Soluția Guvernului pentru a-i aduce la vot pe românii din străinătate. Noile reguli pentru secțiile de votare din diaspora

Soluția Guvernului pentru a-i aduce la vot pe românii din străinătate. Noile reguli pentru secțiile de votare din diaspora
Publicat: 18/08/2016, 09:12

Guvernul a definitivat proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerile parlamentare, în contextul în care Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că puțin peste 6.000 de români din afara granițelor s-au înregistrat în Registrul Electoral, iar, dintre aceștia doar 4.789 au precizat că vor să voteze prin corespondență. Legea care introduce posibilitatea votului prin corespondență, așa cum a fost aprobată de Parlament, conține proceduri mai complicate de înscriere în Registru și limitează posibilitățile guvernului de a crea noi secții de votare.

Soluția pentru a evita repetarea situației de la alegerile prezidențiale din 2014, când românii au stat la cozi interminabile sau au fost trimiși la secții aflate la distanțe mari de localitatea lor, este suplimentarea acestora. Astfel, potrivit proiectului de ordonanță de urgență obținut de MEDIAFAX, guvernul poate dispune crearea unui număr mai mare de secții, față de cele organizate pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare, secțiile consulare, dacă acestea funcționează în locații diferite și institutele culturale din străinătate.

Concret, la articolul 23 este introdus un amendament care precizează că Ministerul Afacerilor Externe propune Autorității Electorale Permanente înființarea de secții suplimentare, în afara secțiilor de votare de pe lângă misiuni diplomatice, în termen de 15 zile de la anunțarea datei alegerilor. Secțiile vor fi organizate cu acordul țării respective.

În plus, Guvernul menține posibilitatea de a înființa noi secții de votare, cu acordul autorităților din țara respectivă, dacă cel puțin 100 de alegători cu domiciliul sau reședința în acele localități au solicitat acest lucru prin înscrierea în Registrul electoral.

„Lipsa de acțiune din partea guvernului ar perpetua o situație de fapt care ar conduce la îngrădiri grave și nejustificate ale dreptului constituțional de a alege, ceea ce ar fi complet inacceptabil. Amendamentele aduse art. 23 alin. (2) clarifică faptul că (…) pot fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare”, argumentează guvernul.

Procedura de înregistrare în Registrul electoral este simplificată, astfel încât românii din diaspora pot trimite cererile și copiile după documentele necesare înscrierii și prin e-mail.

Mai mult, sunt abrogate prevederile care împiedică votul pe liste suplimentare pentru pe românii care și-au schimbat domiciliul sau domiciliază în țară, dar au reședința în străinătate.

Inițiatorii mai argumentează că, așa cum a fost adoptată de Parlament, legea ar îngădui crearea unui număr cert de secții de votare drastic mai mic decât cel consacrat de practica organizării alegerilor în străinătate în anii trecuți.

„Ar dispărea astfel, într-o serie de țări cu un număr semnificativ de cetățeni români, zeci de secții de votare, cunoscute de comunitățile locale, unde, după 2007, s-au organizat alegeri cu ocazia fiecărui scrutin, pe baza cutumei deja recunoscute. Dacă cetățenii români cu domiciliul sau reședința în localitățile unde anterior au fost organizate asemenea secții, nu se înscriu în Registrul electoral cu opțiunea de a vota în localitatea lor (sau prin corespondență), ei ar trebui să se deplaseze până la secțiile de votare create pe lângă misiunile diplomatice (și celelalte reprezentanțe ale statutului) ca să poată să-și exercite dreptul de a alege. Chiar și în situația în care s-ar înființa, la solicitarea a cel puțin 100 de alegători, o secție de votare în acea localitate, alegătorul care nu figurează în Registrul electoral nu poate vota în localitatea de domiciliu sau reședință, neputând să fie înscris în listele suplimentare”, se mai arată în documentul Guvernului.

Proiectul urmează să intre în dezbatere publică și va fi aprobat de Guvern la începutul lunii septembrie, odată cu revenirea parlamentarilor din vacanță.

În jur de 500 de români din diaspora s-au înscris, în ultima perioadă, în Registrul electoral cu opțiunea pentru vot prin corespondență, numărul total ajungând la 4.789 față de 4.286 câți figurau în evidența Autorității Electorale Permanente în urmă cu o săptămână.

Potrivit AEP, un număr de 6.081 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.789 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 1.292 au optat pentru votul în secțiile de votare.

Cei mai mulți cetățeni români care vor să voteze prin corespondență sunt în Spania – 2.283. În Italia sunt 987 de români care vor să voteze prin corespondență, În Germania 223, iar în Franța 206.

La sfârșitul lunii iulie, premierul Dacian Cioloș anunța că își propune ca ordonanța de urgență privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârșitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficiențele legii actuale care pot duce la restricții mai mari decât în anii trecuți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto