SPIONAJUL DATELOR. O lege introdusă în 2016 în legislativul german permitea agențiilor de spionaj să supravegheze cetățenii străini pentru a împărtăși informații cu americanii/ Ce a decis Curtea Constituțională

SPIONAJUL DATELOR. O lege introdusă în 2016 în legislativul german permitea agențiilor de spionaj să supravegheze cetățenii străini pentru a împărtăși informații cu americanii/ Ce a decis Curtea Constituțională
Sursă FOTO Zdnet.com

În lumea spionajului on-line, o mare putere revine celor care pot pun mâna pe datele care curg prin infrastructura de internet a lumii. Așadar, faptul că Germania este unul dintre cele mai mari puncte de schimb de internet din lume – unde datele se încrucișează între rețelele care alcătuiesc Internetul – a dat multă putere echivalentului țării din cadrul Agenției Naționale de Securitate a SUA.

Bundesnachrichtendienst sau BND ajunge să culeagă liber tot traficul străin care trece prin acea intersecție în căutarea unor nuggets care pot fi partajate cu parteneri de peste mări, cum ar fi ANS. Dar acum, această putere este în pericol, datorită unei hotărâri de marți a instanței constituționale a Germaniei, potrivit Fortune.com.

Spionii germani au posibilitatea să identifice sursele și să împărtășească informațiile cu alte țări. Străinii beneficiază de protecția vieții private în conformitate cu Constituția Germaniei

Cazul a fost provocat de jurnaliști care raportează drepturile omului în zonele de conflict și nu doresc ca spionii germani să-și identifice sursele acolo și să împărtășească informațiile cu alte țări.

Curtea Constituțională Federală din Germania a decis că străinii beneficiază și de protecția vieții private în conformitate cu Constituția Germaniei, astfel încât supravegherea efectuată de aceștia de către agenția de spionaj din Germania trebuie să le respecte drepturile.

Curtea Constituțională a Germaniei a decis că legislația actuală permite supravegherea în masă a spionilor.  Guvernul german trebuie să facă până în anul 2021 modificările necesare

Legislația în cauză, care a fost introdusă în 2016, nu face nimic de acest fel. Într-adevăr, aceste reguli călcă peste drepturile străinilor într-o varietate de moduri, a declarat instanța: permit supravegherea în masă și nu supravegherea direcționată; nu există suficientă supraveghere a spionajului; nu există protecții pentru jurnaliști și avocați, așa cum ar trebui să existe; și nu există suficiente restricții sau garanții atunci când vine vorba de partajarea informațiilor cu NSA.

Instanța a declarat că este posibil să existe o lege care să respecte legislația care să supravegheze străinii din alte țări, astfel încât Guvernul german trebuie să facă până la sfârșitul anului 2021 ajustările necesare.

Agenția de informații din Germania-BND-ar fi trebuit să monitorizeze doar o cincime din traficul care trece prin punctul de schimb de internet DE-CIX din Frankfurt

Agenția de informații din Germania – Bundesnachrichtendienst sau BND – a încheiat un acord de partajare a informațiilor cu NSA încă de la 11 septembrie. După ce antreprenorul NSA, Edward Snowden, în 2013 a oferit informații despre parteneriatele internaționale ale agenției americane, a rezultat că NSA a direcționat către BND informații cu privire la ținte cu profil înalt, cum ar fi Compania Europeană de Apărare și Spațiu Aeronautic și administrațiile Franței și Austria.

Aceasta a declanșat o anchetă parlamentară la Berlin, care a dezvăluit multe despre atingerea de către BND a datelor care trec prin punctul de schimb de internet DE-CIX din Frankfurt (cel de-al doilea punct de schimb internațional din lume, după schimbul de internet din Brazilia). Operatorii DE-CIX s-au plâns că BND ar fi trebuit să monitorizeze doar o cincime din traficul care trece, dar de fapt a extras întregul lot.

Legislația introdusă în 2016 a permis BND să acceseze tot ce își dorea

Soluția introdusă în legea din 2016 a fost să legalizeze pur și simplu ceea ce BND făcuse în liniște înainte – a ridicat limitarea de 20% și a permis BND să acceseze tot ce își dorea. De asemenea, legea a permis agenției să spioneze comunicările dintre  jurnaliști.

În hotărârea sa de marți, instanța constituțională a declarat că nimic din acestea nu a fost kosher, deoarece guvernul german a greșit să presupună că străinii din afara teritoriului său nu se încadrează în protecția confidențială constituțională a Germaniei.

Curtea Constituțională a decis pentru prima dată că protecția acordată de drepturile fundamentale față de autoritatea de stat germană nu se limitează la teritoriul german

„Cu decizia sa, Curtea Constituțională Federală a clarificat pentru prima dată că protecția acordată de drepturile fundamentale față de autoritatea de stat germană nu se limitează la teritoriul german”, a declarat instanța într-un comunicat.

BND a declarat într-o declarație că va evalua hotărârea și va ajuta guvernul să își adapteze legea, astfel încât să protejeze atât drepturile fundamentale, cât și securitatea Germaniei. „Nimeni nu are un interes mai mare să acționeze pe motive legale de securitate decât BND în sine”, a declarat președintele agenției, Bruno Kahl.

Poziția jurnaliștilor

„Reporteri fără frontiere”, care a adus cazul în parteneriat cu Societatea pentru Drepturile Civile, din Berlin, și cu câteva alte asociații de jurnaliști sunt încântate de decizie.

„Curtea Constituțională Federală a subliniat încă o dată importanța libertății presei”, a declarat Christian Mihr, șeful Reporterului fără Frontiere. „Ne bucurăm că [instanța] pune capăt practicilor de supraveghere din ce în ce mai mari a BND în străinătate.”

Avocatul GFF, Bijan Moini, a declarat că Guvernul german va trebui în sfârșit să se reinstaleze în practicile expuse de Snowden.

Denunțătorul a mărturisit în 2014 că NSA a pus la punct ceea ce era în mod efectiv un „bazar” de spionaj pe internet în rândul agențiilor de spionaj europene, care ar spiona oameni din afara granițelor lor pentru a se conforma restricțiilor lor interne, apoi împărtășeau  informațiile cu americanii.

Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
A fost virgin până la 44 de ani dar de când au aflat ce ascunde...
Tocmai a castigat fotoliul de Primar și în urma cu puțin timp A MURIT
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Rezultate finale EXIT-POLL ALEGERI LOCALE 2020. Ora 22.30 CURS/Avangarde: Nicuşor Dan 47,8%, Gabriela Firea 38,2...
Traian Băsescu: Îl felicit pe Nicușor Dan, doamna Firea, ați pierdut, nu e ca la...
Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Rezultate Alegeri Locale 2020. Lista completă cu primarii PSD, PNL, USR-PLUS din țară. Hartă
Minerva Horoscop 2021: Primul horoscop, complet diferit pentru 3 zodii. Vor avea parte de premiere
Rezultate ȘOC și în țară la alegeri! Avem toate detaliile. Toate cifrele
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide