TREI CUTREMURE în ROMÂNIA

TREI CUTREMURE în ROMÂNIA
Publicat: 03/01/2013, 14:09
Actualizat: 03/02/2019, 13:35

Trei cutremure au avut loc joi dimineață, între orele 4.52 și 5.33, unul dintre seisme fiind în Vrancea, de 3,2 grade, și alte două în Transilvania, de 3,4 și 2,6 grade, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Primul dintre cele trei cutremure, cu magnitudinea de 3,4 grade, a avut în Transilvania, la ora 4.52. Seismul s-a produs la o adâncime de cinci kilometri și a avut intensitatea III în zona epicentrală. Orașe apropiate de centrul seismului sunt Toplița (11 kilometri), Vatra Dornei, Gheorgheni (38 de kilometri), Bălan (56 de kilometri) și Reghin (57 de kilometri), potrivit site-ului www.infp.ro

CITEȘTE ȘI: PROGNOZA SEISMICĂ PE 2013. Directorul Institutului Național de Fizică a Pământului, pentru Gândul: „La anul, vom avea o medie de 15 cutremure pe lună”

Tot în Transilvania a avut loc la ora 5.07 un al doilea cutremur, cu magnitudinea de 2,6 grade Cutremurul s-a produs la o adâncime de un kilometru și a avut intensitatea II în zona epicentrală. Orașele apropiate de zona în care s-a produs seismul sunt Toplita (șapte kilometri),Gheorgheni (36 de kilometri),Vatra Dornei (42 de kilometri), Reghin (54 de kilometri) și Bălan (55 de kilometri).

Aproape 30 de minute mai târziu s-a produs un al treilea cutremur, de 3.2 grade, în Vrancea. Seismul a avut loc la ora 5.33 și s-a produs la o adâncime de 122 de kilometri. Orașele apropiate de centrul seismului sunt Focșani (33 de kilometri), Mărășești (39 de kilometri), Râmnicu Sărat (45de kilometri), Covasna (48 de kilometri) și Adjud (52 de kilometri).

CITEȘTE ȘI: Gheorghe Mărmureanu, despre ACTIVITATEA SEISMICĂ DIN ROMÂNIA în 2013

De la începutul anului au avut loc alte șase cutremure, trei în 1 ianuarie, de 2,5, 2,7 și 2,5 grade, toate în Vrancea, și alte trei în 2 decembrie, de 2,1 în Câmpia Română, 2,8 și 2,9 în Vrancea.

Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricând în România, însă unul puternic ar fi așteptat după 2062, declara, în decembrie, pentru MEDIAFAX, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu

CITEȘTE ȘI: TREI CUTREMURE ÎN ROMÂNIA PRODUSE NUMAI ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ

„Am trecut cu toții prin cutremurele din 1986 – 7 grade și 1996, cu 6,9 grade. Un cutremur la peste șapte și ceva, cum a fost în 4 martie 1977, ne iese cam în perioada 2062, 2064, 2065. Știm o prioadă, dar asta nu înseamnă că este anul exact. Dar știm o perioadă de 18 ani, care începe în 2040 și se termină prin 2060, și interesant este că această analiză făcută de mine și o cercetătoare la institut este similară celei făcute de profesorul Dumitru Enescu și de băiatul lui care este în Japonia. Noi am găsit niște alternanțe când «lucrează» foarte puternic Africa (activitatea seismică a zonei – n.r.) și când «lucrează» foarte puternic India cu Australia; se potrivesc foarte bine”, explica Mărmureanu.

El preciza că, în prezent, suntem în alternanța când „lucrează” foarte puternic Australia cu India, care va dura până în 2022.

„Iar după 2022, urmează iar o perioadă de 18 sau 19 ani sau 17, cam așa, care va fi, din nou, Africa. Africa nu a dat niciodată mai mult de 6-7 grade. Nu avem cum să avem cutremur foarte puternic la noi, pentru că sistemul este extrem de prins în Asia, în Japonia. Să știți că japonezii nu au scăpat de partea de cutremure pe partea vestică. Vor mai fi”, adăuga directorul onorific al INFP.

Potrivit lui Mărmureanu, în România există sisteme de alertare pentru centrala atomică, pentru Poliție și pentru alte instituții.

„Cei care preiau primul semnalul de cutremur sunt inspectoratele pentru situații de urgență”, preciza Mărmureanu.

În 2012, în Vrancea au fost înregistrate zece cutremure cu magnitudinea de cel puțin 4 grade. Seismele s-au produs la 10 ianuarie (magnitudine 4,3 grade), 19 ianuarie (4 grade), 26 aprilie (4 grade), 26 mai (4 grade), 6 iulie (4,4 grade), 12 iulie (4,3 grade), 31 august (4,1 grade), 9 septembrie (4 grade), 2 octombrie (4,2 grade) și 1 decembrie (4,6 grade).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...