Șeful RADET: Dacă nu se aprobă bugetul, căldura va mai fi asigurată aproximativ O SĂPTĂMÂNĂ

Redactor:
Aurelia Alexa
Șeful RADET: Dacă nu se aprobă bugetul, căldura va mai fi asigurată aproximativ O SĂPTĂMÂNĂ
Capitala ar mai putea avea asigurată căldura și apa caldă aproximativ o săptămână dacă Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu va aproba în ședința de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), a declarat vineri, președintele CA, Gabriel Dumitrașcu.

Președintele Consiliului de Administrație (CA) al RADET a anunțat vineri că, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenții.

„Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate și 15% din subvenții”, a declarat Dumitrașcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, nu va înțelege să introducă în prima ședință a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgență, căldura și apa caldă pentru bucureșteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerție.

Președintele CA al RADET a precizat că a discutat de mai multe ori cu primarul care i-a transmis că problema bugetului RADET va fi discutată într-o ședință ordinară la sfârșitul lunii noiembrie.

„În aceste condiții sistemul va mai funcționa câteva zile din inerție. Nu cred că se oprește căldura duminica aceasta, pentru că există o inerție a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână”, a spus Dumitrașcu.

Acesta a mai precizat că CGMB se va întruni luni într-o ședință extraordinară, dar, în ciuda discuțiilor care au existat cu primarul Ștefănel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevăzut proiectul de buget al RADET.

În schimb în ședința de luni consilierii generali ar urma să aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi împrumutați pentru a fi alocați RADET.

Gabriel Dumitrașcu a explicat însă că degeaba se va aloca această sumă dacă nu va fi aprobat și bugetul, pentru că, în lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuită.

„Fără buget aprobat orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiți”, a mai spus reprezentantul RADET.

Gabriel Dumitrașcu a precizat că RADET are de făcut plăți urgente către Enel și Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

El a mai spus că Enel a trimis deja somație că așteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând și din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

„Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba aprobă îmrumutul dacă nu aprobă și bugetul”, a mai spus Dumitrașcu.

Președintele CA al RADET a mai spus că regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferență la subvenție neacordată în ultimii ani și 236 de milioane de la Primăria Capitalei.

Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniștit până în primăvară.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide