Scandal la CNA după propunerea de eliminare a taxei TV

Scandal la CNA după propunerea de eliminare a taxei TV
Publicat: 28/12/2015, 16:57

Un grup de 14 deputați și senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-TV.

Inițiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, „măsură așteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-TV o măsură inechitabilă fiind obligați să achite un serviciu care nu le satisface exigențele și care, conform Constituției, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligație”.

Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX: „Semnatarii inițiativei de modificare a Legii 41/1994, Legea de organizare și
funcționare a TVR, nu înțeleg nici acum faptul că TVR este un serviciu public, în interesul cetățenilor, care funcționează după un sistem asemănător cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene. Într-adevăr, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusă soluția propusă de parlamentari”.

„În expunerea de motive, inițiatorii, aflați într-un moment de înaltă gândire, afirmă că «măsura este așteptată (…) în special de cei care văd în taxa radio-TV o măsură inechitabilă, fiind obligați să plătească un serviciu care nu le satisface exigențele». Acceptarea acestui raționament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate și cu privire la taxa de drum – fiindcă drumurile nu sunt la exigențele de calitate dorite, cu privire la contribuția la fondul asigurărilor de sănătate – fiindcă nici la acest capitol exigențele nu ne sunt îndeplinite sau cu privire la susținerea indemnizațiilor domniilor voastre – fiindcă sunteți departe de a fi responsabili în atribuțiile pe care le aveți”, mai spune Jucan.

Membrul CNA amintește că, pe 25 noiembrie, directorul general interimar al TVR, Irina Radu, declara în fața Biroului permanent al Camerei Deputaților și a membrilor Comisiilor pentru cultură faptul că taxa TV trebuie majorată, aceasta fiind singura sursă care poate asigura funcționarea TVR.

Jucan spune că susține afirmațiile Irinei Radu, dar numai în condițiile plafonării la maximum 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigură colectarea taxei TV. De asemenea, acesta propune, printre altele, eliminarea posibilității ca Guvernul să poată acorda fonduri suplimentare, clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV, defalcarea bugetului TVR în favoarea consolidării autonomiei studiourilor teritoriale, introducerea răspunderii directe a președintelui-director general al TVR și a Consiliului de Administrație în cazurile de gestionare deficitară a bugetului televiziunii, eliminarea publicității la postul public de televiziune.

„În pragul debutului anului electoral, preocupările voastre gravitează tot în zona controlului conținutului editorial al TVR”, mai spune Jucan.

Potrivit propunerii parlamentarilor PSD, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: „veniturile proprii ale Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune provin, după caz, din donații și sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate și alte venituri și încasări realizate potrivit legii”. Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligația achitării taxei de către posesorii de receptoare radio și TV sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include și abrogarea HG 977/203 și HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât și juridice.

Autorii inițiativei spun că, în forma actuală, legea este „neconstituțională, injustă și discriminatorie atât pentru beneficiari, cât și pentru operatorii privați, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiționarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantități impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu”.

„Propunerea legislativă permite și dă dreptul cetățeanului să își aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepționarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 și TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parțial de serviciile SRTV să achite aceeași taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetățenilor nu poate fi transformat într-o obligație”, se arată în expunerea de motive.

În același timp, dispare și obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât și ca persoană juridică separat, în situația în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeași adresă cu domiciliul acestuia.

Inițiativa a fost depusă la Camera Deputaților pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Propunerea vine în contextul în care conducerea interimară a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului în care avertizează asupra situației de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu cerând majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

Întrebată, în întâlnirea din 25 noiembrie, cu cât ar trebui să crească taxa TV, Irina Radu a afirmat că ar exista îmbunătățiri, chiar dacă „taxa ar crește cu foarte puțin”. Directorul TVR a spus că televiziunea publică va cere creșterea taxei TV, adăugând că trebuie să se decidă dacă România are sau nu nevoie de o televiziune publică.

„Societatea Română de Televiziune se află foarte aproape de momentul imposibilității de a funcționa. Am anunțat acest lucru marți, 10 noiembrie 2015, în cadrul audierii la care am fost invitată în fața Comisiei de Cultură, Arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților. Scopul respectivei audieri nu a fost însă situația financiară a SRTv și din acest motiv nu am insistat pe acest subiect”, spunea, pe de altă parte, Irina Radu, într-o scrisoare trimisă pe 16 noiembrie, Camerei Deputaților.

Aceasta menționează că proiecția financiară până la sfârșitul anului se prezintă astfel: „30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei” și „31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul