Sfaturile OMS pentru turiști înainte de vacanțe: Consultați-vă medicul, vaccinați-vă, luați o soluție de rehidratare

Sfaturile OMS pentru turiști înainte de vacanțe: Consultați-vă medicul, vaccinați-vă, luați o soluție de rehidratare
Publicat: 07/04/2015, 17:30
Actualizat: 18/05/2015, 21:29

OMS a lansat, marți, de Ziua Mondială a Sănătății, un Ghid pentru turiști privind siguranța alimentației intitulat „Cum să evitați bolile cauzate de alimente și băuturi nesigure și cum să procedați în caz de diaree”.

„În fiecare zi milioane de oameni se îmbolnăvesc și câteva mii mor din cauza unei boli cu transmitere prin alimente, care poate fi prevenită. Recomandările oferite în acest prospect sunt importante pentru orice turist și de o importanță deosebită pentru grupurile cu risc ridicat, adică sugari și copii mici, femei gravide, persoane în vârstă și imuno-compromiși, inclusiv cei cu HIV/SIDA. Persoanele din aceste grupuri sunt deosebit de sensbile la boli transmise prin alimente”, spune OMS.

În ghid se recomandă ca, înainte de a pleca în călătorie, turiștii să ceară sfatul medicului în privința diverselor boli la care pot fi expuși în locul de distinație, precum și privind vaccinurile sau alte măsuri de prevenire necesare.

„Asigurați-vă că aveți în bagaje soluție de rehidratare orală (SRO) și orice alte medicamente de care puteți avea nevoie pe durata călătoriei. (…) Păstrați curățenia: Spălați-vă mâinile des și întotdeauna înainte de manipularea și consumul de alimente”, recomandă totodată OMS.

Organizația avertizează că microorganismele periculoase sau larg răspândite în sol și apă sunt purtate de animale și de oameni și pot fi transferate pe alimente, prin intermediul mâinilor.

„Când vizitați piețe alimentare, să fiți conștienți de acest lucru atunci când atingeți alimente crude și, în special, carne crudă, și să vă spălați pe mâini după manipularea acestor produse alimentare. În aceste piețe se găsesc adesea animale vii care pot transmite o serie de boli, inclusiv gripa aviară. Prin urmare, evitați să vă apropiați prea mult de aceste animale sau să le atingeți”, se mai spune în ghid.

În plus, alimentele găite trebuie să fie separate de cele crude, iar consumatorii trebuie să se asigure de acest lucru când frecventează tarabele de produse alimentare de pe stradă sau bufetele din hoteluri și restaurante.

„Evitați orice alimente negătite, cu excepția fructelor și legumelor care pot fi curățate sau decorticate. Felurile de mâncare care conțin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi maioneza de casă, unele sosuri și unele deserturi (de ex. spuma) pot fi periculoase. Alimentele crude pot conține microorganisme periculoase, care, prin contact direct, pot contamina alimentele gătite. În acest mod, se pot reintroduce bacterii patogene în alimentele sigure, gătite”, precizează OMS.

În plus, alimentele trebuie să fie gătite cât mai bine.

„Trebuie să evitați, în special, fructele de mare crude, carnea de pasăre care este încă roșie sau zeama de culoare roz, precum și carnea tocată/burgerii care sunt încă ‘în sânge’, deoarece acestea conțin bacterii periculoase. Microorganismele periculoase sunt distruse prin gătire corespunzătoare, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a face ca alimentele să fie sigure. Cu toate acestea, este esențial ca toate părțile produsului alimentar să fie bine gătite, adică să atingă temperatura de 70 de grade C în toate părțile”, se mai spune în ghid.

De asemenea, alimentele trebuie păstrate la temperaturi sigure, iar cele gătite și păstrate la temperatura camerei timp de mai multe ore constituie un alt risc major de apariție a bolilor.

„Evitați aceste alimente la bufete, în piețe, în restaurante și la vânzătorii ambulanți, în cazul în care nu sunt păstrate fierbinți sau la frigider/pe gheață. Microorganismele se pot multiplica foarte repede, dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Dacă produsele alimentare se păstrează la frigider/pe gheață (la temperaturi sub 5 grade C) sau fierbinți (peste 60 de grade C), dezvoltarea microorganismelor este încetinită sau oprită”, se precizează în materialul OMS.

Și înghețata, apa potabilă, cuburile de gheață și laptele crud pot fi ușor contaminate cu microorganisme periculoase sau substanțe chimice, dacă sunt produse din ingrediente contaminate.

La fructele și legumele consumate crude, trebuie curățată coaja și trebuie evitate cele cu coajă deteriorată, deoarece susbtanțele chimice toxice se pot forma în alimente deteriorate și mucegăite.

Dacă este dispoibilă, apa îmbutelitată prezintă alegerea cea mai sigură ca apă potabilă.

„Dacă aveți dubii în privința siguranței apei potabile, trebuie să o fierbeți. Fierberea va distruge toate microorganismele periculoase. Dacă fierberea nu este posibilă, trebuie luate în considerare utilizarea filtrelor microporoase și a agenților de dezinfectare, cum ar fi tabletele cu iod. Băuturile îmbuletiate sau altfel ambalate sunt, de obicei, sigure pentru a fi cunsumate”, se spune în ghid.

Cele mai multe atacuri diareice sunt auto-limitate și se termină în câteva zile, putând fi însoțite de greață, vărsături și /sau febră, atrage atenția OMS.

„Cel mai important lucru este să evitați deschidratarea. Asigurați-vă că beți mereu cantități suficiente de lichide, în special atunci când călătoriți într-un climat cald. Acest lucru este extrem de important pentru copii. În cazul în care copilul este agitat sau iritabil sau prezintă semne de sete puternică, sau are ochii adânciți în orbite, sau pielea este uscată cu elasticitate redusă, deshidratarea este deja avansată și trebuie să solicitați imediat asistență medicală. Dacă tranzitul intestinal este accelerat și scaunele sunt foarte frecvente, apoase sau conțin sânge, sau durează de mai mult de trei zile, trebuie să solicitați asistență medicală. În cazul în care asistența medicală nu este disponibilă, trebuie administrat un tratament complet de trei zile cu ciprofloxacină (500 mg de două ori pe zi pentru adulți, 15 mg/kg corp de două ori pe zi pentru copii)”, precizează OMS.

Cei afectați de diaree trebuie să consume cât mai multe lichide, cum ar fi: soluție de rehidratare orală, apă fiartă, tratată sau îmbuteliată, ceai diluat, supe sau alte lichide sigure, și să evite să consume băuturi care tind să elimine apă din organism, inclusiv cafea, băuturi prea dulci, unele ceaiuri medicinale și alcool.

„Contrar convingerilor obișnuite nu sunt recomandate medicamentele care reduc tranzitul intestinal. La copii aceste preparate nu trebuie folosite deoarece pot provoca obstrucție intenstinală”, mai spus ghidul OMS pentru turiști.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului