Teodorovici vrea să ofere transport gratuit cu trenul numai studenților fără restanțe: „De ce să nu fie încurajată situația la învățătură? De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii” / Reacția Asociației studenților

Publicat: 25/07/2019, 19:38

Teodorovici a afirmat că facilitățile actuale pentru studenți privează alte categorii sociale de posibilitatea de a avea transport gratuit. Numărul mare de studenți care circulă cu trenul privează multe alte persoane de avea acces la această formă de transport, în viziunea ministrului.

„De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii. Vedem dacă sunt 12. Ai un veteran de război și merge la ghișeu. Și vrea să ajungă unde vrea să ajungă omul ăla. Și i se spune: ne pare foarte rău, nu mai sunt locuri, au fost ocupate. Este corect?”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai explicat că limitând călătoriile gratuite pe sectorul feroviar pentru studenți vrea să aplice gratuitatea în alte ramuri de transport, precum domeniul rutier și naval.

„În primul rând de ce pe calea ferată? De ce nu și pe rutier și pe naval? Sunt studenți, copii în Turcia care nu au nici cale ferată, nici transport rutier. Asta este zona în care ei trăiesc, nu trebuie să fie (gratuitate n.r.) și pe naval?” a mai spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, ministrul vrea să condiționeze toate aceste gratuități de perfomanța academică: „De ce să nu fie încurajată situația la învățătură? Să fie una foarte bună, fără restanțe, fără repetenți. Vine statul și suportă și încurajează învățatul cu note bune și note mari”.

Președinte Asociație a studenților: Unul din 5 călători CFR sunt studenți. Este deficit de vagoane

Președintele Asociației naționale a studenților, Petrișor Țucă, a declarat, joi, că o cincime dintre călătorii care circulă cu CFR sunt studenți, nefiind o cauză a numărului insuficient de locuri în trenuri. Acesta a mai spus că trenurile CFR circulă cu un deficit de vagoane de 50%.

„Studenții nu circulă foarte mult. CFR Călători ne-a spus că în anul calendaristic 2018 numărul total de bilete vândute pentru studenți este 20% din numărul total. O cincime din călătorii pe CFR Călători sunt studenți. Nu cred că o cincime blochează trenurile țării. Aceeași societate ne spunea faptul că în momentul de față circulă cu un deficit de vagoane de 50%, adică materialul rualnt pe care-l pune la dispoziție CFR călătorilor este în momentul de față cu 50% mai mic decât ar trebui să fie”, a declarat, joi, președintele Asociației naționale a studenților, Petrișor Țucă, înainte de întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă care are loc la Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că se va întâlni cu reprezentanții studenților joi de la ora 13:00 pentru a vedea care sunt problemele prioritare pentru aceștia. De asemenea, ea a declarat că Guvernul vrea să creeze condițiile pentru ca studenții să rămână în țară.

Ministrul Finanțelor a declarat joi, că vrea să condiționeze gratuitatea studenților la transportul feroviar de performanța academică . „De ce să nu fie încurajată situația la învățătură? Să fie una foarte bună, fără restanțe, fără repetenți”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a explicat, marți, într-o conferință de presă, că vagoanele de tren sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenți. Această problemă ar putea fi rezolvată în curând, întrucât Ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenți. De asemenea, limita de vârstă a studenților pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...