Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost trimis în judecată pentru luare de mită

Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost trimis în judecată pentru luare de mită
Publicat: 12/09/2013, 13:43
Actualizat: 12/09/2013, 17:17

Judecătorul Mircea Pușcaș, de la Curtea de Apel Oradea, a fost trimis în judecată pentru că ar fi pretins de la două persoane condamnate pentru corupție să cumpere de la cumnatul lui o mașină cu aproape 10.000 de euro mai mult decât prețul real, pentru a le da o soluție favorabilă în dosar.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Oradea l-au trimis în judecată pe Mircea Pușcaș, judecător la Curtea de Apel Oradea, în prezent suspendat din funcție, pentru luare de mită.

Alături de el au mai fost trimiși în judecată Petru Cocian, administrator la o societate comercială, și Mihai Halas, pentru de trafic de influență, dare de mită și cumpărare de influență, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În același dosar vor fi judecați administratorii Adrian Ioan Mihai, pentru complicitate la trafic de influență și Mihăiță Teleptean, pentru dare de mită și complicitate la luare de mită.
Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2012, judecătorul Mircea Pușcaș le-a pretins lui Petru Cocian și Mihai Halas, prin intermediul lui Mihăiță Teleptean, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu aproape 10.000 de euro mai mult decât prețul real al mașinii, pentru ca în schimb să pronunțe o soluție favorabilă într-un dosar penal în care aceștia erau condamnați pentru corupție, ajuns în urma contestațiilor la Curtea de Apel Oradea.

Cocian și Halas fuseseră condamnați în primă instanță la închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupție în concurs cu infracțiuni de contrabandă, decizie față de care cei doi au declarat apel, proces care se află și în prezent pe rolul Curții de Apel Oradea.

„În cursul anului 2012, inculpatul Teleptean Mihăiță, a pretins de la Cocian Petru și Halas Mihai suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-și exercita o influență reală asupra judecătorului Pușcaș Mircea, în vederea determinării acestuia să pronunțe o soluție favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpați-apelanți”, arată procurorii în actul de sesizare a instanței.

Din suma cerută, Halas Mihai i-a dat 10.000 de euro lui Ioan-Adrian Mihai pentru a-i fi transmisă lui Teleptean. Ulterior, suma a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înțelegeri între inculpați, toți banii să fie dați de Cocian și Mihai, prin intermediari, după pronunțarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi.

„La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru și Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunțător suma de 20.000 euro, susținând că prin persoane interpuse ar putea să influențeze magistrații învestiți cu soluționarea apelului aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunțe o soluție favorabilă denunțătorului. Denunțătorul primise și el, în primă instanță, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru și Halas Mihai”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Cluj.

Judecătorul Mircea Pușcaș a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale, în cursul acestui an, pentru infracțiuni de corupție, respectiv mărturie mincinoasă.

În martie 2013, DNA Oradea l-a trimis în jduecată pe Mircea Pușcaș pentru două infracțiuni de trafic de influență și trei infracțiuni de fals în declarații, din care una în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Mircea Pușcaș, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, ar fi pretins și primit de la o persoană (denunțătoare în cauză) 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanțe din Oradea și pentru a-i determina să pronunțe față de denunțător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiționată atât la judecata în fond, cât și în căile de atac.

De asemenea, în cursul anului 2011, Mircea Pușcaș, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul lui Marcel Piștuca, a pretins de la același denunțător 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători de la Curtea de Apel Oradea și pentru a-i determina să pronunțe o soluție de achitare într-o altă cauză penală în care acesta era judecat pentru lipsire de libertate în mod ilegal și lovire.
Din suma pretinsă, Mircea Pușcaș ar fi primit de la denunțător 20.000 de euro, atât direct cât și prin intermediar, iar diferența, care urma să fie remisă la soluționarea cauzei, nu a mai fost dată.

Denunțătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanța de judecată l-a condamnat pe denunțător la închisoare și în dosarul pentru a cărui soluționare favorabilă acesta a dat judecătorului Pușcaș 1.500 de euro în anul 2009.

Procurorii DNA au mai arătat că, în cuprinsul declarațiilor de avere date în anul 2010, Mircea Pușcaș a omis să menționeze că a achiziționat și apoi a vândut un autoturism marca Audi A4.

„În plus, în cuprinsul declarațiilor de avere din anii 2011 și 2012, inculpatul Pușcaș Mircea a omis să menționeze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condițiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro”, potrivit DNA.

Procesul se judecă la Curtea de Apel Timișoara, următorul termen fiind stabilit la 9 octombrie.

În ianuarie 2013, Mircea Pușcaș a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru mărturie mincinoasă. Alături de el a fost acuzat Florian Rob ofițer de poliție judiciară, șef al Secției nr. 9 Poliție Rurală Salonta din Inspectoratul de Poliție al județului Bihor la data comiterii faptelor, de trafic de influență.

Catalina Cocolos, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață