Scandalul din Justiție continuă. CSM cere Inspecției Judiciare să verifice dacă șefa DNA a făcut presiuni asupra procuroarei venite în control. UPDATE

Scandalul din Justiție continuă. CSM cere Inspecției Judiciare să verifice dacă șefa DNA a făcut presiuni asupra procuroarei venite în control. UPDATE
Publicat: 21/09/2017, 17:13
Actualizat: 26/03/2019, 03:45

Reprezentanții CSM susțin că a fost sesizată din oficiu Inspecția care va face verificări prin care se va stabili „dacă a fost încălcată independența funcțională și operațională a IJ/inspectorilor judiciari, în realizarea atribuțiilor de serviciu în raport de informațiile apărute în presa în legătură cu verificările realizate la DNA”.

De asemenea, se va verifica dacă au existat situații de încălcare a independenței IJ prin presiuni interne și externe.

Inspecția Judiciară va stabili și dacă au existat situații de încălcare a independenței inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe.

„Modul de comunicare a conducerii IJ cu ceilalți inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce țin de independența inspectorului judiciar” este un alt aspect ce va fi verificat de inspectorii judiciari.

Mai mult, se vor face cercetări pentru a vedea dacă existat „o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conținutul pretinse convorbiri a fost adus la cunoștința inspectorului șef, motivele eventualei întârzieri și orice alte aspecte relevante”.

UNJR și AMR au cerut CSM să se sesizeze în vederea apărării independenței sistemului judiciar față de pretinsele presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică. Asociațiile cer efectuarea unei anchete și audierea în plenul CSM a celor implicați.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca, în baza art. 30 din Legea 317/2004, să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenței întregului sistem judiciar față de pretinsele presiuni pe care procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”, se arată în scrisoarea transmisă joi de asociațiile de magistrați Consiliului Superior al Magistraturii.

Reacția vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, așa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiași dialog, reiese și că procurorul Codruț Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

„Dacă faptele menționate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției, prin imixtiuni și presiuni ale procurorului-șef DNA Laura Codruța Kovesi în activitatea Inspecției Judiciare, prin care se încalcă nu doar independența acestui procuror inspector, dar și independența sistemului judiciar în ansamblul său. Inspectori judiciari sunt cei care verifică nu doar actele întocmite de procurori și judecători, ci și conduita acestora în exercitarea funcției sau în afara acesteia. Inspectorii judiciari sunt singurii abilitați să facă astfel de verificări, cu excepția cazului în care magistrații sunt acuzați de săvârșirea unor fapte penale”, se mai arată în scrisoare.

Asociațiile susțin că este absolut necesar ca inspectorii judiciari să acționeze în deplină libertate și independență și trebuie să își folosească independența conferită de lege pentru a cerceta toate plângerile cu care sunt sesizați, în mod obiectiv, eficient și efectiv, indiferent din partea cui provin și pe cine vizează.

„Imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focică necesită o reacție pe măsură a CSM, garantul independenței justiției. De altfel, imixtiunea este recunoscută și definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, care, în cursul conversației, se arată revoltat de cele întâmplate și spune că «Asta înseamnă imixtiune! Clasică!»”, arată UNJR și AMR.

Asociațiile de magistrați reamintesc, în scrisoare, că reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au amendat ferm, în anii trecuți, declarațiile unor politicieni, jurnaliști ori funcționari publici prin care aceștia criticau acțiunile DNA, iar CSM a apreciat atunci că astfel de declarații sunt acte care au afectat independența sistemului judiciar în ansamblul său.

UNJR și AMR cer efectuarea unei anchete efective, audierea în ședință publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de Consiliu.

„CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acționeze pentru verificarea acțiunii procurorului-șef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independența, imparțialitatea procurorului inspector și, prin această, independența sistemului judiciar în ansamblul sau. Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenței justiției. Solicităm efectuarea unei anchete efective, audierea în ședința publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menționate în acea înregistrare”, se mai arată în scrisoare.

Conducerea Inspecției Judiciare (IJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă, însoțită de un suport conținând înregistrările cu una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, aceste materiale fiind distribuite tuturor membrilor CSM.

„La CSM s-a înregistrat o adresă din partea conducerii IJ, însoțită de un suport conținând înregistrările făcute publice în presă. Materiale au fost distribuite tuturor membrilor CSM spre analiză și încă nu s-au derulat dezbateri pentru conturarea unei poziții oficiale”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Consiliului.

Una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, a fost înregistrată în timp ce vorbea cu adjunctul IJ, Gheorghe Stan, aceasta spunând că a fost chemată la sediul Direcției și că îi este frică de faptul că ar putea să îi fie „născocit” un dosar penal, iar copilul ei va rămâne pe drumuri.

Potrivit înregistrării, procuroarea Focică i s-a plâns lui Stan că i se poate face un dosar penal, precizând că s-a dorit ca ea să fie „spălată pe creier”. Toate demersurile ar fi fost făcute de conducerea DNA, conform sursei citate, iar scopul final ar fi fost acela ca ea să se retragă din echipa care efectua controlul al Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Procuroarea Focică face plânngere penală împotriva conducerii Inspecție Judiciare

Inspectorul Mihaela Focică a depus, la Parchetul General, o plângere penală în care îi acuză pe cei care au supravegheat-o de șantaj, procurorul general al României, Augustin Lazăr precizând, joi, că în cauză a fost înregistrat dosar penal.

„Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General și a anunțat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o și care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca șantaj, culegere de date și comunicarea lor publică. După care dânsa a și depus o plângere și a plecat. Este important să știți acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audiență”, a declarat, în plneul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Inspectoarea Mihaela Focică a precizat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că plângerea depusă la Parchetul General vizează conducerea Inspecției Judiciare, nu pe Laura Codruța Kovesi, precizând că nu au fost exercitate presiuni din partea DNA asupra ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete