SUPER LUNA. Cea mai mare lună plină din ultimii 70 de ani va putea fi văzută pe cer astăzi

Redactor:
Ana-Maria Iosif
SUPER LUNA. Pe data de 14 noiembrie 2016, luna se va afla la cea mai apropiată distanță de Pământ, eveniment ce a mai avut loc în urmă cu aproape 70 de ani, în luna ianuarie a anului 1948.

Cea mai mare Super Lună din ultimii 70 de ani se va vedea astăzi, începând cu 15.54 și va dura pe tot parcursul noptii, potrivit Observatorului Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.

„Luna se află în constelația Taurus, nu departe de două roiuri deschise. Ambele roiuri sunt în stânga Lunii, deasupra fiind Pleiadele, iar sub, Hyadele”, potrivit site-ului astro-urseanu.ro. Luna se va afla în această perioadă la cea mai mică distanță față de Terra de după anul 1948 și nu nu va mai fi atât de aproape decât în 2034

Luna va apărea cu o dimensiune cu 14% mai crescută și va fi mai strălucitoare cu 30% față de normal. Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034, notează Descoperă.

Așa cum explică NASA, pentru că Luna are o orbită eliptică, o parte a acesteia, numită perigeu, se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de pământ decât cealaltă. Când Soarele, Luna si Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pamantul, acest eveniment este numit „syzygy”. Când acest eveniment se petrece, având partea perigeului înspre noi, și Luna se regăsește în partea opusă a Pământului dinspre Soare, obținem ceea ce se numeste syzygy-perigeu.

„Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci și cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, afirmă NASA.

Modul în care o vei observa depinde de locul în care te afli. Asta explică de ce, dacă te vei afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, pentru a putea face o comparație, ai toate șansele să vezi că Luna are dimensiuni mai mari. Însă, dacă vei observa Luna într-un punct în care se află aproape de orizont, se creează ceea ce se numește „iluzia Lunii”: când Luna se află la orizont, se pot observa dimensiuni foarte mari ale acesteia atunci când în fața celui care privește se află pomi, clădiri sau alte obiecte.

Dacă plănuiești să observi SUPER LUNA pe data de 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile orașului.

 

Inchide