Satul fără școală: Două școli din județul Iași, aflate în reabilitare, nu își deschid porțile din cauza disputei dintre primar și consilieri

Publicat: 02/09/2019, 09:08

„Vreau să merg la școală ca să am un viitor mai bun”.

Stă în fața porții și se uită la clădirea aflată gard în gard cu casa în care locuiește și știe că în câteva zile nu va putea merge acolo la școală. Bogdan este elev în clasa a cincea și locuiește în satul Humosu, comuna Sirețel.

În această comună este una dintre cele mai stranii situații din județul Iași: două școli au început să fie reabilitate cu bani de la PNDL, însă nu vor fi gata până pe 9 septembrie. Bugetul comunei nu a fost votat, banii nu au fost livrați către constructor, constructorul nu are cum să termine treaba. Astfel, copiii ar putea să meargă la școală într-o localitate vecină, însă nu există mijloc de transport până acolo, tot din cauză că nu a fost votat bugetul.

Bogdan mai are încă doi frați. Unul de clasa a 10-a și unul de a 11-a, iar mama lor nu știe dacă îi mai trimite la școală. „Zice că merge la Slobozia, așa am auzit. Dar e departe, dacă a pune domn’ primar microbuz, dacă nu, nu mai învață”, spune Petronela, mama băieților.

Bogdan ieșea din curte, făcea câțiva pași și ajungea la școală. Acum ar trebui să meargă 10 kilometri. „Cred că nu mai învață băieții, dacă nu este unde, bani nu avem cu ce îi purta la școală”, continuă Petronela.

Poarta școlii din Humosu are lacăt, iar în curte nu mișcă nimic. De afară, clădirea pare să fie în regulă. În curte, bucăți de lemn aruncate, mormane de moloz. Lucrările de reabilitare au început în luna iulie în interior și au fost abandonate pentru că firma de construcții nu a primit bani. Singurul lucru care mai amintește în interior că acolo e o școală e un scaun mic, lăsat de izbeliște într-o cameră ce ar trebui să fie o sală de clasă. Pereții au fost decopertați, parchetul a fost scos, tavanul a fost dat jos, au rămas doar geamurile și o parte din instalația electrică. Aici, pe 9 septembrie, ar trebui să învețe 158 de copii, de la grădiniță până la clasa a 8-a.

Ileana Bontu este femeie de serviciu la școala din Humosu de 27 de ani. În perioada asta ar fi trebuit să facă curățenie în școală. „Dat cu var, făcut curat, curățat geamurile, nu am ce să fac”, spune femeia ridicând din umeri, uitându-se în jur. În loc de săli de clasă pregătite să primească elevi, școala din Humosu e doar o clădire lăsată la roșu. Banii pentru reabilitarea școlii sunt din Programul Național de Dezvoltare Locală și au fost virați către Primărie, doar că bugetul comunei nu a fost aprobat.

„S-a ajuns în situația asta deoarece Consiliul local Sirețel nu a votat încă bugetul local și unitatea nu dispune de fondurile necesare pentru a începe anul școlar. La Școala Humosu s-a început reabilitarea școlii prin PNDL, acolo nu pot învăța copiii. Avem o posibilitate să îi ducem la zece kilometri, într-o altă structură, la școala primară Slobozia. Problema este că nu avem cu ce să îi transportăm. Consiliul Local trebuie să îi transporte, însă neavând buget nu au început încă demersurile pentru a scoate la licitatie și să caute o firmă de transport persoane”, a declarat Marius Cojocaru, directorul școlii Gimnaziale Sirețel.

Chiar vis-a-vis de școală locuiește o altă familie. Nici ei nu știu exact unde își vor trimite copiii la școală.

„Vreo lună de zile până o să o repare o să meargă în alt sat. Au zis că pune micobuz. Sunt într-a patra, cum să meargă pe jos?”, spune bunica unui băiat.

„Ei s-au gândit acuma, aproape la începutul școlii să demoleze școala? Bună, rea, trebuia să o fi lăsat așa.(…) Ni se pare că nu o să mai fie nimic pe aici, că copiii nu or să se mai ducă la școală”, spune bunicul.

„Există posibilitatea ca pe 9 septembrie cei 158 de copii din satul Humosu să rămână acasă. Asta este cel mai grav, să râmănă acasă și să nu poată începe școala neavând cu ce să îi transportăm, noi nu avem cu ce să îi transportăm la zece kilometri din Humosu până la Slobozia. (…) Este posibil să abandoneze, că nu cred că cei de clasa pregătitoare, nici măcar cei de 14-15 ani nu au cum să parcurgă 10 km dus, 10 km întors pentru a merge la școală”, a declarat Marius Cojocaru, directorul Școlii Gimnaziale Sirețel.

Șantier în lucru e și la un corp de clădire din Sirețel, nu doar la școala din Humosu. Aici, câțiva muncitori lucrează la acoperișul clădirii.

„Noi am început lucrările pe data de 1 iulie 2018, lucrarea este pe un termen de un an de zile și se lucrează la capacitate redusă fiindcă Primăria nu ne-a virat banii în cont. Lucrăm și la școala din Humosu, acolo așteptăm racordul pe organizarea de șantier, care tot Primăria trebuie să o facă, este prevăzută și în proiectul tehnic, așteptăm racordul la curentul trifazic să putem începe tencuielile de interior. (…) Sincer eu să vă zic, dacă nu sunt bani, noi nu putem lucra. Materiale nu există, astea costă bani”, a declarat Cristian Humelnicu, inginerul firmei de construcții.

Întrebat dacă există vreo șansă ca elevii să învețe în acest corp de clădire, șeful de șantier a spus că nu, iar despre Humosu … „nici măcar”. Iar în singura clădire a școlii din Sirețel în care nu se fac lucrări de reabilitare copiii vor învăța în trei schimburi.

Totul pleacă de o dispută în Consiliul Local.

„Suntem într-o situație deosebită aici la Sirețel din cauza faptului că edilul nostru este condamnat începând cu 23.10 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare. Se blochează activitatea comunei complet. Noi nu putem să aprobăm bugetul din cauza faptului că nu este promovat de o persoană care are calitate de primar. (…) Dacă noi aprobăm bugetul facem o ilegalitate, pentru că este promovat de o persoană care are calitatea de primar, că el și-a pierdut calitatea de primar când s-a dat hotărârea definitivă de condamnare pentru acte de corupție.(…) Bani sunt, sunt prinși în buget, dar sunt blocați că nu putem să dăm drumul la buget”, a declarat Gelu Șpaiuc, viceprimarul comunei.

Primarul spune că e vina vicelui, care e și liderul consilierilor social democrați și care refuză să voteze bugetul.

„Situația e critică deoarece consilierii PSD nu au aprobat bugetul nici până în prezent. Trebuie să facem plata la constructor, în jur de 4 miliarde jumătate. Dacă putem plăti constructorului, constructorul a zis că suplimentează muncitorii și să înceapă anul școlar în condiții cât mai bune”, a declarat Gheorghe Ancuța, primarul comunei Sirețel.

Situația a ajuns până la Prefectură și Inspectoratul Școlar General.

„Pe fondul unor neînțelegeri în cadrul Consiliului Local Sirețel și primar nu s-a votat nici la acest moment bugetul comunei, ceea ce va împiedica începerea anului școlar 2019-2020. Repet faptul că există și aici în derulare reabilitări și investiții în două sau trei structuri, ca atare toți copiii din acele structuri trebuie să fie deplasați la școala de centru cu micbrobuzul. Ori, nu s-a găsit nicio soluție pentru asigurarea finanțării pentru ca această deplasare să se poată face și chiar plata utilităților din Școala Sirețel nu se poate realiza”, afirmă Genoveva Farcaș, inspectorul școlar general al ISJ Iași, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Iași.

Farcaș a precizat că va sesiza și Ministerul Educației cu privire la școala din Sirețel.

„Au fost nenumărate întâlniri cu primarul, cu consilierii, cu colegii mei de la Prefectură, nu vor să înțeleagă să aprobe bugetul. Vor răspunde până la urmă. Eu o să fiu nevoit să mă adresez organelor abilitate cu privire la suspiciunea de abuz în serviciu, a consilierilor pentru că nu poți să condamni o comună pe un vot. (…) Ei au dreptul să convoace o ședință de îndată, este motivată, la trei zile pot să facă ședința, aprobă bugetul și lucrurile reintră în normal. Numai să înțeleagă că este exclusiv o decizie a consilierilor de acolo”, a declarat Marian Șerbescu, prefectul județului Iași.

Însă, până atunci, Bogdan și toți ceilalți 157 de elevi înscriși la școala din Humosu nu vor ști dacă și unde vor putea să meargă la școală.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?