Ședință maraton de Guvern, înaintea votului pe moțiunea de cenzură: Executivul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență

Ședință maraton de Guvern, înaintea votului pe moțiunea de cenzură: Executivul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență
Publicat: 05/02/2020, 12:03

Moțiunea de cenzură, dezbătută și votată miercuri de Parlament

Parlamentul dezbate și votează, miercuri, moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Marcel Ciolacu a afirmat că sunt „suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici”.

Parlamentul dezbate și votează moțíunea de cenzură miercuri, de la ora 12.00.

Anunțul a fost făcut după reuniunea membrilor BPR de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233″.

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, marți seara, că moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR pentru demitrea cabinetului său nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici” care să aibă „consistență numerică”.

„Din punctul meu de vedere, astăzi pe evaluarea pe care o avem, sigur dacă nu apar repoziționări din partea unor actori politici, care să aibă o oarecare consistență numerică, moțiunea așa cum este atazi nu are șanse să treacă (…) Conform evaluării noastre nu există numărul de voturi necesare pentru”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă parlamentării vor vota după trecerea moțiunii de cenzură investirea aceluiași guvern cu aceeași componență, premierul Ludovic Orban a declarat că aceștia ar trebui „să se caute”.

Inițiativa de demitere a Guvernului Orban este susținută de PSD, UDMR și de grupul parlamentar „Forța Națională”, iar președintele interimar al social-democraților Marcel Ciolacu susține că PSD are peste 233 de voturi pentru moțiune.

Care sunt câteva dintre ordonanțele de urgență aprobate în ședința de Guvern de marți seara:

  • OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, adoptată de Guvern

„Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la aleerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

  • OUG privind stocurile de urgență medicală și măsurile pentru instituirea carantinei

„S-a aprobat constituirea stocurilor de urgență medicală pentru epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziția stocurilor de urgență mediaclă se va realiza, sens în care Guvernul a desemnat Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) din subordinea Ministerului de Finanțe ca instituție abilitată pentru realizarea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri cadru”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, marți, la finalul ședinței de Guvern.

  • OUG pentru Programul Național de Introducere a Gazelor Naturale în locuințe

„Programul național aprobat are o valoare de 500 milioane de euro. Vizează într-o primă etapă peste 200.000 de gospodării din România și e un program așteptat de cei care locuiesc în blocuri de locuințe care se încălzesc pe lemne. E un program care pornește cu o fază pilot, urmând să fie extins în funcție de rata de succes în ceea ce privește implementarea”, a mai spus Marcel Boloș.

  • OUG care descentralizează managementul Fondurilor Europene la nivel regional

„Asta înseamnă pentru beneficiar, pentru autoritățile locale că nu mai trebuie să bată drumurile de București pentru arpobarea proiectelor sau contractelor de finanțare ci această aprobare se va putea începând cu perioada de programare 2021-2027 se va putea lua la nivelul regiunilor, la nivelul agențiilor de dezvoltare regionale, unde urmează să funcționeze aceste autorități de management”, a declarat Marcel Boloș.

  • OUG pe operaționalizarea completelor de judecată pentru achiziții publice

„Aceste complete ar urma să se preocupe cu prioritate de cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată. S-a instituit o disciplină la nivelul celor care azi sunt responsabili de procedurile de achiziție publică, exemplu, Agenția Națională de Achiziții Publice unde dacă se întârzie avizul conform cerut pentru documentațiile de atribuire depuse de beneficiari acționează avizul tacit și aprobarea documentației va avea loc chiar dacă acest aviz nu a fost emis în termen de către Agenția Națională de Achiziții Publice”, a anunțat Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș.

  • OUG prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate

„Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic”, a scris vicepremierul Raluca Turcan.

Ionel Dancă a precizat că ședința nu a fost una „efervescentă”, cum s-a vehiculat în spațiul public și că a fost o ședință normală.Întrebat câte OUG-uri au fost adoptate în ședința de Guvern, ședul Cancelariei premierului a declarat că au fost adoptate „câte ordonanțe au fost necesare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...