Șeful Consiliului Concurenței spune că în acest an vor fi finalizate cele mai multe investigații din istoria instituției. Sunt vizate sectoare precum: IT, vopseluri, GPL, lucrări de infrastructură de gaze, cinematografie

Șeful Consiliului Concurenței spune că în acest an vor fi finalizate cele mai multe investigații din istoria instituției. Sunt vizate sectoare precum: IT, vopseluri, GPL, lucrări de infrastructură de gaze, cinematografie
Publicat: 20/08/2015, 11:53
Actualizat: 23/08/2015, 11:13

„Anul acesta vom finaliza probabil cel mai mare număr de investigații din istoria Consiliului Concurenței, vor fi peste 20. Nu sunt nume mari, cum v-ați obisnuit, sunt implicate companii cu cifre de afaceri mai mici, dar acoperă mai multe sectoare de activitate: IT, vopseluri, GPL, lucrări de infrastructură de gaze, cinematografie”, a afirmat Chirițoiu.

O prioritate a autorității de concurență, pentru a doua parte a acestui an, este înființarea Registrului Ajutoarelor de Stat, proiect în valoare de 7,8 milioane lei, finanțat din fonduri europene.

„O condiție impusă de Comisia Europeană pentru ca România să beneficieze de fonduri europene, este ca RegAS să fie funcțional anul viitor. Toate instituțiile din România care acordă ajutoare de stat le vor înregistra într-o bază de date comună, astfel încât în orice moment va exista o imagine clară a modului în care sunt folosite fondurile europene și naționale destinate mediului de afaceri. Folosind acest instrument, vom putea informa Comisia Europeană cu privire la măsurile de sprijin implementate, ce finanțări au fost contractate, corecțiile ulterioare. Fiind un instrument informatic foarte important, proiectul este derulat de Consiliul Concurenței cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, mai ales în ceea ce privește soluțiile tehnice și mentenanța echipamentelor”, a spus președintele Concurenței.

Pentru eficientizarea activității și simplificarea procedurilor administrative, Consiliul Concurenței a trecut printr-un amplu proces de reorganizare instituțională și a cadrului legislativ, acțiune care va fi finalizată în lunile următoare. Măsurile de reformă instituțională au fost recomandate de Banca Mondială încă din 2011.

Pe plan legislativ, a fost modificată și completată legislația privind concurența neloială și cea în domeniul ajutorului de stat. În ceea ce privește Legea concurenței, aceasta a fost modificată în acest an printr-o ordonanță care urmează să fie aprobată prin lege de Parlament.

„Am introdus în lege un mecanism prin care să simplificăm procedurile de investigație și să reducem durata acestora: firmele care își recunosc greșeala pe parcursul investigației primesc reduceri ale amenzilor. În acest fel, firma câștigă prin faptul că plătește mai puțin, iar noi câștigăm timp și resurse pentru că ne putem derula mai repede procedurile și vom termina mai repede investigațiile. Odată cu dezbaterea legii în Parlament, vom încerca să introducem unele amendamente, pe care le vom discuta cu mediul de afaceri în perioada următoare”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

În cadrul procesului restructurare a instituției a fost modificat și regulamentul de organizare internă.

„Banca Mondială a sugerat să ne aliniem la practica internațională și să fie mai clară separarea dintre personalul de execuție, adică inspectorii de concurență care gestionează investigațiile, și Plenul Consiliului Concurenței, respectiv cei care iau deciziile. Ca urmare, un director general va prelua coordonarea executivă a întregului personal, care revenea până acum președintelui, accentuând, în acest fel, faptul că inspectorii de concurență își desfășoară activitatea independent. Eu sper ca până la sfârșitul anului vor fi deja implementate toate operațiunile cerute de Banca Mondială, iar lungul proces de restructurare internă va fi încheiat”, a arătat Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurentei este de părere că această restructurare a fost benefică, întrucât în prezent se derulează mai investigații decât înainte de a începe proiectul prin care Banca Mondială a acordat consultanță instituției.

În perioada următoare, Consiliul Concurenței va depune documentația necesară pentru a obține finanțare europeană în scopul informatizării activității instituției.

„Ceea ce intenționăm să facem este să simplificăm circuitul documentelor în cadrul instituției prin transferarea acestora de pe hârtie în format electronic. Acestă operațiune va dura cel mai probabil, doi ani”, precizează șeful CC.

Tot pentru eficientizarea activității, Consiliul Concurenței a implementat un sistem informatic integrat care facilitează colaborarea cu alte instituții publice – Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția Naționala de Administrare Fiscală, Ministerul pentru Societatea Informațională – Sistemul electronic de achiziții publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro