ȘTIINȚĂ. Cercetătorii au creat un embrion de șoarece cu ADN uman. Are cel mai mare procent de celule umane! Contribuția demersului științific în lupta împotriva COVID-19 – FOTO

ȘTIINȚĂ. Cercetătorii au creat un embrion de șoarece cu ADN uman. Are cel mai mare procent de celule umane! Contribuția demersului științific în lupta împotriva COVID-19 - FOTO
Celule umane prezente în embrionul în vârstă de 17 zile sunt marcate cu verde. Acestea sunt acumulate în ficatul fetal al șoarecelui / Sursă FOTO: Zhixing Hu via CNN
Publicat: 23/05/2020, 14:36

Hibridul rezultat este numit de oamenii de știință drept o himeră animalo-umană, un organism care este realizat din două seturi de celule diferite. În acest caz, embrionul de șoarece are și celule umane și celule animale.

Știința dă în continuare speranțe: Cel mai mare număr de celule umane prezente într-un embrion animal – 4%

Până în prezent, această himeră are cel mai mare număr de celule umane înregistrate vreodată într-un animal – 4%, potrivit cercetătorilor. experimentul lor sugerează că multe tipuri de celule umane pot fi generate într-un embrion de șoarece, dar și la o rată de reproducere mult mai mare decât într-un embrion uman.

Datorită acestui lucru, himera reprezintă un potențial foarte mare în descoperirea tratamentelor pentru diverse boli, înclusiv pentru coronavirus, susțin oamenii de știință.

Cercetătorii de la State University of New York și Roswell Park Comprehensive Cancer Center au publicat noile descoperiri în cursul săptămânii recute în revista Science Advances, însă fuseseră anunțate inițial de popular Mechanics.

Noile descoperiri au un potențial mare în descoperirea tratamentelor pentru diverse boli

Unul dintre autorii studiului, Jian Feng, a declarat că noile descoperiri sunt importante datorită mai multor motive.

De exemplu, demonstrează faptul că generarea mai multor tipuri de celule umane mature este posibilă în embrionii de șoarece, ceea ce ar putea conduce la realizarea de celule, organe și țesut pentru a trata diverse boli.

În acest studiu, echipa de cercetători a injectat 10 – 12 celule stem umane în embrioni de șoarece aflați în stadiu de dezvoltare. În 17 zile acele celule s-au dezvoltat în milioane de celule mature, inclusiv celule roșii umane, precum și celule umane specifice ochilor.

Comparativ, într-un embrion uman, dezvoltarea celulelor roșii ar dura până la 8 săptămâni iar cele specifice ochilor chiar mai mult, a mai explicat specialistul.

„Aceste observații sugerează faptul că mecanismul care stabilește durata de dezvoltare poate fi schimbat. Ținând cont de această implicație, în viitor vor avea loc schimbări mult mai ocante”, a explicat Jian Feng pentru CNN.

Echipa de cercetători a folosit o tehnologie revoluționară

În cercetărilor anterioare pe aceeași temă, cercetătorii au descoperit doar 0,1% celule umane. Din această cauză, faptul că himera animalo-umană a cercetătorilor menționați prezintă 4% celule umane este o descoperire cu adevărat șocantă. Însă, din cauza tehnologiei utilizate pentru numărarea celulor, Jian Feng a susținut că cifrele descoperite ar putea fi de fapt mult mai mari.

Echipa a reușit acest obiectiv prin transformarea celulelor stem pluripotente umane, care pot produce orice celulă sau țesut de care corpul are nevoie pentru a se repara, într-o stare anterioară.

Convertirea acelor celule le-a făcut compatibile cu grupul de celule din interiorul unui embrion de șoarece aflat în stadiu incipient, care generează toate celulele din corp. Deci, atunci când acele celule umane din stadiul anterior au fost injectate în embrioni de șoarece, s-au dezvoltat mult mai bine decât ar fi făcut-o într-un alt mediu.

„Ne-am gândit că dacă putem face ca celulele stem pluripotente umane să se comporte ca și celulele stem pluripotente ale șoarecelui, celulele umane ar trebui să se amestece bine cu celulele stem ale șoarecelui într-un blastocist de șoarece. Și exact asta s-a întâmplat”, a mai explicat specialistul.

Experimentul echipei indică faptul că „programul genetic încorporat într-un embrion de șoarece și programul genetic încorporat în celulele stem umane se pot încadra destul de bine”, a mai punctat acesta.

Cu alte cuvinte, există suficientă compatibilitate evolutivă între șoareci și oameni, încât embrionii de șoarece sunt un mediu relativ bun pentru cultivarea celulelor umane.

„Viața este un sistem software bazat pe ADN care valorifică energia pentru a produce informații. Acest experiment este ca și cum ar fi să emulăm Windows într-un Mac”, a mai explicat unul dintre autorii studiului.

Ulterior, s-ar putea genera modele mai bune de șoareci pentru a studia bolile umane, inclusiv Covid-19. Șoarecii pot fi folosiți și pentru creșterea celulelor imune umane sau a celulelor respiratorii.

„Astfel de șoareci himerici ar fi foarte utili pentru studierea Covid-19, care are un impact grav asupra omului, dar abia afectează șoarecii”, a spus profesorul Feng.

„Un alt exemplu ar putea fi malaria, în care agentul patogen infectează în mod specific globulele roșii umane printr-o mușcătură de țânțar. Dacă putem face un șoarece cu și mai multe celule roșii din sânge uman, ar fi un model foarte bun pentru a studia malaria”, a mai explicat acesta despre potențialul științific al noii descoperiri.

Studiile viitoare ar putea explora, de asemenea, dacă această tehnică ar putea fi aplicată la animale mai mari, cum ar fi porcii, pentru a genera organe pentru transplanturi, a punctat profesorul Feng, menționând că până la aceste posibilități va mai trece mult timp.

„Când a fost realizat primul avion, toate aplicațiile potențiale existau doar în mintea câtorva persoane. Dacă societatea ar decide că este o idee oribilă pentru oameni să zboare, ne-ar lipsi o mulțime de lucruri care se dovedesc minunate pentru toată lumea. O societate care vede lumea ca ceea ce este, nu ceea ce ar trebui să fie, este o societate eficientă care poate merge mai departe”, a explicat profesorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...