THERESA MAY rămâne lider al Partidului Conservator și premier al Marii Britanii: Voi oferi oamenilor Brexitul pentru care au votat

Publicat: 13/12/2018, 09:31

Cei mai mulți membri ai Partidului Conservator își mențin încrederea în premierul Marii Britanii,TheresaMay, arată rezultatele votului desfășurat miercuri seară.

Potrivit rezultatelor oficiale,TheresaMay a obținut 200 de voturi pentru și 117 împotrivă, astfel că rămâne lider al Partidului Conservator (centru-dreapta) și prim-ministru al Marii Britanii.

Înaintea votului pe tema moțiunii de încredere,TheresaMay a semnalat, potrivit presei britanice, că se va retrage din funcțiile de lider al Partidului Conservator și de prim-ministru înainte de următorul scrutin parlamentar, programat în anul 2022.

Rezultatul votului riscă să amplifice clivajul în Partidul Conservator, în contextul Acordului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în martie 2019. Acordul pe tema Brexit riscă să fie respins de Camera Comunelor, iar, în cazul în care ar fi aprobat, Guvernul conservator riscă să piardă majoritatea parlamentară din cauza eventualei retrageri a susținerii de către formațiunea nord-irlandeză Partidul Democrat Unionist (DUP). Situația ar putea conduce la alegeri anticipate, la amânarea ieșirii Marii Britanii din UE, la un nou referendum și chiar la anularea deciziei privind Brexit.

Uniunea Europeană a semnalat că nu va accepta renegocierea Acordul semnat cu Marea Britanie pe tema Brexit.TheresaMay vrea renegocierea situației frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroși parlamentari britanici. Garanțiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în „serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

TheresaMay a amânat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui eșec.

Acordul Brexit elaborat de GuvernulTheresaMay și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. PremierulTheresaMay a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obțină aprobarea acordului.

Premierul britanicTheresaMay a promis la scurt timp după obținerea sprijinului din partea membrilor propriului partid în privința acordului de Brexit că va continua să lucreze pentru a duce la bun sfârșit „ceea ce oamenii au votat”.

May a declarat că are o „nouă misiune- oferindu-le oamenilor Brexitul pentru care au votat, reunind țara și construind un stat care să funcționeze cu adevărat pentru toată lumea”.

Ea a afirmat că a ascultat preocupările deputaților care au votat împotriva ei și care ar fi luptat pentru schimbarea acordului său privind Brexitul la summitul UE de joi.

Potrivit rezultatelor oficiale,TheresaMay a obținut 200 de voturi pentru și 117 împotrivă, astfel că rămâne lider al Partidului Conservator (centru-dreapta) și prim-ministru al Marii Britanii.

TheresaMay este acum imună față de orice încercare de schimbare a leadershipului politic timp de cel puțin un an.

Votul de încredere a fost declanșat de 48 de parlamentari, supărați de politica sa legată de Brexit, despre care au spus că trădează rezultatul referendumului din 2016.

Jacob Rees-Mogg, care a cerut votul de încredere, a declarat că este un „rezultat teribil pentru prim-ministru” și a invitat-o să demisioneze.

Andrew Bridgen, care a votat de asemenea împotrivă, a declarat că „a fost o oportunitate imensă pentru a relua negocierile cu Brexit cu un nou prim-ministru” și există riscul de „impas” în Parlament.

Dar fostul ministru de stat Damian Green a declarat că este o victorie „decisivă” pentru May care ar trebui să îi permită „să meargă mai departe și să continue munca”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York