Spitalele publice agreează intenția MS de a nu mai da fonduri unităților private

Spitalele publice agreează intenția MS de a nu mai da fonduri unităților private
Spitalele publice se declară mulțumite de intenția ministrului Sănătății de a sista alocarea de fonduri către spitalele private, sume respective urmând să fie redistribuite unităților sanitare strategice, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienții și va crește costurile.
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 23/05/2015, 22:30

Spitalele publice se declară mulțumite de intenția ministrului Sănătății de a sista alocarea de fonduri către spitalele private, sume respective urmând să fie redistribuite unităților sanitare strategice, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienții și va crește costurile.

Managerul Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, dr. Diana Păun, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nivelul de finanțare al spitalelor publice a scăzut semnificativ în ultimii doi ani, în timp ce adresabilitatea pacienților către acestea a crescut. Revenirea la un sistem de finanțare „acoperitor” este, în opinia ei, un demers corect.

„În contextul în care, în ultimii doi ani, nivelul de finanțare al spitalelor publice a scăzut semnificativ, iar adresabilitatea pacienților către acestea a crescut, revenirea către un nivel de finanțare acoperitor constituie un demers corect, comparabil cu o gură de oxigen. Salutăm inițiativa domnului ministru Eugen Nicolăescu, care vine astfel în ajutorul spitalelor din sistemul public, sistem rămas în continuare de bază pentru toate categoriile de pacienți”, a precizat managerul unității sanitare.

La rândul său, prof dr. Mircea Beuran, șeful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgență Floreasca, spune că unitățile sanitare private trebuie să se dezvolte pe susținerea financiară a fondului privat.

„Nu există spital privat care să nu fi trimis în urgență cazuri complicate, fie datorită stării generale a pacientului, fie din cauza gravității bolii, fie pentru un eșec tehnic. Dar respectivul pacient își plătește taxele în privat, apoi i se pune adeverința de salariat sau talonul de pensii și este trimis la urgență. Totdeauna, o complicație este mult mai costisitoare decât un tratament de bază. Și ne trezim cu acești bolnavi și ziua și noaptea, transferați către noi pentru o nouă intervenție chirugicală. Dacă bolnavul se internează prin chirurgie în terapie intensivă, acolo costurile sunt foarte mari. Mai mult, există un contract inechitabil între spitalul privat și casa de asigurări sociale de sănătate. Pentru același caz, casa plătește mai mult la spitalul privat decât la cel de stat, ceea ce nu este logic. Logic ar fi ca fiecare să-și facă treaba lui, unii pe asigurări sociale de sănătate, alții pe asigurările private. Pentru a evita o problemă de finanțare spitale private ar trebui să aibă un contract cu spitalele publice mari care fac și cazuri foarte complicate, mari consumatoare de bani”, a mai spus Beuran.

Potrivit acestuia, așa-zisul slogan potrivit căruia banii urmează pacientul va fi realizabil după stabilirea pachetului de bază.

„Cu banii pe care îi strânge Casa (Națională de Asigurări de Sănătate – n.r.) și acest sistem de asigurări sociale de sănătate, fondurile nu pot fi împrăștiate în toată țara, la fiecare care are un cotlon medical. Va trebui să plătim performanța. Un spital privat ar trebui să știe ce performanță profesională are, pe care să și-o mențină. Este inadmisibil ca un spital privat să primească pe caz rezolvat cu 50% mai mult decât unitatea sanitară publică. Nu este corect. Fiecare pacient își alege medicul, fie că acesta este la stat sau la privat, dar să știe că, la privat, trebuie să fie acoperit cu proprii lui bani. Sistemul privat trebuie să meargă pe banii privați. Când vom avea un pachet de servicii bine defincit, poate pacientul și-ar putea alege. Acum, dacă un caz de la privat se complică, îl descarcă efectiv la public, multe sunt cu infecții mari”, a conchis Beuran.

Fondatorul rețelei private de sănătate Regina Maria, dr. Wargha Enayati, medic specialist în cardiologie, spune că măsura Ministerului Sănătății va afecta puternic pacienții.

„Anual în maternitatea noastră din Capitală sunt cam 2.500 de nașteri. Suntem foarte mirați de această decizie care va afecta puternic pacienții care, în sfârșit, de trei-patru ani, sunt tratați demn în sistemul privat. Vom încerca orice măsură pentru ca efectul să fie cât mai mic pe termen lung. Sigur, contribuția va crește. Pentru o gravidă, casa de asigurări de sănătate plătește cam 20 la sută din costul intervenției”, a spus Enayati.

Rețeaua privată MedLife, care are șase spitale cu 550 de paturi, se declară neutră față de intenția MS, subliniind că eventuala sistare a fondurilor către unitățile particulare va trebui aplicată unitar, fără excepții.

„Ne exprimăm neutralitatea privind această potențială măsură a Ministerului Sănătății. În măsura în care o asemenea restricționare va intra în vigoare începand cu data de 1 martie 2013, este important ca aceasta să se aplice unitar, fără nicio excepție, către toate unitățile private cu paturi, cu spitalizare continuă sau de zi din țară, indiferent de specialitate sau forma de organizare, pentru a nu crea dezechilibre în piața serviciilor medicale. În cazul în care, totuși, se va decide continuarea finanțării spitalelor private din fonduri publice, este important ca alocarea să se facă pe baze transparente și clare în toate județele țării cât și în București”, arată reprezentanții MedLife, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) alocă spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care vor fi luați de la spitalele private, respectiv cele 45 de milioane de euro, vor fi repartizați pentru programele de terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic și traumă.

Pentru dezvoltarea programelor care consumă cei mai mulți bani, respectiv cele de terapie intensivă, infarct miocardic și accident vascular ischemic și traumă, MS are nevoie de 200 de milioane de lei.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) crede că o eventuală decizie de sistare a finanțării din fondurile CNAS pentru spitalele private, despre care a vorbit ministrul Eugen Nicolăescu, va încălca dreptul pacienților de a alege furnizorii pe care îi doresc.

Vicepreședintele COPAC, Iulian Petre, a arătat, într-un comunicat de presă remis luni agenției MEDIAFAX, că pacienții au dreptul să aleagă între furnizorii de servicii medicale pe care îi doresc, forma de proprietate nefiind importantă atât timp cât serviciile medicale sunt echivalente.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private.

„În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanțarea din fondurile Casei pentru unitățile spitalicești private. Astfel încât toți banii publici – vorbim de fondul unic național de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută exista finanțare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va crește fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie și terapie intensivă, sper că va asigura o finanțare superioară a spitalelor și va micșora din nemulțumirile cetățenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc și eu astăzi și vom urmări această idee: dacă într-o secție de anestezie și terapie intensivă, după ce intră acest program în funcțiune, cineva din conducerea secției sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetățean și noi facem aceste eforturi și ne-am străduit să obținem acești bani și vedeți, cu modificările pe care le facem în finanțare, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă”, a spus Nicolăescu.

El afirma că se va strădui, împreună cu subscretarul de stat Raed Arafat, să analizeze și să prioritizeze fiecare problemă din sistem și „ușor-ușor” să găsească „soluție fiecăreia”, fiind clar că nu pot fi rezolvate toate odată, întrucât nu există banii necesari.

Nicolăescu a spus că cine își dezvoltă o afacere privată „nu și-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să își gândească investiția bazându-se pe forțele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a susținut, luni, că măsurile prezentate de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, între care eliminarea finanțării pentru spitalele private, nu au fost discutate în Guvern, el apreciind că declarația acestuia a fost „neinspirată”.

„Am văzut declarația domnului Nicolăescu legată de trecerea spitalelor în subordinea autorităților locale. Am avut o discuție cu el, a rămas ca săptămâna asta să ne punem de acord. Nu cred că a fost foarte inspirată declarația”, a spus Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×