Tichetele de vacanță pot fi schimbate în bani cu ajutorul unui vid legislativ. Autoritățile recunosc că acest lucru este legal

Tichetele de vacanță pot fi schimbate în bani cu ajutorul unui vid legislativ. Autoritățile recunosc că acest lucru este legal
Tichetele de vacanță pot fi schimbate în bani cu ajutorul unui vid legislativ. Autoritățile recunosc că acest lucru este legal. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21/08/2020, 17:17

O problemă în ceea ce privește legislația în domeniu le permite românilor care primesc vouchere de vacanță să le schimbe în bani.

Astfel, cu toate că ordonanța referitoare la acordarea tichetelor de vacanță, OUG 8/2009, prevede că beneficiarii acestor tichete nu pot primi rest în bani atunci când le folosesc, secretarul de stat Răzvan Pîrjol a declarat, pentru Ziare.com, că dacă vacanța rezervată prin aceste vouchere este anulată, turiștii pot primi bani sub formă de compensație, ceea ce este perfect legal.

Între timp, tot pentru Ziare.com, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, a explicat cum se pot folosi tichetele de vacanță în format tipărit.

„Voucherele de vacanță, cele vechi, tipărite, se pot folosi la unități autorizate de cazare, agenții de turism sau alte societăți autorizate de Minister. Ele se pot preschimba numai pentru servicii pe teritoriul României. Deci este clar reglementat că nu se poate da restul în cash dacă ai plătit cu vouchere de vacanță. Adică dacă au un pachet de 1.370 de lei, fie plătești cu vouchere de vacanță de 1.400 de lei și nu mai primești rest, fie plătești cu vouchere de vacanță de 1.350 de lei și mai dai 20 de lei cash. Principiul de drept este simplu: dacă nu poți da restul cash, clar nu se poate face nici rambursare totală cash”, spune președintele ANAT.

Care sunt prevederile legale

În ceea ce privește prevederile legale, articolul 6 din ordonanța care reglementează acordarea voucherelor interzice clar acordarea unui rest de bani.

Art. 6. – (1) Se interzice unitatii afiliate acordarea unui rest de bani la voucherul de vacanta.

Acest lucru înseamnă că dacă legea interzice acordarea restului în bani atunci când au loc plăți cu tichete de vacanță, atunci, implicit, și restituirea integrală a sumei este interzisă.

Ce se întâmplă cu cei care au plătit cu tichete și vor banii înapoi?

În momentul în care tichetele de vacanță sunt predate unei agenții de turism, aceasta le trimite spre decontare. Dumitru Luca are un sfat pentru românii care se află în această situație.

„Ce se face în acest caz? Dacă ele au fost deja decontate, așa cum susține Ministerul, poate să-i dea cash, așa cum susține Ministerul, ceea ce este împotriva legii. Sau dacă nu au fost decontate, să-i dea tichetele înapoi. Dar tichetele, chiar dacă agenția i le dă înapoi, beneficiarul nu mai are ce face cu ele pentru că din momentul în care acestea au fost date, cei din agenție le completează rubricile, le ștampilează și ele, practic, sunt scoase din circulație. Așa că singura variantă OK pentru client ar fi să rămână cu credit în agenție și, ulterior, să cumpere o altă vacanță tot în România”, a spus Dumitru Luca, președintele ANAT.

Cu toate acestea, secretarul de Stat din cadrul Ministerului Turismului, Răzvan Pîrjol, susține că, din cauza unui vid legislativ, există posibilitatea returnării contravalorii în bani a acestor tichete.

„În ceea ce privește restituirea de către operatorul economic a voucherelor de vacanță titularului, în cazul în care acest lucru nu mai este posibil deoarece au fost înaintate spre decontare, acesta are ca variantă restituirea contravalorii acestora, dacă călătorul se află în imposibilitatea de a beneficia de serviciul achiziționat din cauza condițiilor epidemiologice la momentul începerii sejurului, agenția de turism putând solicita unității de cazare rambursarea integrală a sumelor achitate. OUG nr.8 din 2009 privind acordarea voucherelor de vacanță sancționează fapta unității de a da rest în bani la voucherul de vacanță și nu interzice restituirea contravalorii pentru servicii neprestate”, se arată în răspunsul secretarului de Stat pentru Ziare.com.

Cu toate acestea, Răzvan Pîrjol a declarat că va face tot posibilul pentru a elimina acest vid legislativ în viitorul apropiat, mai informează sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția