Un constănțean, student la Drept în București, strânge semnături ca să îl demită pe primarul Radu Mazăre. Ce șanse are?

Un constănțean, student la Drept în București, strânge semnături ca să îl demită pe primarul Radu Mazăre. Ce șanse are?
Publicat: 24/11/2014, 11:13
Actualizat: 24/11/2014, 14:11

Pentru că după alegerile prezidențiale, primarul Radu Mazăre și-a schimbat declarațiile și nu mai amintește nimic de demisia promisă, Alexandru Bajdechi s-a gândit să îi ceară demisia edilului printr-un referendum la care constanțenii să fie întrebați dacă îl mai vor sau nu pe Mazăre primar. Susține că pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului Mazăre este nevoie de aproximativ 75.000 de semnături, așa că a creat o pagină dedicată pe Facebook – Referendum demitere Mazăre

„Există posibilitatea desfășurării unui referendum local în mod legal. Legea prevede că 25% din cetățenii unității administrative pot cere în mod legal organizarea unui referendum”, a spus Alexadnru Bajdechi pentru gândul.

Cu toate că cea mai mare parte a timpului se află în București, la cursuri, Alexandru Bajdechi a luat legătura cu mai multe organizații neguvernamentale din Constanța care să-l ajute să strângă semnăturile. „Sunt în discuții cu mai multe organizații neguvernamentale din Constanța care să se ocupe de strângerea semnăturilor. Să vedem ce asociații vor să se implice”.

Principalele nemulțumiri ale studentului sunt legate de educație. Încă de pe vremea când era student, Alexandru a avut mai multe discuții cu primarul Mazăre privind plata trasportului în comun pentru elevii din Constanța. „Consider că ceea ce face primarul este ilegal. Faptul că în continuare refuză să aplice legea pentru transportul elevilor și studenților e ilegal. Încă n-am redactat toate motivele, dar principalele nemulțumiri sunt legate de educație”, a mai spus Bajdechi.

Studentul arată că inițiativa pentru demiterea lui Radu Mazăre este o chestiune de consecvență pentru el. „Vreau să fac asta pentru problemele pe care nu le-a rezolvat. Referendumul se poate face după 1 ianuarie 2015, până atunci nu e nicio șansă pentru că ne trebuie semnăturile”, a mai spus Bajdechi.

Până acum, pagina de Facebook Referendum demitere Mazăre are peste 4.498 de fani. Pagina este administrată de student, care așteaptă întrebări de la prietenii săi virtuali promițând și răspunsuri. Mai mult, dă asigurări tuturor că demersul său nu are drept scop notorietatea personală, ci binele colectiv.

„Vă rog să înțelegeți că, deși s-a umplut toată presa de inițiativa mea, nu am căutat ca această atenție să se reflecte asupra mea. Este un demers care consumă timp și este obositor, de aceea revin cu rugămintea ca toate întrebările să le puneți printr-un mesaj adresat paginii. Am început acest demers dar nu e al meu, este al nostru, al celor 75.000 de persoane care vom solicita organizarea referendumului, în condițiile legii”, scrie Bajdechi pe pagina lui de Facebook.

Studentul la Drept consideră că Radu Mazăre nu reprezintă un model în politică, dimpotrivă „este cel mai prost model pe care îl poate avea un politician”.

După ce a făcut mai multe demersuri la Primăria Constanța pentru drepturile elevilor, și s-a confruntat cu noțiuni de drept, Alexandru s-a decis să studieze Dreptul.

În urmă cu două săptămâni, Bajdechi a depus săptămâna trecută plângere penală împotriva guvernanților, acuzându-i de abuz în serviciu pentru emiterea unei Hotărâri de guvern prin care studenții au fost trimiși acasă înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale.

Alexandru Bajdechi susține că prin adoptarea hotărârii de guvern miniștrii au încalcat Legea privind transparența decizională, pentru că Ministerul Educației Naționale a făcut public anunțul cu doar o zi înainte, și nu cu 30 de zile așa cum prevede legea. „Nu se stă la coadă pentru că vor studenții, ci pentru că studenților nu li s-a spus clar că ei pot să voteze absolut oriunde. Oricum ei merg acolo unde sunt mai aproape de cămine. Am considerat că prin această decizie se încalcă autonomia universitară. Dacă rectorii au decis să dea liber, atunci de ce a mai fost nevoie de hotărâre de guvern?”, declara Alexandru Bajdechi, pentru gândul.

Studentul nu este la prima sa acțiune împotriva primarului Mazăre și a Primăriei din Constanța. Pe 21 august, Bajdechi cerut la Tribunalul Constanța dizolvarea Consiliului Local Constanța pe motiv ca aleșii locali nu s-au întrunit în perioada 23 iunie-23 august. El invoca atunci o prevedere din Legea Administrației Publice Locale potrivit căreia în cazul în care Consiliul Local nu se întrunește timp de două luni consecutiv, aceasta poate fi dizolvat. Procesul are termen pe 4 decembrie.

Până să devină student la Drept, Alexandru Bajdechi a fost presședinte al Asociației Elevilor din Constanța și al Consiliul Județean al Elevilor Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului