Sfaturi pentru o vacanță reușită de revelion în străinătate

Sfaturi pentru o vacanță reușită de revelion în străinătate
Publicat: 04/12/2012, 16:43
Actualizat: 31/01/2019, 18:49

Reușita unei vacanțe de revelion în străinătate depinde și de programarea din timp a vizitelor la obiective de atracție, o rezervă de bani pentru situațiile neprevăzute, cum ar fi întârzierea avioanelor, și chiar plata facturilor înainte de plecarea din țară, afirmă turoperatorii.

Vremea capricioasă, cu ceață, viscol sau polei, caracteristică anotimpului rece, duce an de an la întârzieri de zeci de minute și chiar anulări ale curselor aeriene ori ale trenurilor, iar traficul rutier poate și el fi dat foarte ușor peste cap. De aceea, turiștii trebuie să aibă întotdeauna o rezervă de bani, în cazul în care vacanța trebuie prelungită cu câteva zile.

„Planificați-vă cu atenție itinerariul sau rugați agentul dumneavoastră de turism să vă ajute, astfel încât, de exemplu, escalele dintre avioane să fie mai mari decât în mod obișnuit, pentru a nu risca să pierdeți legătura. De asemenea, iarna este recomandat să plecați mai din timp spre gară sau aeroport. Iar pe șosea luați în calcul o viteză medie de deplasare mult inferioară celei din celelalte anotimpuri”, spune Sorin Văduvoiu, directorul general al agenției Perfect Tour.

Iarna și mai ales de sărbători afluxul de turiști crește spectaculos.

„Rezervați din timp cazarea, mesele la restaurant și cinele festive, pentru a nu vă strica sejurul. Astfel de probleme nedorite apar mai ales în destinațiile specifice și renumite, precum Laponia (acasă la Moș Crăciun) sau Viena (Piețe de Crăciun). În Dubai, pentru a urca în turnul Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume), de exemplu, programările ajung să se facă și cu 2-3 zile înainte”, a arătat Văduvoiu.

Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îi sfătuiește pe turiști să-și plătească datoriile înainte de a pleca în vacanță.

„Este neplăcut să te întorci fără bani și să te trezești cu telefonul suspendat. Nu lăsa impresia că ești plecat de acasă. Lasă draperiile trase, eventual o lumină economică aprinsă”, spune Răducan.

Turiștii care pleacă în destinații pe alte continente trebuie să fie atenți și să respecte tradițiile și obiceiurile locale.

„Dacă mergi la Rio de Janeiro de Revelion, nu uita să te îmbraci în alb, așa cum cere tradiția, și să te pregătești să dansezi, alături de cei aproape două milioane de oameni, o noapte și o zi neîntrerupt. În anumite țări musulmane, bărbatul și femeia au voie să se țină de mână pe stradă doar dacă sunt căsătoriți”, spune Lucian Boronea, directorul general al Accent Travel.

El afirmă că în anumite țări musulmane bărbatul nu are voie să i se adreseze unei femei necunocute pe stradă, nici chiar pentru a cere indicații. Turistul nu trebuie să neglijeze niciun semn care interzice o anumită activitate în public.

„În Singapore ești amendat dacă fumezi pe stradă. În unele țări musulmane nu ai voie să își manifești afecțiunea față de parteneră în public sub nicio formă și nu ai voie nici să dansezi în public decât în anumite localuri. În Dubai nu ai voie să mănânci sau să bei în metrou și nici să mesteci gumă. Și oricât de obosit ai fi, nu adormi în metrou sau alt mijloc de transport în comun pentru că vei fi amendat”, a adăugat Lucian Boronea.

Turistul ar trebui să aibă la el și un dezinfectant pentru mâini, pentru că în unele țări apa de la robinet nu este tocmai igienică. Cei care merg într-un oraș aglomerat nu trebuie să se bazeze că vor găsi un taxi la aeroport care să îi ducă la hotel. Uneori e mai bine să își rezerve un transfer privat înainte de a pleca în vacanță.

Iarna, la munte, soarele și vântul pot produce neplăceri.

„Nu uitați să vă dotați cu mijloace de protecție pentru razele solare și pentru vânt (ochelari de protecție, balsam de buze etc.)”, spune Simion Giurcă, șeful Biroului de promovare turistică al României la Viena.

Ar trebui verificat înainte de plecare la drum dacă unitatea de cazare este informată despre sosirea turistului și dacă locurile au fost corect rezervate de hotel pentru a evita surprize neplăcute, generate de neglijența lucrătorilor de la rezervari, overbookoing, sau de o eventuală lipsă de bonitate a firmei turism vânzătoare.

„Nu consumați alcool înainte sau în timp ce vă aflați pe pârtie. Și în afara pistei, pe timp de iarnă, consumul de alcool exagerat vă poate crea probleme”, mai spune Simion Giurcă.

Marilena Stoian, președintele de onoare al ANTREC, spune că neglijarea copiilor celor care fac revelionul la pensiuni poate duce la diverse incidente, provocate de animalele din gospodărie, accidente la locurile de joacă, părăsirea curților etc.

De asemenea, anumite mâncăruri cu care turistul este posibil să nu fie obișnuit pot duce la îmbolnăviri (probleme de stomac, alergii, intoxicații). Printre aceste alimente se numără sarmalele, răciturile sau cârnații de capră.

Primul criteriu de selecție a ofertei este, în opinia Anei Goicea, consultant în turism la Cocktail Holidays, ca turistul să se asigure câ agenția este licențiată să vândă produsul turistic și are suportul necesar pentru a asigura serviciile dorite.

Ea spune că turistul, atunci când alege din mai multe oferte, ar trebui să compare pachetele turistice pe aceleași tipuri de servicii, calitate și preț final. Prețul final trebuie să includă absolut toate serviciile obligatorii, cum ar fi taxe, vize sau cina de revelion.

Turiștii care călătoresc în țări unde este necesară viza de intrare, precum Dubai, Egipt sau Turcia, trebuie să se asigure că au asupra lor pașaportul. Cartea de identitate nu este suficientă și turistul riscă să nu poată ajunge nici măcar la avion.

Cei care merg cu mașinile la revelion nu trebuie să neglijeze pregătirea acesteia pentru drumurile de iarna. Automobilul este mijlocul de transport preferat de majoritatea turiștilor care merg la schi sau snowbord. Nu trebuie uitate lanțurile pentru roți, pături pentru cei din mașină (pentru situații care nu permit părăsirea mașinii pentru mai multe ore), un termos cu ceai fierbinte și suficient carburant pentru a încălzi din când în când mașina dacă turiștii rămân blocați pe drum.

De asemenea, trebuie cumpărate viniete pentru autostrăzi, iar șoferii trebuie să fie atenți să respecte vitezele legale și să se informeze din timp asupra stării drumurilor.

Este foarte utilă încheierea unei polițe de asigurare de călătorie, care acoperă costurile medicale în caz de îmbolnăvire sau accident. Iarna, și mai ales la schi, riscul unei răceli severe sau a unei fracturi ori entorse, care necesită asistență medicală, este ridicat.

Dincolo de toate acestea, turiștii trebuie să fie foarte atenți dacă vor să-și petreacă revelionul în țară, în special pe Valea Prahovei. Prețurile mari practicate de hotelieri la munte, peste cele din Austria, Slovenia sau Bulgaria și opțiunile limitate de agrement, pot produce serioase dureri de cap și grețuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern