Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, reținut 24 de ore

Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, reținut 24 de ore
Publicat: 22/12/2014, 21:02

Procurorul șef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat corespondentului MEDIAFAX că șeful SIPI Suceava, Cristian Macsim, a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru patru infracțiuni de abuz în serviciu și două infracțiuni de favorizare a infractorului.

În același dosar a fost pus sub control judiciar agentul de poliție Constantin Chichiriță, din Frătăuții Noi, care este cercetat pentru cercetare abuzivă, fals intelectual și uz de fals, pentru ticluirea de probe într-un dosar penal pe care îl avea în cercetare.

Controlul judiciar în acest caz a fost dispus pentru 60 de zile și prevede, între altele, ca polițistul să nu îndeplinească activitatea sa de polițist judiciar, și nici să intre în contact cu celelalte persoane implicate în caz.

În acest dosar urmează să fie audiați încă doi suspecți, a precizat sursa citată.

Procurorii DNA Suceava au făcut, luni, percheziții la șeful Serviciului de Informație și Protecție Internă (SIPI) Suceava, Cristian Macsim, și la cinci agenți de poliție, suspectați de abuz în serviciu, cercetare abuzivă și favorizarea infractorului, fapte care ar fi fost comise în perioada 2013-2014.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că perchezițiile au avut loc în localitățile Suceava, Rădăuți, Vicovu de Jos, Voitinel și Frătăuții Noi.

La finalul perchezițiilor, comisarul Cristian Macsim a fost dus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Suceava, unde a fost audiat.

În documentele anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, se arată că șeful SIPI Suceava ar fi respins oficial „un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dâmbu Dumitru în mușamalizarea unui accident rutier petrecut în anul 2010, în care a fost implicat agentul de poliție Lămășanu Iulian, din cadrul postului de poliție comunal, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reținuse infracțiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală”.

Anchetatorii spun că procurorul Dumitru Dâmbu ar fi primit bani pentru a dispune o soluție de netrimitere în judecată a lui Iulian Lămășanu, care atunci când a provocat accidentul conducea mașina Poliției, în localitatea Costișa.

Procurorii au mai arătat, în documentul citat, că șeful SIPI Suceava ar fi refuzat și alte rapoarte investigative documentate de ofițerii din subordinea sa.

„Fiind în prezența unei scurgeri de informații din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu țigări în care erau implicați și polițiștii din zonă, care anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul șef Macsim Cristian era obligat, prin prisma atribuțiilor sale de serviciu, să ia măsuri urgente de atenționare a ofițerilor de informații, pentru a înceta legătura telefonică cu informatorul său ori să anunțe, de îndată, procurorul de caz. Mai mult, a rezultat că multiple piedici punea șeful structurii Macsim Cristian, care refuza categoric unor subordonați rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracțiuni de către polițiști și procuror din județul Suceava, rezultând că Macsim Cristian protejează, în acest mod, persoanele vizate în informațiile respective”, au mai scris procurorii în documentul citat.

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că procurorii suceveni fac cercetări în această cauză pentru „infracțiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni contra înfăptuirii justiției și infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2014”.

Dumitru Dâmbu, fost procuror șef al Secției de urmărire penală din Parchetul Tribunalului Suceava, a fost cercetat în stare de arest preventiv, pentru fapte de corupție și trimis în judecată în luna octombrie, alături de primarul suspendat al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, judecătorii Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuți, și omul de afaceri Constantin Babiuc.

Potrivit procurorilor, în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, judecătorii Prandea și Bărbuță și procurorul Dâmbu l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți, având destinația magazin alimentar și bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern