Tudorel Toader, DISCUȚII cu delegația Comisiei de la Veneția pe marginea modificării CODURILOR PENALE. Ce spune despre avizul CSM în privința alegerii șefului DNA

Tudorel Toader, DISCUȚII cu delegația Comisiei de la Veneția pe marginea modificării CODURILOR PENALE. Ce spune despre avizul CSM în privința alegerii șefului DNA
Publicat: 13/09/2018, 11:14
Actualizat: 26/03/2019, 03:04

„Comisia este în misiune de evaluare, discuțiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală. Sigur, este contribuția Ministerului Justiției privind transpunerea deciziilor Curții Constituționale, deciziile de admitere, deciziile interpretative, și, de asemenea, pentru consolidarea prezumției de nevinovăție și confiscarea extinsă. După aceea, cunoașteți că proiectele au fost transmise prin Guvern la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat și alte soluții legislative și acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituțională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie. Am explicat câteva dintre soluțiile adoptate. Pe 16-17 ocotombrie, va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția, voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneția”, a declarat Tudorel Toader.

O delegație a Comisie de la Veneția efectuează, joi, o vizită la București, în cadrul pregătirii unui aviz privind modificările Codurilor penale.

„Delegația va purta discuții cu președintele României, ministrul Justiției, reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului General, Direcției Națională Anticorupție (DNA), Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii, Parlamentului, inclusiv ai Comisie speciale pentru Legile Justiției, asociații de judecători și procurori și organizații ale societății civile”, se arată în anunțul publicat, miercuri, pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Astfel, joi, între orele 8.00 – 9.15, delegația a avut o întrevedere la sediul Ministerului Justiției cu ministrul Tudorel Toader, între 9.30 și 11.30 cu parlamentarii din Comisia special pentru Legile Justiției, condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, iar în intervalul 12.00 – 12.45 cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Tot joi, delegația se va întâlni și cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, la sediul instituției, între orele 14.00 și 16.00.

Vineri, Comisia de la Veneția are programată o întâlnire cu adjuncutul Procurorului General, Bogdan Licu, între orele 9.00- 11.30, și cu reprezentanți ai DNA și ai DIICOT. De la ora 12.00 la ora 13.30, delegația va avea o întrevedere cu președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, apoi între 14.45 și 16.15 Comisia de la Veneția se va întâlni cu reprezentanța Comisiei Europene în România. Nu în ultimul rând, între orele 16.30 și 18.30 delegația va avea o întrunire cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Cea mai recentă vizită a Comisiei de la Veneția în Capitală a avut loc pe 11 iunie. Ulterior vizitei delegației, Comisia de la Veneția a recomandat autorităților din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiției, modul de numire și revocare a magistraților, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menținerea rolului președintelui țării și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, pe 13 iulie, Comisia a prezentat avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din România în domeniul justiției, după sesizări de evaluare făcute de președintele României și de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Despre avizul CSM pentru candidatul la șefia DNA: Nu poate bloca procedura. E consultativ

„Au fost 6 candidați, am prezidat Comisia cu cei patru secretari de stat, am desemnat pe cineva, pe data de 27 septembrie, Secția de procurori a CSM-ului va analiza candidatul, programul managerial și va da un aviz consultativ. Aici al adăuga ceva. Avizul consultativ, spune și denumirea lui, este consultativ. Sigur că nu poate bloca procedura. Este un corp de experți, procurorii de la CSM, care, prin punctul de vedere, avizul pe care îl vor formula, ajută decidentul în luarea celei mai bune decizii”, a declarat Tudorel Toader.

Anterior, ministrul anunțase că este convins că Secția pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ca Adina Florea să fie noul șef al DNA, însă ministrul a subliniat că indiferent de opinia procurorilor din Consiliu, tot va trimite la Klaus Iohannis candidatura.„Nu am propus la șefia DNA pe cel care a avut cel mai riguros și frumos program managerial. (…) Doamna procuror propusă pentru șefia DNA, prin conținutul dosarului, experiența profesinală și prin modalitatea în care săa prezentat la interviu, în care a expus bunele și mai bunele ale DNA, măsurile propuse au convins comisia că dânsa este cea care trebuie să fie desemnată candidată pentru șefia DNA. (…) Sigur procurorii CSM nu vor primi favorabil afirmația mea, dar indiferent de avizul dansilor, voi continua proc si voi trimite la președinte spre nominalizare candidatura doamnei procuror. E un aviz consultativ. Eu îi cunosc pe procurorii din CSM, îi respect în limitele cuvenite, dar uneori am și eu rezerve”, a spus ministrul Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiției a spus că este convins că avizul procurorilor CSM va fi unul negativ: „Aștept momentul când va fi audiată, voi fi prezent, aștept ca dânșii să delibereze și să dea avizul cel mai adecvat situației în care doamna se va prezenta. Cred cu toată convingerea că avizul va fi negativ, dar imediat ce îl primesc trimit la președinte candidatura”.

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat calendarul privind examinarea Adinei Florea (foto) la conducerea DNA, interviul în fața Secției urmând a fi susținut pe 27 septembrie, iar avizul să fie transmis ministerului Justiției pe 2 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii