Sorin Frunzăverde, doi ani de închisoare cu suspendare

Sorin Frunzăverde, doi ani de închisoare cu suspendare
Publicat: 15/01/2016, 09:14

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Caraș-Severin l-a condamnat pe Sorin Frunzăverde pentru folosirea influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, faptă prevăzută și pedepsită de art. 13 din Legea nr.78/2000, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, acestuia i-au fost interzise mai multe drepturi, iar pe perioada termenului de încercare el trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere.

În același dosar, a fost condamnat vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, pentru folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, faptă prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000, influențarea declarațiilor, faptă prevăzută de art.272 al.1 Cod penal, și fals intelectual. În final, el va avea de executat trei ani și patru luni de închisoare, fiind totodată obligat la plata unei amenzi penale de 27.000 de lei, pentru uz de fals.

Conform deciziei instanței, cei doi au de achitat 4.000 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În iulie 2015, procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a președintelui Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, vicepreședinte al PNL.

Frunzăverde a fost acuzat de „săvârșirea infracțiunii de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

În același dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, și fostul vicepreședinte al CJ Caraș-Severin Ionesie Ghiorghioni, care este acuzat de „folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual și uz de fals”.

Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, „Sorin Frunzăverde și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al CJ Caraș-Severin și de vicepreședinte al unui partid politic (PNL – n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreședinte al CJ și membru în același partid politic, pentru obținerea unor foloase necuvenite, respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făceau parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”.

„Ulterior, în zilele de 12 și 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu nouă primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea și influența sa de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, să facă demersuri favorabile în direcția respectivă. De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primării în anii 2015 și 2016, respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraș Severin”, arata DNA.

De asemenea, în 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea ușoară a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane să facă declarații necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că mașina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele, arăta sursa citată.

„Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum și prin folosirea autorității și influenței sale de vicepreședinte al Consiliului Județean, președinte al unui composesorat și de președinte al unei asociații de vânătoare. De asemenea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu de vicepreședinte al Consiliului Județean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Împuternicire prin care se atesta în mod neconform realității faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparținând Consiliului Județean Caraș-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societății de asigurare”, conform DNA.

Dosarul a fost judecat de Tribunalul Caraș-Severin.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus, în luna mai 2015, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, față de Sorin Frunzăverde.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a fost audiat timp de patru ore, în 15 mai, la Direcția Națională Anticorupție, după ce cu o zi înainte anchetatorii au făcut percheziții la biroul lui Frunzăverde de la CJ și la locuința acestuia din municipiul Reșița.

Perchezițiile au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au verificat și biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin Ionesie Gheorghioni, acesta fiind ulterior arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract.

Ionesie Ghiorghioni și-a pierdut funcția de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin imediat după ce a fost arestat preventiv.
În acel dosar, în noiembrie 2015, Ionesie Ghiorghioni a fost condamnat la șapte ani și patru luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, iar nepotul său, Adrian Cosmin Ghiorghioni, a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caraș-Severin în perioada 2004-2008, iar timp de șase ani a fost vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, fiind unul din apropiații președintelui instituției, Sorin Frunzăverde.

Sorin Frunzăverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcția de vicepreședinte al PNL la nivel național.

În iunie 2012, Sorin Frunzăverde a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin pe care o ocupă și în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani