Șeful SRI, Eduard Hellvig, declarații de presă despre SCANDALUL PROTOCOALELOR: Legalitatea protocolului secret nu poate fi pusă la îndoială

Șeful SRI, Eduard Hellvig, declarații de presă despre SCANDALUL PROTOCOALELOR: Legalitatea protocolului secret nu poate fi pusă la îndoială
Publicat: 24/08/2018, 20:46

Directorul SRI Eduard Hellvig spune că a încheiat protocolul secret din 2016 în baza legii și că l-a denunțat la scurt timp pentru că putea să aplice legea și fără a se stabili prin protocol relaționarea dintre Parchet și Serviciu. Protocolul clasificat viza reglementarea colabărării SRI cu parchetul General exclusiv pe cercetări legate de siguranța națională.

„Trebuie să fii rupt de realitatate să mă acuzi că am ceva de ascuns cu protocoalele, în condițiile în care am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor inainte ca subiectul să fie în dezbatere publică. S-a presupus că e un abuz al SRI. Personal, înțeleg ce înseamnă abuzul statului împotriva cetățenilor săi și voi lupta până în ultima zi împotriva abuzurilor, indiferent de cine le face.(…) De ce l-am semnat? Ordonanța 6 din 2016 a impus să semnăm protocolul cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Am spus mai devreme, auditul intern a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile în baza legii fără aceste protocoale asigurând securitatea națională a României. Personal, nu am nimic de ascuns. E un proces de transparență și normalitate pe care l-am inițiat chiar dacă legea nu ne obliga acest lucru”, a declarat Eduard Hellvig, directorul SRI.

Acesta spune că un control de legalitate pe protocolul public a fost făcut și de către președintele ÎCCJ.

„Cele două protocoale aflate în discuție, ambele au fost semnate în decembrie 2016. Primul e neclasificat, care reglementatează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI, dar nu implică SRI în activitatea Parchetului. Toate le-am adus la cunoștința comisiei parlamentare. Și președinta ÎCCJ, care are atribuții de verificare a modalității de punere în aplicare a protocolului a fost notificată cu privire la existența sa. Cel clasificiat reglementa modalitatea prin care SRI cooperare cu Ministerul Public. Să fim foarte clari, acest protoccol clasificat ne-a fost impus de legea de organizare și funcționare a SRI, la art 8, legalitatea lui nu poate fi pusă la îndoială”, a mai spus Hellvig.

„De peste un an și jumătate de an se discută de protocoale încheiate de SRI și alte instituții ale statului. În această perioadă au existat mai multe ieșiri publice dinspre SRI prin comunicate, interviuri, prin care am încercat să explicăm, dar cred că e necesar să fac câgteva precizări pentru că personal nu am nimic de ascuns. În februarie anul trecut, am denunțat oficial toate acele protocoale controversate oprind o practică existentă. Ce sunt aceste protocoale? Așa cum am explicat și la Comisia de Control pe 28 februarie 2017, am întrebat instituția dacă aceste protocoale erau necesare. Nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că se putea, conform legii, dar acesta a fost instrumentul tradițional și cadrul la ceea ce scrie în legea. Am dispus un audit intern referitor la aceste protocoale. Am hotătât denunțarea lor, care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri ale CSAT. Imediat, în februarie 2017, am demarat un proces de denunțare cu parchetele și instituțiile din Justiție. Nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfătuirea justiției”, a afirmat directorul SRI.

Vineri, la ora 20.00, directorul Serviciului Roman de Informatii, a susținut o declarație de presă la sediul central al SRI, aflat pe Bulevardul Libertății, nr 14.

Declarația lui Hellvig vine în contextul în care în spațiul public au apărut două protocoale încheiate de SRI și Parchetul General. Unul a fost făcut public chiar de Parchetul General, în timp ce altul a fost publicat pe Facebook de consilierul premierului, Darius Vâlcov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”