„Soluția imorală” Băsescu – Ponta pentru DNA și Parchetul General lovește în ceea ce Comisia Europeană înțelege prin „TRANSPARENȚĂ”. ANALIZĂ GÂNDUL

Soluția imorală Băsescu - Ponta pentru DNA și Parchetul General lovește în ceea ce Comisia Europeană înțelege prin TRANSPARENȚĂ. ANALIZĂ GÂNDUL
Publicat: 04/04/2013, 18:04
Actualizat: 18/05/2015, 20:52

După ce miercuri dimineață Victor Ponta a decis să pună în aplicare „soluția imorală” pentru Parchetul General și DNA convenită cu președintele Băsescu, împotriva celor doi s-au coalizat procurorii din CSM și DNA, dar și judecătorii. Comisia Europeană a transmis un mesaj clar că dorește o procedură de selecție prin concurs deschis a celor care vor conduce procuratura din România și nu un troc politic între Palatul Victoria și Cotroceni. Procedura solicitată de comisie a fost subliniată și detaliată exact în rapoartele MCV. Soluția pentru depolitizarea numirilor la DNA și Parchetul General este una simplă și cerută de toți procurorii: trebuie modificat un simplu articol de lege.

Comisia Europeană a transmis miercuri 3 aprilie un nou mesaj către București: „numirea noilor șefi ai parchetelor trebuie să fie în baza unei proceduri de selecție transparent„. Această solicitare a CE nu este una nouă, ea fiind cuprinsă atât în raportul din vara anului trecut, cât și în raportul MCV de la începutul anului.

În opinia CE, transparența în procedura de selecție are următoarea interpretare: „Numirea unui nou Procuror General și a unui nou Procuror ef al DNA să fie atât un proces deschis și transparent, cât si unul în cadrul căruia să fie aleși candidați având competențe specifice, integri și cu rezultate în acțiunea anticorupție

În repetate rânduri, CE a subliniat că trebuie să existe o selecție a procurorilor. Deși nu a detaliat procedura, CE a lăsat să se înțeleagă că dorește ca procurorii să fie aleși printr-un concurs. Oficialii de la Bruxelles au subliniat că șefii parchetelor trebuie să fie agreeați de colegii lor procurori și să primească avizul pozitiv al CSM. „Comisia consideră că prezentarea unui număr suficient de candidați de înaltă calitate profesională în cadrul unui proces deschis și transparent și, în măsura posibilului, care să primească girul CSM, sunt elemente esențiale pentru asigurarea desemnării unei conduceri în măsură să obțină încrederea publicului”, se arată în raportul MCV

Cum au ales Ponta și Băsescu să încalce promisiunea

Contrar recomandărilor CE, premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu au ales o procedură directă de numire a procurorilor. Ponta i-a nominalizat pe Laura Codruța Kovesi și Tiberiu Nițu pentru DNA și Parchetul General fără concurs. Adică pur și simplu. Ponta a lăsat să se înțeleagă că a avut o înțelegere cu președintele Băsescu. Legea 303/2004 spune clar că procurorul general este propus de ministrul Justiției, apoi trebuie să primească un aviz consultativ de la secția de procurori a CSM și în final numirea o face președintele care are posibilitatea să respingă propunerile. Astfel, dacă avizul CSM este consultativ pentru propunerile lui Ponta, aprobarea lui Băsescu este obligatorie. Informațiile despre pactul Băsescu au apărut prima dată în urmă cu exact o săptămână. Această înțelegere dintre premier și președinte ar prevede ca Ponta l-a ales procuror general pe Tiberiu Nițu iar Băsescu a ales-o șefă a DNA pe Codruța Kovesi.

Răzgândirea lui Traian Băsescu: președintele a respins propunerile Monei Pivniceru reclamând tocmai lipsa de transparență

Pe 18 ianuarie Băsescu a respins propunerile Monei Pivniceru pentru DNA și Parchetul General pe motiv că procedura de selecție a fostului ministru nu a fost destul de transparentă. „Motivația principală care a stat la baza deciziei domnului președinte Traian Băsescu este lipsa de transparență a procesului de selecție organizat de Ministerul Justiției, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanțe să se înscrie la procesul de selecție”, se preciza într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. În opinia președintelui ministrul ar fi trebuit sa îi trimită punctajul obținut de procurorii Ioan Irimie și Tiberiu Nițu la examenul de la MJ. Președintele susținea că nu s-au înscris destui procurori. Altfel spus, susținea nevoia unui concurs pentru cele două posturi.

Pe 12 martie, Băsescu a prefațat renunțarea la concursul pentru DNA și PG. După două luni președintele Băsescu declara la un post TV că procedura Monei Pivniceru a fost greșită. În cadrul unui interviu petru Digi 24, președintele Băsescu prefața deja ideea la renunțarea alegerii șefilor parchetelor prin concurs. „Eu pot să vă spun că nu sunt de acord cu ce a cerut Comisia Europeană, cu acest concurs, cu selecțiile. Noi avem foarte precis scris în lege, ministrul propune, CSM-ul analizează, dă un aviz, președintele decide. Filtrul era suficient”, declara președintele pe 12 martie.

Procurorii vor șefi aleși prin concurs, nu nominalizați politic

Victor Ponta a pus în aplicare planul agreeat cu președintele: marți, 2 aprilie, a încercat să convingă secția de procurori a CSM că ar trebui să fie de acord cu procedura sa directă fără concurs. Secția de procurori a CSM a votat în unanimitate că nu este de acord cu acestă procedură netransparentă. Un element important este și faptul că înainte de întâlnirea cu Ponta de pe 2 aprilie, secția de procurori a CSM a aprobat procedura de selecție prin concurs a șefilor parchetelor. La ieșirea de la CSM, Ponta a declarat că renunță la nominalizări, dar miercuri dimineață a trimis numele ales de el la consiliu.

În opinia procurorului general Daniel Morar, șeful DNA și șeful Parchetului General trebuie aleși prin concurs și ei trebuie să provină din aceste structuri. Morar a denunțat public înțelegerea politică dintre Băsescu și Ponta. În subsidiar, Morar a atacat-o și pe Codruța Kovesi despre care a declarat că nu poate conduce DNA pentru că nu are experiență pe dosarele de anticorupție. „Am spus că trebuie să urmăm o procedură de selecție așa cum a fost cea a Monei Pivniceru. Trebuie să dăm șansa tuturor procurorilor buni să participe. I-am spus domnului Ponta că nu ne înteresează negocerile dintre actorii politici. CSM a spus astăzi că trebuie să existe o procedură clară”, a declarat Daniel Morar

Victor Ponta i-a dat replica lui Daniel Morar, acuzându-l că nu mai ocupă legal funcția de procuror general deoarece delegarea sa la Parchetul General ar fi exprirat. CSM a decis însă pe 25 martie să îi prelungească delegarea lui Daniel Morar până în iunie.

Judecătorii și procurorii coalizați împotriva pactului Băsescu-Ponta

După ce miercuri dimineață Ponta a trimis nominalizările la CSM, judecătorii și procurorii de la DNA s-au coalizat împotriva înțelegerii dintre președinte și premier susținând același lucru – că procurorii trebuie să fie aleși prin concurs deschis. „A fost agreat instituțional (la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției) ca procurorii din funcțiile cheie de conducere ale parchetului să fie numiți printr-o procedură transparentă, corectă, pe criterii meritocratice, în baza competenței și aptitudinilor specifice necesare exercitării acestor funcții importante în sistemul judiciar”, se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție susțin ferm poziția Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în privința procedurii de selecție și numire a procurorilor în funcțiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Direcția Națională Anticorupție și la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, se arată într-un comunicat de miercuri al DNA. Comunicatul de susținere al poziției CSM a fost semnat de către aproape toți procurorii DNA.

Ce se întâmplă în continuare?

Secția de procurori a CSM va analiza propunerile făcute de Victor Ponta pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA la finalul lunii mai. Secția de procurori a CSM a realizat și un calendar al procedurii. Astfel, în final avizul CSM va fi transmis către Ministerul Justiției pe 3 iunie. Miercuri PNL a anunțat că va renunța la ministerul Justiției, astfel că Victor Ponta va rămâne interimar la MJ. Potrivit legii, CSM are la dispoziție 60 de zile pentru a analiza propunerile lui Victor Ponta.

Care este soluția de depolitizare a numirilor de la Pachetul General și DNA

CSM – atât plenul, cât și secția de procurori – a militat în permanență ca numirea în funcție a procurorilor la Parchetul General, DNA și DIICOT să fie făcută de către consiliu în urma unui concurs. Încă din 2008, CSM a emis următorul punct de vedere: „Consiliul Superior al Magistraturii apreciază interesul pe care politicienii români îl manifestă pentru revenirea la ordinea constituțională, în sensul restabilirii în sarcina CSM a obligației de a face propuneri președintelui României în vederea numirii în funcție a Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctului și adjunctul acestuia, procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și a procurorului șef al DIICOT și adjuncții acestora”.

În septembrie 2012, CSM, prin direcția legislativă, relua acestă temă. În raportul Direcției Legislative se menționează că propunerile pentru funcțiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (șeful DNA, procurorul general) să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secției pentru procurori. „Această soluție corespunde din punct de vedere legislativ identității de statut a magistraților judecători și procurori și rolului CSM de garant al independenței justiției și nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor”, se mai arată în document.

Ideea ca politicul să fie eliminat din aceste numiri a fost agreeată la un moment dat chiar și de către premierul Victor Ponta și președintele Băsescu. „Am o părere pe care mi-o susțin și anume că în viitor procurorul general și șeful DNA trebuie să fie numiți doar de CSM, fără președinte și fără ministrul justiției„, spunea Victor Ponta pe 18 mai 2012. Președintele a fost de acord cu acest principiu în ianuarie 2013 când îi întreba pe cei din CSM dacă nu ar fi mai bine ca acestă procedură se mute la acest for.

Pentru ca numirile procurorilor să fie depolitizată total trebuie modificată legea 303/2004 care la articolul 54 spune că procurorul general și șeful DNA „sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”. Astfel, acest articol ar trebui să fie modificat, readus la forma lui inițială, înainte ca fostul ministru al Justiției să-l modifice. Inițial legea prevedea la fel ca în cazul președintelui Curții Supreme că procurorul general și șeful DNA să fie numiți de CSM.

LOTO – LOTO 6 din 49. Găsiți aici numerele extrase joi, 4 aprilie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”