Șeful ISCIR Argeș și un inspector de specialitate, condamnați la închisoare cu suspendare

Șeful ISCIR Argeș și un inspector de specialitate, condamnați la închisoare cu suspendare
Publicat: 14/06/2012, 22:26
Actualizat: 14/06/2012, 22:26

Șeful ISCIR Argeș, Valeriu Pavel Tudor, și Daniel Dumitru, inspector de specialitate în cadrul unității centrale a ISCIR, trimiși în judecată, în stare de arest, pentru fapte de corupție, au fost condamnați la închisoare cu suspendare de către Tribunalul Argeș, decizia nefiind definitivă.

Potrivit judecătorilor Tribunalului Argeș, Valeriu Pavel Tudor a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare, dar și la patru ani termen de încercare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, Daniel Dumitru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și la șase ani termen de încercare.

Instanța a dispus punerea de îndată în libertate a celor doi.

Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de procurorii DNA Pitești sau de avocații inculpaților.

O decizie în cazul celei de-a treia persoane implicată în dosar, Cristina-Elena Cornea, contabil la SC Vanlex Inspect Consulting SRL, care a oferi suma de 2.000 de lei cu titlu de mită, se va lua în 26 iunie, după ce magistrații au disjuns cauza din dosar.

La ședința de judecată apărătorii au propus schimbarea încadrării juridice a faptei și au solicitat fie achitarea, fie condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, iar avocatul Elenei Cristina Cornea a solicitat achitarea clientei sale, susținând că aceasta i-a dat bani lui Valeriu Tudor, însă fără să cunoască destinația celor 2.000 de lei.

De asemenea, Daniel Dumitru și Valeriu Tudor au recunoscut comiterea faptelor pentru care au fost trimiși în judecată, respectiv luare de mită și dare de mită, după ce, la ședințele de judecată anterioare, primul nu a recunoscut nimic, iar cel de-al doilea a refuzat să dea declarații în fața procurorilor.

Ulterior, procurorii DNA Pitești au solicitat instanței condamnarea celor trei inculpați la închisoare și interzicerea unor drepturi prevăzute de legea penală, iar, ținând cont de schimbarea de atitudine a inculpaților Daniel Dumitru și Valeriu Pavel Tudor, procurorul a propus președintelui de instanță să aplice prevederile codului de procedură penală, în sensul suspendării condiționate a executării pedepsei și să dispună punerea de îndată în libertate a celor doi.

În 25 mai, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Daniel Dumitru, în stare de arest preventiv, inspector de specialitate în cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), pentru luare de mită; Tudor Valeriu Pavel, director al Sucursalei Pitești a SC Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) SA București, pentru dare de mită, Cristina Elena Cornea, director al SC Vanlex Inspect Consulting SRL, pentru dare de mită.

Potrivit unui comuicat de presă al DNA, în 15 mai, Daniel Dumitru a primit de la Tudor Valeriu Pavel și Cristina Elena Cornea 2.000 lei cu titlu de mită.

Banii au fost primiți pentru ca inculpatul Dumitru Daniel, fiind desemnat cu examinarea și autorizarea personalului de control din cadrul Vanlex Inspect Consulting SRL, să favorizeze această societate comercială prin extinderea autorizației de controale în domenii aflate în competența ISCIR.

Societatea Vanlex Inspect Consulting SRL are ca acționar o persoană apropiată inculpatului Tudor Valeriu Pavel.

La momentul primirii sumei de 2.000 de lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În 16 mai 2012, Tribunalul Argeș a dispus arestarea preventivă a inculpaților Daniel Dumitru și Valeriu Pavel Tudor pentru 15 de zile.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de primite cu titlu de mită.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații și ai Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeș.

Valeriu Pavel Tudor a fost candidatul PDL din partea Alianței pentru Argeș și Muscel la Primăria orașului Ștefănești, fiind președintele organizației orășenești a democrat-liberalilor. El a obținut 811 voturi, ieșind al treilea, chiar dacă a fost arestat după cinci zile de la începerea campaniei electorale.

La ora transmiterii acestei știri, inculpații Valeriu Pavel Tudor și Daniel Dumitru au părăsit Penitenciarul Colibași din Mioveni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer