Sanitas: Dacă greva va fi declarată ilegală, angajații vor cere să primească liberele restante

Sanitas: Dacă greva va fi declarată ilegală, angajații vor cere să primească liberele restante
Publicat: 25/11/2013, 09:42
Actualizat: 04/08/2014, 11:46

Președintele Uniunii Sindicale Sanitas București, Viorel Hușanu, a declarat luni că dacă greva va fi declarată ilegală, angajații din sistemul sanitar vor depune, la unitățile la care lucrează, cereri să primească toate liberele restante din acest an, pentru zilele suplimentare lucrate.

Viorel Hușanu a spus că, potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă, lipsa solicitării scrise a angajatorilor pentru muncă suplimentară este ilegală.

Liderul sindical a precizat că angajații care lucreză în sistemul sanitar au foarte multe zile libere de primit pentru munca suplimentară din acest an, iar aceștia sunt hotărâți să le ceară, dacă greva din sistemul sanitar va fi declarată ilegală.

El a mai spus că în mai multe spitale din Capitală nu se operează și nu se fac internări până la ora 10.00, iar la greva de avertisment participă atât asistenți medicali, cât și medici.

Hușanu, care protestează alături de angajații de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, a spus că la această unitate sanitară nu se operează, nu se fac internări și sunt consultați pacienții aduși la Unitatea de Primiri Urgențe.

Asistenții medicali și medicii au oprit activitatea în secțiile spitalului, iar pe holul de la intrarea în unitatea sanitară s-au adunat mai mulți angajați care scandează „Demisia”. Protestatarii au adus și o coroană, cu o plăcuță pe care scrie „Sănătate” și mesajul „Sincere condoleanțe, Eugen Nicolăescu”, au baloane pe care scrie Federația Sanitas, iar unii poartă pe brațe banderole tricolore.

Aceștia reclamă că au salarii mici și că nu mai pot trăi cu banii pe care îi primesc în prezent, dar și că sunt puși să facă muncă suplimentară, pentru care nu sunt plătiți suplimentar.

Angajații din sistemul sanitar sunt luni, între orele 8.00 și 10.00., în grevă de avertisment, reprezentanții Federației Sanitas spunând că în unitățile sanitare este oprită activitatea în cele două ore, fiind asigurate o treime din activitate și urgențele.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat că, deși nu au organizații sindicale reprezentative care să declanșeze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acestă acțiune.

Marius Sepi a mai spus că greva nu este împotriva pacienților, care au de suferit în prezent, „când își aduc de acasă medicamente, mâncare, reșouri”, ca să stea în spital.

Liderul sindical a mai amintit că luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătății, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federația mai urmărește să obțină și creșterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar și deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

Negocieri vor mai avea loc marți și miercuri, iar începând de joi, pe termen nelimitat, este programată greva generală.

„Telefonul Federației Sanitas este deschis pentru orice decident politic care vine cu soluții să deblocăm situația din sistem”, a mai spus Marius Sepi.

Angajații din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat în 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, că greva generală anunțată este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanței, care să constate acest lucru.

Nicolăescu a mai declarat, sâmbătă, că el crede că „medicii vor fi la serviciu”, pentru că, din punctul său de vedere, aceștia sunt „în slujba pacienților”, prin „jurământul pe care l-au făcut, să apere viața oamenilor”. „Probabil că vor fi și cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătății”, a spus ministrul.

Întrebat dacă vor fi sancționați medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o țară democratică, prima condiție este respectarea legii”.

Pe de altă parte, sâmbătă, ministrul a discutat cu reprezentanții sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

„S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederațiile sindicale și patronale pentru declanșarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. (…)Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de muncă să se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a mai anunțat că, în cadrul întâlnirii, s-a mai stabilit și „luarea inițiativei Ministerului Sănătății de a promova în Guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi în sistemul sanitar”, precizând că este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical. Memorandumul ar putea fi înaintat în ședința de Guvern de miercuri, după ce obține avizul miniștrilor de Finanțe și pentru Buget.

Mai multe asociații profesionale ale medicilor și farmaciștilor au înființat, pe 16 septembrie, la Cluj, în premieră națională, Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, cu scopul susținerii în comun a revendicărilor din sistemul sanitar.

Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, reunind Federația Sanitas, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR), printre alții, a demarat o serie de proteste, începând din 18 septembrie, la Ministerul Sănătății.

Protestele au continuat, în paralel cu începerea negocierilor cu ministrul Sănătății, peste 4.000 de angajați din sistemul sanitar participând pe 2 noiembrie la un marș de protest în Capitală.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanșarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Tot pe 14 noiembrie, Colegiul Medicilor din România (CMR) anunța că, în calitate de organizație profesională, nu are dreptul la activități sindicale și patronale, dar „ca reprezentant legal și legitim al corpului medical, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, desfășurată în data de 1 noiembrie 2013 a decis să recomande fiecărui medic să susțină prin toate mijloacele organizațiile sindicale care vor demara un asemenea demers”.

Pe de altă parte, sâmbătă, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România informa printr-un comunicat că nu participă la grevă, întrucât, ca organizație profesională cu atribuții delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activități sindicale, în timp ce „participarea asistenților medicali membri ai ordinului, care sunt și membri de sindicat, la acțiunile greviste, este opțiunea personală a acestora, în această calitate”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!