Sondaj: Încrederea în Biserică, Parlament și Guvern a scăzut semnificativ, a crescut încrederea față de SRI, SIE și DNA

Sondaj: Încrederea în Biserică, Parlament și Guvern a scăzut semnificativ, a crescut încrederea față de SRI, SIE și DNA
Publicat: 13/08/2013, 08:49
Actualizat: 29/09/2018, 05:16

Românii au cea mai mare încredere în Primărie, Armată, Biserică și ONU, iar cea mai puțină în partidele politice, ANSVSA, patronate și FMI, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în luna iulie, scrie agenția Agerpres.

Barometrul relevă o scădere a încrederii românilor în instituțiile politice, în timp ce cota de încredere în instituțiile executive, sociale sau private și internaționale înregistrează fluctuații ușoare. Românii consideră prioritară combaterea corupției din sistemul sanitar.

Instituția politică în care românii au cea mai mare încredere este Primăria, 37,9% dintre respondenți răspunzând în acest sens, față de 41,3% la sfârșitul lunii mai, urmată de Curtea Constituțională a României cu 35,7% față de 32,7% la sfârșitul lunii mai și Guvern cu 35,6% față de 37,3% în măsurătoarea precedentă. Parlamentul este cotat, în sondajul INSCOP, cu 25,8% încredere multă și foarte multă în iulie, față de 29,1% încredere la finalul lunii mai. Președinția era cotată în luna mai cu 25,6% încredere, înregistrând în iulie 25,1%. Consiliul Județean beneficiază de încrederea a 32,9% dintre respondenți (față de 33,1% în mai). Partidele politice continuă să ocupe ultimul loc în topul încrederii în instituțiile politice cu 14,7%, față de 16,8% în sondajul realizat la finalul lunii mai.

Analiza evoluției încrederii în instituțiile politice în ultimele luni indică faptul că pierderile cele mai mari de încredere – măsurătoarea din luna martie, comparativ cu măsurătoarea din iulie – au înregistrat în ordine, Parlamentul (cu o pierdere de 5,3 procente), Primăria (cu o pierdere de 5,2%), Guvernul (cu o pierdere de 4,5%), partidele politice (cu o pierdere de 3,8%) și Președinția, cu pierderea cea mai mică, de 2,5%.

Topul încrederii în ceea ce privește instituțiile executive este condus de Armată cu 64,6% încredere multă și foarte multă (față de 66,9% la măsurătoarea precedentă efectuată la sfârșitul lunii mai), urmată de Banca Națională a României cu 50% (față de 51,9% în mai), Serviciul Român de Informații cu 48% (față de 47,3% la măsurătoarea precedentă) și Serviciul de Informații Externe (47,6%, față de 44% luna trecută). În clasamentul încrederii în instituțiile cu rol executiv urmează DNA, care înregistrează o creștere importantă ajungând la 47,4% încredere multă și foarte multă în iulie, față de 42% în luna mai. DNA este urmată de Poliție cu 45% încredere multă și foarte multă (față de 46,4% în mai) și ANSVSA cu 35,3% (față de 37% în mai).

La capitolul instituții sociale sau private, românii au indicat că au foarte mult încredere în Biserică, 63,9% răspunzând în acest sens față de 66,1% la sfârșitul lunii mai. În clasament urmează universitățile cu 51,9% (față de 50,2% în mai), presa cu 42,7% (față de 44,5% în mai), organizațiile societății civile cu 34,9% (față de 37,6% în mai), sindicatele cotate la 25,7% încredere (față de 25,3% la măsurătoarea precedentă), băncile cu 22,3% (comparativ cu 21,5% în mai și 18,5% în aprilie) și patronatele cu 21,1% (comparativ cu 21,9% în sondajul anterior).

INSCOP arată că Biserica atinge un minim al indicelui de încredere, comparativ cu luna martie când înregistra 69,1% încredere. În ultimele cinci luni, comparativ cu nivelul de încredere măsurat în martie, Biserica și sindicatele au pierdut 5,2, respectiv 3,4 procente din încrederea multă și foarte multă, în timp ce universitățile și băncile au câștigat fiecare câte 2,9%.

Pe primul loc în topul încrederii în instituțiile internaționale se situează ONU cu 52,5% (față de 49,9% în mai), urmată de Uniunea Europeană cotată la 49,1% încredere (față de 46% în mai) și NATO cu 48,2% (comparativ 49,5% în sondajul anterior). Parlamentul European stagnează la 44,8% față de sondajul din luna mai. Comisia Europeană înregistrează 44,4% încredere (față de 44,1% în mai), în timp ce Banca Mondială și FMI înregistrează 34,7% (35,2% în mai), respectiv 29% (30,1% în mai).

În ceea ce privește opinia populației referitoare la domeniul în care instituțiile abilitate ale statului ar trebui să se implice cel mai mult pentru combaterea corupției, cei mai mulți dintre români – 33,6% – indică sistemul de sănătate, urmat de instituțiile administrației centrale (31,2%). 15% dintre români așteaptă acțiuni de combatere a corupției din sistemul de învățământ, iar alți 15% acțiuni de combatere a corupției în administrația locală. 5,1% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12 – 21 iulie. Volumul eșantionului a fost de 1.050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de Ä… 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 37 de județe și Municipiul București, într-un total de 74 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York