Scandalul NSA continuă. Serviciile americane interceptează datele utilizatorilor de YAHOO și GOOGLE. 20 de țări europene au colaborat cu Agenția

Scandalul NSA continuă. Serviciile americane interceptează datele utilizatorilor de YAHOO și GOOGLE. 20 de țări europene au colaborat cu Agenția
Publicat: 05/12/2013, 09:35
Actualizat: 26/03/2019, 21:45

Majoritatea marilor publicații internaționale au publicat miercuri noi date în scandalul NSA, început atunci când fostul consultant Edward Snowden a oferit The Guardian documente clasificate din care reiese că Guvernul american își spionează, pe scară largă, cetățenii. Astfel, presa internațională, de la Washington Post până la El Mundo sau Il Messaggero, a relatat miercuri cum Agenția Națională de Securitate din SUA a interceptat datele utilizatorilor de Yahoo și Google, că l-a ascultat pe însuși Papa Francisc și că colaborează cu 20 de țări europene.

Agenția Națională de Securitate din SUA a spart liniile de comunicații care conectează centrele de date deținute de Yahoo și Google în toată lumea, potrivit documentelor obținute de la fostul consultant NSA Edward Snowden și citate de Washington Post. Conectându-se la aceste linii, Agenția a avut posibilitatea de a colecta la discreție datele a milioane de utilizatori de pe toate continentele și, deși NSA nu păstrează toate datele pe care le strânge, păstrează totuși o mare parte din ele.

4,8 milioane de conturi de Yahoo Mail în România

Într-un document, Agenția recunoaște că o mare problemă în activitatea sa este că adună cantități uriașe de informații și că încearcă să controleze acest fenomen. Numai în România există, de exemplu, 4,8 milioane de conturi de Yahoo Mail și 5,7 milioane de conturi de Yahoo Messenger.

Potrivit unui raport secret din data de 9 ianuarie 2013, directoratul de achiziții al Agenției Naționale de Securitate trimite zilnic milioane de înregistrări de pe rețelele interne ale Yahoo și Google către centrele de date de la sediul agenției din Fort Meade. În precedentele 30 de zile, spune raportul, acestea au procesat peste 181 de milioane de înregistrări noi, care variau de la informații legate de expeditorul și destinatarul e-mailurilor, până la documente text, audio și video, mai scrie Washington Post.

Principala unealtă cu ajutorul căreia NSA exploatează aceste date este un proiect numit MUSCULAR, operat în colaborare cu corespondentu britanic al NSA, GCHQ. Din anumite puncte secrete de interceptare, cele două agenții copiază fluxuri întregi de date care circulă prin cablurile de fibră optică prin care este transmisă informația între centrele de date ale giganților din Sillicon Valley. Procesul de interceptare este cu atât mai mult mai izbitor cu cât sub un program separat, cunoscut sub num,ele de PRISM, serviciul secret are ușa deschisă către conturile utilizatorilor Google și Yahoo, legal, printr-un ordin judecătoresc.

Yahoo: Nu am oferit NSA accesul la centrele noastre de date

Oficialii de la Casa Albă sau din serviciile secrete americane nu au confirmat sau negat până în prezent informația. Într-o declarație emisă de compania Google, se spune că aceasta este „tulburată de acuzațiile referitoare la faptul că Guvernul american interceptează traficul” între centrele lor de date. „Nu știam de această activitate. Ne preocupă de multă vreme posibilitatea existențe unui astfel de spionaj și de aceea exitindem criptarea asupra a din ce în ce mai multe servicii și conexiuni Google”, se precizezază în comunicat.

Un purtător de cuvânt al Yahoo a declarat: „Avem politici stricte de control pentru a proteja securitatea centrelor noastre de date și nu am oferit NSA și niciunei alte agenții accesul la centrele noastre de date”. Interceptarea comunicațiilor în afara granițelor SUA are avantaje clare pentru NSA, pentru că are parte de mai puține restricții și mai puțină supraveghere din partea autorităților americane. O asemenea colectare de date pe scară larg ar fi ilegală în SUA, dar cum operațiunile au loc în străinătate, unde se presupune că NSA îi spionează pe străini, este acceptabilă în ochii autorităților americane, potrivit Washington Post.

20 de țări europene colaborează cu NSA

Aproximativ 20 de țări europene cooperează în materie de spionaj cu Agenția americană pentru Securitatea Națională, conform unui document citat de publicația spaniolă El Mundo. Potrivit documentului citat, Statele Unite clasifică pe patru niveluri diferite gradul de cooperare cu alte state în materie de spionaj.

În primul grup – cel de „Cooperare totală” – sunt incluse țări precum Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă. Din al doilea grup – pentru „Cooperare concentrată” – fac parte 17 țări europene dar și Japonia și Coreea de Sud. Al treilea grup – „Cooperare limitată” – include țări precum Franța, Israel, India și Pakistan, în timp ce din a patra categorie – „Cooperare excepțională” – fac parte țări considerate ostile intereselor Statelor Unite.

Pe fondul noilor dezvăluiri, autoritățile spaniole au retractat, miercuri, criticile vehemente privind spionajul practicat de Statele Unite. Servicii secrete europene au efectuat interceptări în state europene și au transmis informațiile Agenției americane pentru Securitatea Națională, a declarat marți directorul NSA, Keith Alexander, explicând că ipotezele prezentate de ziarele Le Monde, L’Espresso și El Mundo sunt „total false”. „Dezvăluirile făcute de publicațiile Le Monde, El Mundo și L’Espresso despre interceptarea comunicațiilor cetățenilor europeni de către NSA sunt total false”, a spus generalul Keith Alexander. „Pentru a fi perfect clar, noi nu am colectat informații despre cetățeni europeni; informațiile au fost furnizate NSA de parteneri europeni”, a explicat generalul Alexander în cursul audierilor în Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților.

Alți oficiali americani citați de Wall Street Journal au declarat, marți, că operațiunile de interceptare a comunicațiilor atribuite Agenției americane pentru Securitatea Națională (NSA) în Franța și Spania au fost efectuate de serviciile de spionaj din țările respective. „Interceptările efectuate de servicii europene de spionaj (…) erau transmise NSA”, ca parte a eforturilor de protejare a cetățenilor de amenințarea terorismului, au explicat oficialii americani. Ministerul spaniol de Externe și ambasada Franței la Washington au refuzat să comenteze aceste informații. Noile dezvăluiri par să invalideze versiunea prezentată în ultimele zile de presa europeană privind amploarea activităților serviciilor americane de spionaj. Publicații europene au relatat, citând documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, că serviciile americane de spionaj au interceptat zeci de milioane de conversații telefonice în țări precum Franța și Spania, inclusiv comunicațiile unor lideri ai țărilor europene, precum cancelarul german Angela Merkel.

NSA l-a interceptat inclusiv pe Papa Francisc

Poltrivit cotidianului italian Il Messaggero, NSA ar fi interceptat inclusiv date ale unor înalți prelați de la Vatican, printre ei numărându-se și Papa Francisc. Potrivit presei italiene, convorbirile telefonice primite sau efectuate de oficiali de la Vatican au fost clasificate în patru categorii: „amenințări la sistemul financiar”, „obiective de politică externă”, „drepturile omului” și „planuri de conducere”. Se crede, de asemenea, că au fost spionate toate convorbirile care aveau legătură cu alegerea președintelui Băncii Vaticanului. Papa Francisc ar fi fost spionat de americani din 2005, când era cardinal, după cum au arătat mai multe documente WikiLeaks.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Pedeapsa cu ÎNCHISOAREA pentru cei care falsifică certificatele covid! Anunţul tocmai a fost făcut
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Ce fantezii are Mihai Bendeac cu Denise Rifai. Declarații fără pic de jenă
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021