Soluția pentru ca șoferii români să evite timpii mari de așteptare la frontieră

Soluția pentru ca șoferii români să evite timpii mari de așteptare la frontieră
Publicat: 26/12/2015, 15:08

Pe site-ul Poliției de Frontieră a fost introdusă, înaintea sărbătorii Crăciunului, când traficul la frontieră a fost foarte aglomerat, o secțiune unde este afișată media timpilor de așteptare în toate punctele rutiere de trecere a frontierei, persoanele care intră sau ies din țară putând alege traseul cât mai puțin aglomerat.

Începând de sâmbătă este funcțională o nouă aplicație on-line, care poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil, smartphone sau tabletă cu acces la internet. Aplicația permite celor care tranzitează punctele de trecere a frontierei reprezentarea celui mai bun traseu, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Aplicația folosește modulul de navigație furnizat de Google Maps pentru configurarea traseul către un anumit punct de trecere a frontierei ce înregistrează valori de trafic scăzute. Pe aplicație apar trasee de culoare verde dacă timpii de așteptare sunt de până în 20 de minute, de culoare galbenă – dacă timpii sunt între 20 și 60 de minute și de culoare roșie – dacă timpii de așteptare sunt de peste 60 de minute.

Monica Dajbog a mai spus că, pe lângă măsurile de informare a cetățenilor, va fi suplimentat numărul polițiștilor de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcție de dinamica valorilor de trafic.

În această săptămână, peste 1,2 milioane de persoane au tranzitat punctele de frontieră ale României, a precizat Dajbog.

La sfârșitul săptămânii trecute, în punctele de trecere a frontierei din vestul țării, cozile s-au întins pe zeci de kilometri pe sensul de intrare în țară, mii de români întorcându-se din străinătate pentru a petrece sărbătorile în țară.

Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut granița, în 48 de ore, peste 243.000 persoane, din care 193.200 pe sensul de intrare în țară. Față de o perioadă normală, când într-un interval de 48 de ore pe la frontiera româno-ungară intră în România aproximativ 50.000 de persoane, traficul la frontieră, pe sensul de intrare, a crescut de aproape patru ori.

Miercuri, punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost închis, timp de aproape două ore, din cauza unei defecțiuni la sistemul informatic, autoturismele fiind redirecționate către Turnu și Nădlac I, iar camioanele către Vărșand.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, anunța, în 23 decembrie, că pe site-ul Poliției de Frontieră a fost realizată o secțiune cu informații actualizate din două în două ore privind timpii de așteptare la frontiere și că urmează să fie creată și o aplicație pentru telefoane mobile despre situația la frontiere.

Potrivit ministrului, traficul în vămi a fost mai mare cu 190 la sută în perioada 19-20 decembrie, comparativ cu un weekend normal, poliția de frontieră înregistrând un „tranzit de 426.000 de persoane, dintre care 287.000 de persoane pe sensul de intrare în țară, cele mai tranzitate puncte fiind cele din vestul țării, dar și cele din aeroporturi”.

Ministrul Internelor arăta că a fost suplimentat efectivul de polițiști de frontieră de la 2.578 pe tură într-o zi normală la 3.324 și menționa că acesta este numărul maxim de polițiști de frontieră care poate fi alocat corespunzător infrastructurii existente.

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) a cerut, marți, demisia ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pentru modul în care a fost gestionată situația de la frontiere, unde s-au format cozi uriașe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata