Șeful SRI, Eduard Hellvig, declarații de presă despre SCANDALUL PROTOCOALELOR: Legalitatea protocolului secret nu poate fi pusă la îndoială

Redactor:
Departamentul Social
Șeful SRI, Eduard Hellvig, declarații de presă despre SCANDALUL PROTOCOALELOR: Legalitatea protocolului secret nu poate fi pusă la îndoială
Șeful SRI, Eduard Hellvig, declarații de presă despre SCANDALUL PROTOCOALELOR: Legalitatea protocolului secret nu poate fi pusă la îndoială

Directorul SRI Eduard Hellvig spune că a încheiat protocolul secret din 2016 în baza legii și că l-a denunțat la scurt timp pentru că putea să aplice legea și fără a se stabili prin protocol relaționarea dintre Parchet și Serviciu. Protocolul clasificat viza reglementarea colabărării SRI cu parchetul General exclusiv pe cercetări legate de siguranța națională.

„Trebuie să fii rupt de realitatate să mă acuzi că am ceva de ascuns cu protocoalele, în condițiile în care am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor inainte ca subiectul să fie în dezbatere publică. S-a presupus că e un abuz al SRI. Personal, înțeleg ce înseamnă abuzul statului împotriva cetățenilor săi și voi lupta până în ultima zi împotriva abuzurilor, indiferent de cine le face.(…) De ce l-am semnat? Ordonanța 6 din 2016 a impus să semnăm protocolul cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Am spus mai devreme, auditul intern a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile în baza legii fără aceste protocoale asigurând securitatea națională a României. Personal, nu am nimic de ascuns. E un proces de transparență și normalitate pe care l-am inițiat chiar dacă legea nu ne obliga acest lucru”, a declarat Eduard Hellvig, directorul SRI.

Acesta spune că un control de legalitate pe protocolul public a fost făcut și de către președintele ÎCCJ.

„Cele două protocoale aflate în discuție, ambele au fost semnate în decembrie 2016. Primul e neclasificat, care reglementatează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI, dar nu implică SRI în activitatea Parchetului. Toate le-am adus la cunoștința comisiei parlamentare. Și președinta ÎCCJ, care are atribuții de verificare a modalității de punere în aplicare a protocolului a fost notificată cu privire la existența sa. Cel clasificiat reglementa modalitatea prin care SRI cooperare cu Ministerul Public. Să fim foarte clari, acest protoccol clasificat ne-a fost impus de legea de organizare și funcționare a SRI, la art 8, legalitatea lui nu poate fi pusă la îndoială”, a mai spus Hellvig.

„De peste un an și jumătate de an se discută de protocoale încheiate de SRI și alte instituții ale statului. În această perioadă au existat mai multe ieșiri publice dinspre SRI prin comunicate, interviuri, prin care am încercat să explicăm, dar cred că e necesar să fac câgteva precizări pentru că personal nu am nimic de ascuns. În februarie anul trecut, am denunțat oficial toate acele protocoale controversate oprind o practică existentă. Ce sunt aceste protocoale? Așa cum am explicat și la Comisia de Control pe 28 februarie 2017, am întrebat instituția dacă aceste protocoale erau necesare. Nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că se putea, conform legii, dar acesta a fost instrumentul tradițional și cadrul la ceea ce scrie în legea. Am dispus un audit intern referitor la aceste protocoale. Am hotătât denunțarea lor, care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri ale CSAT. Imediat, în februarie 2017, am demarat un proces de denunțare cu parchetele și instituțiile din Justiție. Nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfătuirea justiției”, a afirmat directorul SRI.

Vineri, la ora 20.00, directorul Serviciului Roman de Informatii, a susținut o declarație de presă la sediul central al SRI, aflat pe Bulevardul Libertății, nr 14.

Declarația lui Hellvig vine în contextul în care în spațiul public au apărut două protocoale încheiate de SRI și Parchetul General. Unul a fost făcut public chiar de Parchetul General, în timp ce altul a fost publicat pe Facebook de consilierul premierului, Darius Vâlcov.

 

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Cine ar putea fi noul ministru al Sănătăţii, după demiterea lui Voiculescu! Ce nume s-au...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
Opțiunea de care profiți gratuit la Digi: ai nevoie doar de așa ceva pe telefon
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
×
Inchide