UE, avertisment către SUA pe tema vizelor pentru români și bulgari. Parlamentul European cere suspendarea scutirii de vize pentru cetățenii americani, dacă SUA nu elimină vizele pentru România, Croația, Cipru și Bulgaria

Redactor:
Gilda Popa
UE, avertisment către SUA pe tema vizelor pentru români și bulgari. Parlamentul European cere suspendarea scutirii de vize pentru cetățenii americani, dacă SUA nu elimină vizele pentru România, Croația, Cipru și Bulgaria
Tratamentul ”minune” folosit de Donald Trump împotriva COVID-19! Ce efecte promite și de ce este căutat ”cu disperare” în România (EXCLUSIV)

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii  americani care călătoresc în UE, în condițiile în care România, Croația, Cipru și Bulgaria nu beneficiază de scutirea de viză pentru Statele Unite. Șeful Comisiei pentru libertăți civile din cadrul PE, Juan Fernando López Aguilar, arată că Mecanismul de reciprocitate inițiază această procedură, cu termene și acțiuni precise.

Parlamentul European a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA
Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

„Obiectivul acestui mecanism este de a asigura că  cetățenii UE sunt supuși acelorași condiții atunci când călătoresc într-o țară terță ca cetățenii acelei țări terțe atunci când călătoresc în UE. Mecanismul de reciprocitate inițiază această procedură, cu termene și acțiuni precise care trebuie întreprinse în vederea încheierii unei situații de non-reciprocitate, în momentul în care o astfel de situație este notificată de către un stat membru către Comisie. Notificările făcute de cinci state membre au fost publicate de Comisie la 12 Aprilie 2014”, arată Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

Mecanismul prevede, după pași intermediari, că „dacă țara terță nu a ridicat obligația de viză în termen de 24 de luni de la data publicării notificărilor, Regulamentul impune Comisiei să adopte un act delegat care să suspende temporar pentru 12 luni de exonerare de viză pentru cetățenii țării terțe respective”, adaugă șeful comisiei LIBE.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă, mai spune șeful LIBE din cadrul PE.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

Situația lipsei reciprocității care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la momentul respectiv, Polonia a fost, de asemenea, afectată, însă cetățenii polonezi pot călători fără viză în SUA de anul trecut), astfel încât termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016.

Parlamentul a solicitat deja Comisiei să respecte normele în cadrul unei rezoluții adoptate în plen în martie 2017

„Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

 

 

 

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
VIDEO. Un monolit metalic, asemănător celui dispărut din Utah, a fost descoperit în Piatra Neamț
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Efectul DEVASTATOR al pandemiei. A început să se simtă în America, acum urmează TOT GLOBUL!
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Andreea Mantea, ritualuri ”magice” de ziua sa de nume! Cum a îndrumat-o Elena Merișoreanu
Inchide