Tichetele de vacanță pot fi schimbate în bani cu ajutorul unui vid legislativ. Autoritățile recunosc că acest lucru este legal

Redactor:
Daniel Matei
Tichetele de vacanță pot fi schimbate în bani cu ajutorul unui vid legislativ. Autoritățile recunosc că acest lucru este legal
Tichetele de vacanță pot fi schimbate în bani cu ajutorul unui vid legislativ. Autoritățile recunosc că acest lucru este legal. Sursa foto: Shutterstock

O problemă în ceea ce privește legislația în domeniu le permite românilor care primesc vouchere de vacanță să le schimbe în bani.

Astfel, cu toate că ordonanța referitoare la acordarea tichetelor de vacanță, OUG 8/2009, prevede că beneficiarii acestor tichete nu pot primi rest în bani atunci când le folosesc, secretarul de stat Răzvan Pîrjol a declarat, pentru Ziare.com, că dacă vacanța rezervată prin aceste vouchere este anulată, turiștii pot primi bani sub formă de compensație, ceea ce este perfect legal.

Între timp, tot pentru Ziare.com, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, a explicat cum se pot folosi tichetele de vacanță în format tipărit.

„Voucherele de vacanță, cele vechi, tipărite, se pot folosi la unități autorizate de cazare, agenții de turism sau alte societăți autorizate de Minister. Ele se pot preschimba numai pentru servicii pe teritoriul României. Deci este clar reglementat că nu se poate da restul în cash dacă ai plătit cu vouchere de vacanță. Adică dacă au un pachet de 1.370 de lei, fie plătești cu vouchere de vacanță de 1.400 de lei și nu mai primești rest, fie plătești cu vouchere de vacanță de 1.350 de lei și mai dai 20 de lei cash. Principiul de drept este simplu: dacă nu poți da restul cash, clar nu se poate face nici rambursare totală cash”, spune președintele ANAT.

Care sunt prevederile legale

În ceea ce privește prevederile legale, articolul 6 din ordonanța care reglementează acordarea voucherelor interzice clar acordarea unui rest de bani.

Art. 6. – (1) Se interzice unitatii afiliate acordarea unui rest de bani la voucherul de vacanta.

Acest lucru înseamnă că dacă legea interzice acordarea restului în bani atunci când au loc plăți cu tichete de vacanță, atunci, implicit, și restituirea integrală a sumei este interzisă.

Ce se întâmplă cu cei care au plătit cu tichete și vor banii înapoi?

În momentul în care tichetele de vacanță sunt predate unei agenții de turism, aceasta le trimite spre decontare. Dumitru Luca are un sfat pentru românii care se află în această situație.

„Ce se face în acest caz? Dacă ele au fost deja decontate, așa cum susține Ministerul, poate să-i dea cash, așa cum susține Ministerul, ceea ce este împotriva legii. Sau dacă nu au fost decontate, să-i dea tichetele înapoi. Dar tichetele, chiar dacă agenția i le dă înapoi, beneficiarul nu mai are ce face cu ele pentru că din momentul în care acestea au fost date, cei din agenție le completează rubricile, le ștampilează și ele, practic, sunt scoase din circulație. Așa că singura variantă OK pentru client ar fi să rămână cu credit în agenție și, ulterior, să cumpere o altă vacanță tot în România”, a spus Dumitru Luca, președintele ANAT.

Cu toate acestea, secretarul de Stat din cadrul Ministerului Turismului, Răzvan Pîrjol, susține că, din cauza unui vid legislativ, există posibilitatea returnării contravalorii în bani a acestor tichete.

„În ceea ce privește restituirea de către operatorul economic a voucherelor de vacanță titularului, în cazul în care acest lucru nu mai este posibil deoarece au fost înaintate spre decontare, acesta are ca variantă restituirea contravalorii acestora, dacă călătorul se află în imposibilitatea de a beneficia de serviciul achiziționat din cauza condițiilor epidemiologice la momentul începerii sejurului, agenția de turism putând solicita unității de cazare rambursarea integrală a sumelor achitate. OUG nr.8 din 2009 privind acordarea voucherelor de vacanță sancționează fapta unității de a da rest în bani la voucherul de vacanță și nu interzice restituirea contravalorii pentru servicii neprestate”, se arată în răspunsul secretarului de Stat pentru Ziare.com.

Cu toate acestea, Răzvan Pîrjol a declarat că va face tot posibilul pentru a elimina acest vid legislativ în viitorul apropiat, mai informează sursa citată.

Citește și..
Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
O vezi zilnic la TV, dar nu știai că a semnat un contract cu Mega...
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Restricții pentru nevaccinați. Prima țară din lume care limitează libertatea de mișcare a persoanelor nevaccinate
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Schimbarea majoră făcută de Kaufland pentru clienți: poți uita de coada la casă cu așa...
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Cum arată cele mai frumoase femei din lume din toate timpurile
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide