Sindicaliștii discută cu ministrul Sănătății despre majorări salariale, după întâlnirea de la Guvern

Sindicaliștii discută cu ministrul Sănătății despre majorări salariale, după întâlnirea de la Guvern
Publicat: 18/08/2015, 15:17

Discuțiile care au avut loc marți la Guvern, pe tema propunerilor de majorare a salariilor medicilor, la care au participat premierul Victor Ponta și miniștrii Sănătății, Finanțelor și Muncii, s-au încheiat, după aproximativ o oră, surse guvernamentale afirmând că o creștere a salariilor este posibilă din octombrie.

După întâlnirea de la Guvern, reprezentanții sindicaliștilor din sistemul sanitar au venit la Ministerul Sănătății, unde discută cu ministru Nicolae Bănicioiu.

Prima discuție este cu reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, din delegație făcând parte în majoritate reprezentanți ai medicilor membri ai federației.

„Pe ordinea de zi figurează în primul rând o serie de probleme ale medicilor, împreună cu soluțiile a căror implementare o susținem, la care se adaugă cele mai importate probleme ale tuturor categoriilor de personal din Sănătate, pe primul loc situându-se cele privitoare la salarizare. Delegația este mandatată să negocieze un set de măsuri care să asigure în primul rând creșterea calității vieții profesionale a medicilor și celorlalte categorii de personal precum și creșterea calității serviciilor medicale, vizând în primul rând: creșterea semnificativă a salarizării medicilor și celorlalte categorii de personal, creșterea finanțării unităților sanitare publice, reglementarea situației timpului de lucru al medicilor în acord cu prevederile U.E., cu un accent deosebit pe situația gărzilor, scoaterea medicilor și a celorlalte categorii de personal din spitalele publice care realizează venituri din contract cu CNASS din categoria funcționarilor publici, asigurarea gratuității formării profesionale continue pentru specialiștii din sănătate”, arată președintele federației, Viorel Rotilă, într-un comunicat de presă.

Discuțiile de la Ministerul Sănătății vor continua cu reprezentanții Federației Sanitas.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la intrarea în sediul MS, că așteaptă să li se comunice decizia luată în urma întâlnirii cu premierul.

Întrebat dacă o creștere de 25 la sută, din octombrie, a salariilor angajaților din sănătate i-ar mulțumi, Sepi a spus că pentru o primă etapă, ar fi o creștere sustenabilă.

Luni au avut loc discuții la Ministerul Sănătății, între ministrul Nicolae Bănicioiu și reprezentanții sindicatelor din sistemul sanitar.

Oficiali ai Ministerului Sănătății au declarat, pentru MEDIAFAX, că la întâlnirea de luni s-a discutat despre creșteri salariale, din toamnă, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

„Se dorește ca aceste majorări să se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru că trebuie să se discute cu Ministerul de Finanțe, dar aceste majorări vor fi substanțiale”, au spus sursele citate.

Reprezentanții Alianței Medicilor pentru modernizarea în sănătate spuneau că s-au primit telefoane din partea unor reprezentanți guvernamentali pentru a participa la Guvern, luni seară, „la discuții” despre eventuale măriri salariale pentru medici, însă au declinat invitația.

„Poziția Alianței Medicilor este că discuțiile despre măririle salariale trebuie să aibă loc în cadrul unei agende clare, unde să se discute pe soluții concrete de modernizare a sistemului de sănătate. Din păcate, în lipsa comunicării unei astfel de agende clare de discuții din partea Guvernului, suntem puși în situația de a declina invitația la această întâlnire. Dorința noastră este să putem performa un act medical de calitate pentru toți pacienții, din acest motiv este necesară o discuție serioasă cu Guvernul pe soluții concrete care să conducă la modernizarea sistemului de sănătate din România”, au arătat reprezentații Alianței Medicilor pentru modernizarea în sănătate, grup de inițiativă pe Facebook, la care au aderat peste 21.000 de medici.

Exodul masiv al medicilor ține de siguranța națională și ar trebui analizat la cel mai înalt nivel, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, precizând că a transmis acest lucru și reprezentanților Federației Sindicatelor Medicilor, care vor discutarea în CSAT.

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a precizat că reprezentanții Federației Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” i-au solicitat o audiență pentru a discuta despre problemele sistemului sanitar.

„Exodul masiv al medicilor aduce sistemul de sănătate în situație critică și mă gândesc că ar fi fost un subiect bun de discuție la nivelul vârfurilor factorilor decidenți. Este o opinie personală, pentru că ei au spus că se pleacă masiv (din sistemul sanitar, n.r.) și atunci am spus că se dereglează tot sistemul. Înțeleg că au discutat la nivel de ministru. Trebuie făcută o analiză foarte exactă a realității din sistemul public. Este nevoie de o lege privind statutul medicului, în care să se spună dacă este funcționar public sau profesie liberală. Cred că problema trebuie tratată serios, pentru că este vorba de strategia națională pe sănătate. Ce se întâmplă dacă avem nevoie de intervenția masivă a medicilor în caz de, să zicem, o pandemie? Chestiunea este serioasă și chiar ține de siguranța națională”, a spus Ionel Oprea.

Președintele Federației Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, dr. Florin Chirculescu, a declarat, marți, că după discuția pe care a avut-o cu adjunctul Avocatului Poporului, a solicitat atât la Ministerul Sănătății, cât și la Administrația Prezidențială ca problemele din sistemul sanitar, dar și o Lege a medicului să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„În spitale, deficitul este de 26.000 de medici. În 2012 erau 20.600 de medici și acum mai sunt 13.500. Cu alte cuvinte, suntem jumătate din câți ar trebui. Numai în ultimii patru ani, exodul medicilor a fost de 7.100 de persoane. Am discutat la Ministerul Sănătății această chestiune și am avut contacte preliminare la Președinție. La Ministerul Sănătății a existat înțelegere pentru această problemă și au spus că vor face demersuri ca legea privind statutul medicului să fie discutată în CSAT. Această lege trebuie să stabilească caracterul liberal al profesiei și cât ar trebui să câștige medicul în raport cu responsabilitatea pe care o are, după modelul magistratului. Deci, aceasta a fost baza istorică a faptului că am susținut acest punct de vedere. Domnul Oprea a făcut această propunere, iar eu am avut o discuție cu secretarul de stat Dorel Săndesc și am ajuns să stabilesc contacte la nivelul Președinției, de unde am primit asigurări că vor face tot ce pot”, a spus medicul Chirculescu.

Peste 21.000 de medici au aderat la grupul de inițiativă pe Facebook, numit „Alianța Medicilor pentru modernizarea în sănătate”, în urma deciziei Înaltei Curți de Casați și Justiție (ICCJ), conform căreia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienți, întrucât sunt asimilați funcționarilor publici.

Medicii cer creșterea salariilor din sănătate, pentru eliminarea plăților făcute de pacienți.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că „pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăți suplimentare sau donații de către aceștia din urmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?