Șeful sindicatului: Poșta Română pregătește reducerea programului și a salariilor pentru 6.000 de angajați

Șeful sindicatului: Poșta Română pregătește reducerea programului și a salariilor pentru 6.000 de angajați
Publicat: 14/04/2013, 18:59
Actualizat: 04/07/2013, 06:37

Poșta Română vrea să reducă timpul de lucru cu până la patru ore și să diminueze salariile cu 25 sau 50 la sută pentru până la 6.000 de salariați, aceasta fiind o formă mascată de concediere colectivă, spune președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Matei Brătianu.

Sindicaliștii din Poșta Română amenință cu noi proteste, reclamând că cei din conducerea companiei ar vrea să reducă normele de lucru și salariile pentru aproximativ 6.000 de salariați.

„Reducerea timpului lucru de la opt ore la șase sau patru ore înseamnă și salarii diminuate cu 25 sau 50 la sută pentru 4.000-6.000 de salariați din urban și rural. Sunt afectați agenți poștali și factori din mediul rural, dar și oficiante din mediul rural și din oficiile urbane. Această reducere de program și de salariu este o consecință a normării activității salariaților din Poșta Română făcută de conducerea companiei în 2012”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Matei Brătianu.

Liderul sindical spune că, pentru această normare, compania a cerut date statistice care să arate volumul de operațiuni făcute de agenți, factori poștali și oficiante, rezultatul acestui demers fiind înscris într-o fișă de normare pe care diriginții oficiilor de poștă din rural și urban au trimis-o la conducerea Poștei Române.

„Conducerea companiei, din birou, utilizând un site neoficial pentru aprecierea distanțelor parcurse zilnic de agenți și factori poștali, refuzând să ia în considerare adeverințele eliberate de primării, în care era menționat numărul de kilometri din fiecare localitate rurală, a diminuat cu până la 22 la sută numărul de kilometri parcurși zilnic de agenți și de factorii poștali”, afirmă președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România.

Matei Brătianu a dat ca exemplu o stradă din Orăștie care are doi kilometri lungime, factorul poștal fiind normat cu doi kilometri, deși el trebuie să presteze servicii pentru încă 10 alei care sunt de o parte și de alta a străzii.

„Din strada asta pornesc, lateral, 10 alei cu 53 de blocuri. Fiecare alee are cel puțin 300 de metri lungime. Pentru ca el să parcurgă cele 10 alei dus-întors, înseamnă trei kilometri în plus față de ce au luat ei de pe site. În același timp, de la fiecare alee până la intrarea în scara blocului sunt câte 10 metri. Dus-întors înseamnă 20 de metri și înmulțit cu 50 de blocuri înseamnă încă un kilometru. Deci factorului care are acel sector i s-au anulat, în felul acesta, patru kilometri, care înseamnă o oră”, a declarat Brătianu, precizând că sunt zone întregi din localități rurale unde sunt străzi și fundături care nici măcar nu figurează pe site.

În acest context, liderul sindical afirmă că angajații nu pot fi de acord cu rezultaul acestei normări, mai ales în ce privește numărul de kilometri.

Matei Brătianu a mai spus că actuala conducere a Poștei Române a mai decis ca la oficiile poștale unde, în urma normării, a rezultat că există acoperire de prestații numai pentru jumătate dintre oficiante, să se reducă programul de lucru pentru toate angajatele.

„Am umblat în foarte multe județe din țară și mulți salariați au spus că nu ar accepta varianta cu reducerea programului de lucru pentru toți salariații, în locul concedierii sau anulării posturilor care rezultă că nu au acoperire. Au spus că au datorii, rate la bancă, copii de crescut și nu se pot descurca cu jumătate din salariu. Pentru 80 la sută din salariați, respectiv cam 26.000 de oameni, jumătate din salariu ar însemna să rămână cu o sumă netă între 450 și 640 de lei pe lună, cu tot cu tichete masă și sporuri. Au spus că preferă varianta disponibilizării colective, pentru că, în felul acesta, cei care rămân, rămân cu salariul integral, iar ceilalți vor beneficia de șomaj și salarii compensatorii”, a explicat liderul sindical.

Matei Brătianu afirmă că, prin această reducere, conducerea companiei ar face, de fapt, concediere colectivă mascată, neplătind în felul acesta salarii compensatorii.

„Dacă reduce la 4.000 de salariați programul și salariul este ca și cum ar concedia 2.000 de salariați fără niciun leu salariu compensatoriu”, susține Brătianu.

Potrivit liderului sindical, sindicaliștii vor face, în perioada următoare, acțiuni de protest în București, dar și în județele în care situația o va impune.

„Ne menținem afirmația că este cea mai slabă și mai agresivă conducere pe care a avut-o Poșta Română în ultimii 23 de ani. Este singurul director general care încalcă fără nicio ezitare prevederile din Contractul Colectiv de Muncă în defavoarea salariaților și, pentru asta, vom continua acțiunile de protest, vom acționa conducerea companiei în instanță, acolo unde va fi cazul, și la solicitarea salariaților membri de sindicat, sindicatul îi va reprezenta în fața șefilor județeni de poștă, dacă aceștia îi vor chema să le modifice abuziv contractul individual de muncă, prin reducerea cu două sau patru ore a programului”, a mai spus Brătianu.

Președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali a mai spus că nu a primit niciun document referitor la normare din partea conducerii Poștei Române.

„Au fost trimise numai directorilor județeni, care le-au dat diriginților”, a precizat acesta.

Sindicaliștii din Poșta Română au organizat, în februarie, mai multe acțiuni de protest în București și în țară, cerând demisia conducerii, pe care o acuză de „incapacitate și nepăsare” ce vor duce, în opinia lor, la reducerea salariilor și la desființarea de oficii poștale urbane și a tuturor ghișeelor poștale rurale.

Ei au mai cerut plata drepturilor salariale așa cum au fost negociate, acordarea zilelor libere cuvenite și demiterea conducerii dacă nu crește veniturile companiei cu 8-10 la sută în 2013.

Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, a declarat despre protestele angajaților de la Poșta Română, în 8 februarie, că acestea „nu au niciun obiectiv” și reprezintă „o manipulare” făcută de „câțiva șmecheri de acolo, care și-au văzut dărâmate interesele lor private”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron