Traian Băsescu, despre clanurile interlope: O să ajungem să ne fie frică să mergem pe stradă dacă Statul nu face ce trebuie

Traian Băsescu, despre clanurile interlope: O să ajungem să ne fie frică să mergem pe stradă dacă Statul nu face ce trebuie
Băsescu, despre „abandonul prematur” al lui Orban: „Probabil că Iohannis și PNL au luat decizia...”
Publicat: 05/08/2020, 07:30
Actualizat: 06/04/2021, 17:44

Traian Băsescu a comentat situația interlopilor în România, menționând că autoritățile se află în defensivă față de clanuri, lucru care ar trebui schimbat, pentru că o astfel de atitudine îi va determina pe cetățeni să le fie teamă să iasă din casă.

Fostul președinte a enumerat activităile pe care le practică clanurile interlope din România.

„Că s-or omorî între ei, s-or omorî între ei, dar fac lucruri mult mai ticăloase: își împart țara, își împart orașele, își împart zonele de acțiune a grupărilor, pentru că oamenii ăștia nu sunt în câmpul muncii și trăiesc într-un lux exorbitant. Traficul de mașini continuă să-l facă, că de asta și-au lăsat parte din bandă pe unde au fost până acum, traficul de carne vie merge înainte fără probleme, traficul de droguri funcționează, taxele de protecție le impun acuma. Vedeți ce au pățit chiar maneliștii, cărora le iau banii sau le dijmuiesc sumele pe care le încasează. Asta înseamnă că statul trebuie să se ranforseze foarte rapid pe zona asta. Degeaba-mi spune domnul chestor Despescu că substituie DGIPI cu o unitate specială pe care a înființat-o acum un an și jumătate – doi ani. DGIPI era o structură care era infiltrată peste tot. După protocoale,SRI s-a retras din supravegherea grupărilor de crimă organizată”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV. 

Fostul președinte spune că autoritățile ar trebui să fie în ofensivă față de aceste rețele infracționale, însă ele sunt în defensive.

Traian Băsescu, despre clanurile interlope: Că s-or omorî între ei, s-or omorî între ei, dar fac lucruri mult mai ticăloase

„Trebuie restabilită implicarea unor unități de informații puternice ale Ministerului de Interne, SRI trebuie să revină pe câmpul de culegere a informațiilor de la grupările interlope. Nu mai e sectoristul, care avea 10 străzi și știa tot ce se întâmplă. Acum e polițiștul de proximitate care are 10.000 de oameni. E imposibil să sesizeze traficul de droguri, traficul de orice.

Eu n-am ezitat să introduc în Strategia de Securitate Națională lupta cu crima organizată și a luat-o ca sarcină de căpătâi și Ministerul de Interne și SRI. Punct! Dacă noi înțelegem prin crimă organizată gulerele albe, greșim. Nu numai ele pot fi crimă organizată. E mult mai violentă lupta clanurilor interlope”, a mai explicat europarlamentarul PMP.

Traian Băsescu atrage atenția asupra faptului că acești interlopi au o mulțime de bani pe care îi joacă la jocuri de noroc și nu au carte de muncă.

„Odată diminuată activitatea în străinătate, își vor extinde activitățile în România, vor trece la tâlhărie masiv, la spargeri de case, care deja se întâmplă tot mai des în Ilfov și București. O să ajungem să ne fie frică să mergem pe stradă dacă statul nu face ce trebuie: risc de securitate națională și toate structurile mobilizate pentru lichidarea acestor grupări sau punerea lor sub control”, a avertizat Băsescu.

Comentariile europarlamentarului PMP vin în contextul în care liderul clanului Duduienilor, Emi Pian, a fost ucis după neînțelegeri la barbut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase