Spitalul din Piatra Neamț, bombă cu ceas! Imaginile care arată cum lucrările făcute fără cap au avut un preț prea mare: viața umană!

Spitalul din Piatra Neamț, bombă cu ceas! Imaginile care arată cum lucrările făcute fără cap au avut un preț prea mare: viața umană!
Spitalul din Piatra Neamț, bombă cu ceas! Imaginile care arată cum lucrările făcute fără cap au avut un preț prea mare: viața umană! / Sursă FOTO: captură antena3.ro
Publicat: 15/11/2020, 15:14
Actualizat: 15/11/2020, 15:41

Noi imagini ies la iveală din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde în cursul serii de sâmbătă a avut loc o tragedie – incediul de pe secția ATI care a răpit viața a 10 pacienți.

În fotografiile obținute de Antena 3 se poate observa cum. din cauza compartimentării făcute fără cap, căile de evacuare de la Spitalul din Neamț au devenit foarte înguste, având aproximativ 1 metru lățime. Ne putem imagina așadar în ce condiții au trebuit să lucreze pompierii imobilizați pentru a-i scoate pe bolnavii imobilizați la pat.

Căile de acces către secția ATI, îngustate din cauza unor pereți de rigips

Totodată, se vehiculează și presupunerea conform căreia această compartimentare ar fi afectat și sistemul de ventilație cu oxigen. În fapt, au fost ridicați niște pereți de rigips care au îngustat culoarele de acces către secia ATI.

„Eu vă pot confirmă, prin adresa Direcției de Sănătate Publică Neamț, că această relocare a secției AȚI de la nivelul etajului 3 la nivelul etajului 2 se cheamă mutare structurală și trebuia avizată de către Direcția de Sănătate Publică, aspect care nu s-a întâmplat. Vă pot confirmă că cei care au intervenit aseară sub coordonarea șefului ISU, la stingerea și lichidarea incendiului, mă refer la Dl. Colonel Mitrea, (…) au făcut precizări cu privire la intervenția de la Spitalul Județean Neamț pentru că această intervenție a fost îngreunată de niște pereți de rigips (…) care nu ar fi trebuit să existe acolo și le-au îngreunat procedura de evacuare a pacienților din secția de Terapie Intensivă”, a declarat prefectul județului Neamț pentru sursa citată.

De cealaltă parte, într-un comunicat emis duminică, 15 noiembrie, SJU Piatra Neamț susține că cele două secții ATI aveau avizele de la DSP necesare pentru funcționare.

„Ca urmare a unor speculații făcute în spațiul public cu privire la motivele care au condus la provocarea incendiului din salonul ATI, conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț explică faptul că modificările realizate în vederea extinderii secției de ATI pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienți pozitivi nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul.

Cele două secții ATI au aviz de la DSP cu privire la circuite. Zona în care s-a intervenit pentru extindere nu este funcțională și se află într-o zonă diferită față de cea în care s-a produs incendiul. În același timp, precizăm faptul că aparatura din secția ATI în care s-a declanșat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an.

Reamintim faptul că o anchetă se află în derulare și specialiștii sunt cei care vor stabili cauzele producerii acestui incendiu. Facem apel la reprezentanții instituțiilor statului să dea dovadă de responsabilitate și să încerce să nu ofere variante care nu sunt reale și nu fac decât să deruteze și mai mult opinia publică.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț nu dorește să intervină în niciun fel în politica editorială a mass mediei, solicitând, totuși, pentru o corectă informare a cetățenilor, ca informațiile oferite să fie însoțite și de punctul de vedere al unității medicale”, transmite unitatea spitalicească.

Președinte CJ Neamț: „Ambele secții sunt cu avizele la zi și nu s-a făcut nicio modificare și nicio suplimentare fără avize”

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a vorbit în cadrul ediției speciale a emisiunii GÂNDUL LIVE, de duminică, 15 noiembrie, despre tragedia care a avut loc la SJU Piatra Neamț, făcânt câteva precizări autorizațiile ISU și presupusa extindere a secției ATI.

„Nu există nicio extindere a secției ATI. Secția ATI este organizată pe două etaje: etajul 2 și etajul trei. Cu o zi înainte de a se întâmpla această tragedie, câțiva pacienți de pe etajul 3 au fost duși într-un salon de pe etajul 2 pentru a fi toți 16 pacienți, pentru că atâția erau pe ATI, să fie în aceste două saloane de câte 8 pentru a fi monitorizați și supravegheați toți, la un loc. Ambele secții sunt cu avizele la zi și nu s-a făcut nicio modificare și nicio suplimentare fără avize. Cei care vorbesc astfel de trăznăi, vor doar să politizeze. (…) Noi lucrăm pe o infrastructură spitalicească de anii ’60 iar noile norme ale ISU presupun modificări imposibile, dacă mă întrebați pe mine. Există sistemul normal (n.r. pe secția ATI), cu extinctoare și un proiect la care… Nu există un sistem (n.r. special) în 90% din spitalele din România pentru că infrastructura pe care noi trebuie să o contruim pentru a pune la punct acest sistem presupune modificări complete a infrastructurii spitalicești pe care o avem astăzi. Noi lucrăm la proiectul ăsta de un an de zile pentru avizarea ISU și pentru a face modificările, dar ceea ce are nevoie un spital pentru a fucnționa, și avem această autorizație de la ISU, o avem”, a declarat acesta.

SJU Piatra Neamț nu este la primul incendiu. Și în 2018 a avut loc un astfel de incident, însă la un nivel mai mic. Atunci au ars un dulap, două scaune, o masă, o parte dintr-o canapea, pliante și consumabile medicale iar incendiul ar fi pornit din cauza unui scurtcircuit declanșat de un încărcător de telefon stricat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun