Un elev din Galați a reclamat la Poliție că e privat de libertate la liceu. Măsurile din regulamentul școlar pe care le consideră „un vădit abuz”

Un elev din Galați a reclamat la Poliție că e privat de libertate la liceu. Măsurile din regulamentul școlar pe care le consideră „un vădit abuz

Elevul care studiază la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați susține că este supus unui tratament ilegal, privativ de libertate fizică și a trimis o sesizare către Prefectura Galați, Primăria Galați, Ministerul Educației, Corpul de Control al Ministerului, Poliția Română, Comisia pentru Educație de la Camera Deputaților și Inspectoratul Școlar Județean Galați. Demersul său se referă la regulamentul intern al Colegiului National Vasile Alecsandri, care prevede, printre altele, că elevii nu au voie să părăsească perimetrul școlii, nici măcar în timpul recreațiilor școlare.

Elevul solicită instituțiile statului să pună capăt „acestui vădit abuz”.

„Instituția mai sus menționată se face vinovată de lipsire de libertate în mod ilegal, în formă continuată, infracțiune stipulată și pedepsită în art. 205 al Noului Cod Penal. Mai exact instituția, prin intermediul personalului de pază, îi impiedică fizic pe elevi să părăsească perimetrul școlii, inclusiv pe timpul recreațiilor școlare. Prin implementarea articolului, instituția le îngrădește elevilor, inclusiv celor cu vârsta de peste 18 ani, dreptul la libertate individuală și siguranța persoanei, drept fundamental stabilit prin art. 23 din Constituția României. În plus, prezentul Regulament se află în directă contradicție cu alineatul >, art. 45 din Statutul Elevului”, se arată în petiția elevului Tudor-Cristian Gheorghe.

Elevul mai spune în petiția sa că cei care vor să cumpere mâncare sunt obligați să sară gardul școlii. În acest fel, se pot întâmpla accidente, subliniază Tudor-Cristian Gheorghe.

„Situația ilegală creată este cu atât mai gravă cu cât instituția nu dispune, în prezent, de un punct alimentar propriu, astfel încât elevii nu pot achiziționa, pe durata întregului program școlar de 6-7 ore, apă potabilă sau alimente. Unii dintre elevi sunt forțați să apeleze la gesturi extreme, cum ar fi escaladarea gardului instituției, pentru a părăsi perimetrul școlii cu scopul de a cumpăra alimente. Astfel de gesturi, motivate de nevoi legitime, pun grav în pericol integritatea fizică și sănătatea elevilor, cu atât mai mult cu cât, odată ieșiți din unitate, le este interzis, de către același personaj de pază, să intre înapoi pe ușă, fiind astfel obligați practic să escaladeze gardul de două ori. Este doar o chestiune de timp până când situația creată va duce la o tragedie”, precizează elevul Tudor-Cristian Gheorghe.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Galați spun că, în principiu, decizia școlii de a interzice ieșirea și intrarea elevilor în timpul cursurilor este legală, mai ales că a fost luată cu acordul Consiliului de Administrație din care fac parte și părinți. Totuși, în urma unor consultări regula poate fi schimbată.

„Deciziile se iau în beneficiul elevilor, trebuie să asigurăm securitatea elevilor. Din Consiliul de Administrație fac parte și reprezentanți ai elevilor și ai părinților. Probabil că vor fi modificări, există discuții cu părinții, cu diriginții, cu cadrele didactice”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al IȘJ Galați, Oana Enache.

Și reprezentanți Colegiului spun că regula se poate schimba, susținând că regulamentul a fost astfel întocmit deoarece elevii ieșeau din școală pentru a merge la un fast-food aflat peste drum. Ei traversau o stradă foarte aglomerată punându-și viața în pericol.

„Liceul nu este închis, am luat doar măsuri pentru siguranța elevilor dar suntem deschiși discuțiilor. Am discutat cu elevii mai multe variante. De exemplu, elevii majori ar putea ieși pe baza actului de identitate, documentul va fi arătat celor de la pază”, a explicat directorul adjunct al CNVA, Onuț Atanasiu.

Colegiul Național Vasile Alecsandru este cel mai bun liceu din Galați în ceea ce privește rezultatele școlare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ