Sesizarea PNL privind reluarea votului Senatului în cazul Șova, discutată miercuri de CC

Sesizarea PNL privind reluarea votului Senatului în cazul Șova, discutată miercuri de CC
Publicat: 23/06/2015, 21:27

Curtea Constituțională a cerut, în 15 iunie, un punct de vedere Biroului Permanent al Senatului la sesizarea făcută de 36 de senatori, referitor la neconstituționalitatea hotărârii din 2 iunie, privind respingerea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, în dosarul „Turceni – Rovinari”.

„Am trimis o scrisoare Curții Constituționale, care ne-a solicitat un punct de vedere în legătură cu sesizarea unor membri ai Senatului vizavi de votul pentru respingerea cererii de încuviințare a reținerii și arestării senatorului Dan Șova. A fost însușit acest punct de vedere. Punctul de vedere spune foarte clar că a fost corect din punct de vedere procedural și că ne-am înscris în opinia Senatului în lucrurile pe care le-a solicitat Curtea Constituțională în decizia cu privire la o altă hotărâre declarată neconstituțională în aceeași situație”, declara atunci vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PNL Cătălin Boboc, anunța în 8 iunie că a fost depusă o nouă contestație în cazul votului pentru Dan Șova.

„Șova ar trebui, ca orice cetățean simplu, să meargă în fața unei instanțe, iar aceasta să se pronunțe asupra cererilor Parchetului”, spunea Boboc.

În 25 martie, Senatul a constatat că cererea Direcției Naționale Anticorupție de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, care a primit 79 de voturi „pentru” și 67 „împotrivă”, nu întrunește condițiile legale.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituțională, arătând că „Senatul trebuia să-și asume decizia prin care încuviințează ori nu reținerea și arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

Liberalii precizau în sesizare că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial din 22 aprilie, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condițiile cerute de articolul 24 alineatul 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de articolul 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Dan Șova, este neconstituțională.

În 6 mai, Curtea Constituțională a admis sesizarea PNL și a stabilit, cu majoritate de voturi, că Hotărârea Senatului din 25 martie în cazul lui Dan Șova este neconstituțională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziții legale și regulamentare, care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituție.

După hotărârea Curții Constituționale, conducerea Senatului a decis reluarea votului în plen.

În 2 iunie, Senatul a respins cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, fiind înregistrate 66 de voturi „pentru” și 72 „împotrivă”.

Senatorul Dan Șova, autosuspendat din PSD din cauza verificărilor procurorilor anticorupție, este urmărit penal în dosarul privind acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică.

Șova, cercetat sub control judiciar, este acuzat de fals în înscrisuri, evaziune și spălare de bani, precum și complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat trei contracte de asistență juridică cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

În același dosar este urmărit penal și premierul Victor Ponta, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee