Unde își vor petrece românii minivacanța de Paște. Cât costă un sejur, în țară și în străinătate

Unde își vor petrece românii minivacanța de Paște. Cât costă un sejur, în țară și în străinătate
Publicat: 25/03/2018, 15:27
Actualizat: 25/03/2018, 15:47

„În ultimii ani, tot mai mulți români au decis să își petreacă vacanța de Paște peste hotare, în țări cu un mare impact cultural și peisaje extraordinare, în orașe sau capitale europene, unde prețurile în această perioada sunt mai mici. De la relaxarea într-un hotel de cinci stele în Antalya sau Cipru, până la explorarea deșertului Wadi Rumi din Iordania, de la orașele pline de mister din Rusia cu ale sale catedrale impunătoare, până la peisajele spectaculoase din Madeira sau Sorrento”, afirmă Dan Dumitru, marketing manager Paralela 45. El adaugă că „anul acesta am înregistrat o crește cu 20% a cererii pentru vacanța de Paște în străinătate, asta și datorită deciziei Guvernului de a acorda liber românilor în Vinerea Mare. Dacă până acum românilor le era mai greu să își ia concediu, acum vacanța de Paște s-a mărit, cele 4 zile libere fiind și în avantajul nostru”.

Potrivit reprezentantului Paralela 45, cele mai căutate destinații, unde românii au decis să își petreacă vacanța de Paște, alături de cei dragi, au fost următoarele:
– Iordania – „Este o țară superbă și extrem de variată. Are orașe antice, peisaje deșertice incredibile, locuri sfinte, de la locul unde a murit Moise până la locul Botezului lui Iisus, are incredibila Marea Moartă, cel mai frumos deșert din lume, apoi Wadi Rumi, una dintre cele șapte minuni ale lumii contemporane, sau Petra, orașul de piatră, supranumit Orașul Roșu. O vacanță de Paște în această țară costă 1.025 de euro de persoană pentru 8 nopți de cazare cu mic dejun inclus în hoteluri de 3, 4 sau 5 stele în perioada 3-11 aprilie 2018. În tarif sunt incluse: biletul de avion dus-întors, transferurile, taxele de aeroport, șase cine la hotel, o seară specială în deșert cu cină zarb și muzică tradițională beduină, ghid local, vizite și excursii la Amman, Madaba, Muntele Nebo, Petra, Marea Roșie, Betania, Marea Moartă, plimbare cu jeep-ul în deșertul Wadi Rumi și însoțitor român de grup”.
– Rusia – „Țară ce ascunde multe cufere cu atracții turistice, una dintre cele mai iubite destinații de vacanță. O mie și una de povești de dragoste celebre, pline de seducție și mister pe care le poți descoperi în Moscova, cu a sa arhitectură solidă și o grandoare deosebită, până în orașul țarilor, Sankt Petersburg, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. O vacanță de Paște cu plecare pe 6 aprilie costă 955 de euro pentru 7 nopți de cazare cu mic dejun și prânz incluse la hoteluri de 4 stele. Tariful include biletul de avion, transferurile, taxele de aeroport, taxa de viză, tururi panoramice cu ghid local, vizitarea metroului din Moscova și intrări în stațiile reprezentative, vizitarea Complexului Kremlin, a Fortăreței Petru și Pavel, Muzeului Ermitaj și însoțitor român de grup”.
– Madeira – „Combinația perfectă a tropicalului cu liniștea, cu preaverdele, cu un Funchal, capitala insulei, ca o bijuterie încărcată cu case albe, cu străduțe bătute-n piatră cubică peste care alunecă florile arborilor de Jacaranda și porți pictate de artiști locali, cu parcuri bogate și restaurante primitoare cu specific local. Patria hortensiilor, a streliților, a vinului licoros și aromat de Madeira, a fructelor de mare savuroase, a promenadelor lungi pe deasupra oceanului învolburat. O țară cu un farmec aparte, pe care o puteți descoperi într-un sejur de 6 nopți cu plecare pe 7 aprilie la tariful de 825 de euro de persoană. Tariful include bilet de avion, taxe de aeroport, transferuri, 6 nopți de cazare cu demipensiune la hotel de 5 stele, vizitarea orașului Funchal, biletul de intrare la grădina botanică, însoțitor român de grup”.
– Antalya și Cipru – „Două destinații perfecte pentru relaxare, cu o cultură aparte, cu stațiuni superbe, hoteluri de lux, piscine, spa, activități și locuri de joacă pentru copii, servicii de calitate și o experiență culinară all inclusive. Un sejur de 5 nopți în Cipru, în perioada 06-11 aprilie, cu zbor direct din București, taxele de aeroport, transfer aeroport-hotel-aeroport și asistență locală în limba română, are prețuri începând de la 365 euro/persoană. Vacanța de Paște pe însoritul litoral al Antalyei a fost foarte solicitată de turiști, un sejur de 7 nopți de cazare în perioada 7-14 aprilie, zbor charter direct din București, taxe de aeroport, transferurile, începe de la 547 de euro/persoană”.
– Istanbul – „Orașul de pe două continente nu a mai fost atât de solicitat de către turiști, în urma evenimentelor din anii trecuți, dar în 2018, în vacanța de Paște, românii au decis să viziteze frumosul oraș de pe malul Bosforului. Patru nopți de cazare cu mic dejun inclus la hotel de 4 stele în perioada 5-9 aprilie, bilet de avion București-Istanbul și retur cu compania Tarom, transferuri, taxe de aeroport, tur de oraș pietonal de o jumătate de zi cu însoțitorul de grup în Istanbul, costă 380 de euro/persoană”.
– Bulgaria – „A fost, de asemenea, o alegere bună pentru turiștii români, care s-au îndreptat spre hotelurile cu pachete de Paște din Albena, all inclusive sau pensiune completă, cu cină festivă, meniu special creat de bucătari, cu muzică live, programe de animație, jocuri pentru copii, acces la piscinele interioare, acces gratuit la spa în unele locații. Prețurile pentru un sejur minim de 2 nopți de cazare în cameră dublă au început de la 21 de euro/persoană”.

Vacanțele în România au fost și ele căutate de turiștii dornici să petreacă o vacanță de Paște autentic, cu bucate tradiționale, muzică de petrecere și relaxare la spa. În topul preferințelor s-au aflat, potrivit oficialului Paralela 45, stațiunile balneo, Călimănești Căciulata, Băile Felix, Băile Olănești și Băile Herculane. Sejururile minime sunt de 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus (tip bufet suedez) sau pensiune completă, întâmpinarea cu ouă roșii, vin și cozonac după Înviere, prânz tradițional de Paște pe 8 aprilie, cu berbecuț la proțap sau cină festivă, intrare gratuită la spa, acces la piscină interioară și exterioară cu apă termală, ședințe de masaj, saună, jacuzzi, activități pentru copii. Prețurile încep de la 343 lei/persoană/pachet.

Turoperatorul Paralela 45, specializat în vacanțe de tip charter, circuite și turism individual, a înregistrat un volum de vânzări de 50 de milioane de euro în 2017, în creștere cu 25% față de anul anterior, datorită cererii tot mai mari de circuite și sejururi în străinătate și în România, dar și deschiderii de noi puncte de lucru în București și în țară. Pentru 2018, compania mizează pe o creștere a afacerilor de 20% și deschiderea a cinci agenții, precum și creșterea segmentului de vânzări online, corporate și incoming.

De la agenția Cocktail Holidays, ofertele de Paște pentru unele dintre cele mai căutate destinații sunt următoarele:
– Sharm El Sheikh (Egipt) – „De la 660 de euro de persoană, sejur 7 nopți, hotel de 4 stele, cameră dublă, regim masă all inclusive, zbor charter, transferuri, asigurare medicală și storno, toate taxele incluse. Turiștii aleg această stațiune pentru plajă, fiind temperaturi de 30 de grade Celsius; cei activit pot face snorkeling, scuba diving, safari in deșert”.
– Iordania. „De la 1.065 de euro de persoană, circuit 9 zile, regim masă demipensiune (8 zile + 1 zi cu mic dejun), cazare la hoteluri de 4 stele, zboruri, transferuri, asigurare medicală și storno, toate taxele incluse. Turiștii vizitează capitala Amman, orașul roman Jerash, fac plajă în stațiunea Aqaba, explorează deșertul Wadi Rum unde, de altfel, se cazează în corturi de lux, vizitează orașul antic Petra, vizitează orașul mozaicurilor Madaba, merg la Muntele Nebo considerat muntele de pe care Moise a privit spre Pământul Făgăduinței și se relaxează la Marea Moartă”.
– Istanbul – „De la 300 de euro de persoană, 3 nopți, cazare la hotel de 4 stele, mic dejun, zboruri, transferuri, asistență turistică în limba română la turul pietonal, toate taxele incluse”.
– Lisabona – „De la 560 de euro de persoană, 5 nopți, cazare la hotel de 4 stele în centrul orașului, mic dejun, zboruri, taxe de aeroport, transferuri, tur panoramic, asistență turistică în limba română, asigurare medicală și storno, toate taxele incluse.

Pe de altă parte, administratorii portalului specializat în oferte turistice momondo.ro anunță că destinațiile de Paște preferate de români sunt cu 16% mai ieftine decât anul trecut. „Motorul de căutare pentru călătorii momondo.ro a analizat datele cu privire la weekendurile pascale din ultimii trei ani și a aflat cum călătoresc românii în vacanța de Paște: cât cheltuiesc, când călătoresc, către ce destinații și care sunt noile orașe care se bucură de un interes crescut din partea românilor. În 2018, românii vor economisi cu până la 16% pentru călătoriile către destinațiile lor preferate de Paște”, arată reprezentanții portalului turistic. Potrivit acestora, românii se vor putea bucura anul acesta de sărbătorirea Paștelui în orașele lor preferate, plătind pe zboruri cu 16% mai puțin decât anul trecut și cu 20% mai puțin decât în 2016.

În 2018, pentru al treilea an consecutiv, Roma și Londra rămân primele două destinații de interes pentru românii care vor să călătorească de Paște în străinătate. Pe lângă acestea Paris, Barcelona și Milano sunt capitalele europene cu o prezență constantă în topul preferințelor românilor pentru această perioadă, în ultimii trei ani. Datele arată că biletele către capitala londoneză, de exemplu, sunt mai ieftine cu 13% anul acesta comparativ cu 2017.

Căutările de zboruri pe care românii le fac pe motorul de căutare momondo.ro arată că preferințele acestora nu s-au schimbat foarte mult în ultimii trei ani, marile orașe europene rămânând cele mai atractive destinații pentru petrecerea sărbătorilor pascale. „Surprinde, însă, interesul crescut al românilor față de orașul Istanbul. Aflat pentru prima dată între primele 10 destinații preferate pentru vacanța de Paște, orașul ocupă în 2018 locul 5″, menționează sursa citată.

De asemenea, noi destinații câștigă popularitate în 2018 și intră în planurile de călătorie ale românilor. „Moscova este, anul acesta, orașul cheie în topul tendințelor românilor care vor să petreacă Paștele în străinătate. O schimbare interesantă față de anii trecuți este scăderea indicelui de popularitate a capitalelor precum Praga, Madrid și Veneția, care fac loc orașelor mai însorite, aflate la malul mării: Bari și Malta. Această tendință actuală a românilor de a se îndrepta spre litoralul mediteranean în detrimentul clasicelor orașe europene este dovedită de creșterea rapidă a căutărilor de zboruri către Valencia, precum și către Napoli și Larnaca”.

Reprezentanții momondo.ro mai arată că românii tind să călătorească mai mult în străinătate anul acesta, comparativ cu anul trecut. Dacă în 2017 Clujul a fost destinația cea mai populară pentru români, iar Bucureștiul a ocupat locul șase, în 2018, niciunul din aceste orașe românești nu a mai intrat în primele 10 orașe aflate în trend.

Cât timp petrec românii departe de casa în vacanța de Paște? „În 2018, Paștele corespunde zilei de duminică, 8 aprilie, iar acest lucru explică de ce majoritatea călătorilor români pleacă în vacanță în ziua de 6 aprilie, profitând de weekendul pascal și întorcându-se în Lunea Mare, în ziua de 9″, arată sursa citată.

Datele centralizate în portal arată că în 2018 un român cheltuiește, în medie, 904 lei pe biletul de avion pentru vacanța de Paște. Scăderea prețurilor la zboruri în ultimii doi ani este motivul pentru care suma medie cheltuită în 2018 este mai redusă cu 16% față de anul precedent și cu 20% față de 2016. „Această sumă medie diferă, totuși, în funcție de aeroportul de plecare. De exemplu, călătorii care pleacă din Iași vor plăti cu 44% mai mult pentru a ajunge în destinațiile lor preferate, comparativ cu cei care pleacă din București. De pe aeroportul din Timișoara se înregistrează cele mai ieftine zboruri, cu 12% mai ieftine decât din București și cu 28% mai ieftine decât din Cluj.

„Paștele este o perioadă importantă pentru mulți, probabil prima ocazie din an pentru a ne bucura de un weekend prelungit și a petrece timp cu familia și cu prietenii. Datele noastre arată că în ultimii trei ani mulți români s-au bucurat de city break-uri de Paște, dar observăm interesul crescut de anul acesta pentru destinațiile turcești. Pentru călătorii care nu și-au rezervat încă vacanța de Paște, momondo pune la dispoziție o serie de instrumente și recomandări pentru a-i ajuta să găsească destinația ideală, în funcție de preferințele, bugetul, vremea și interesele pe care le au”, declară Mircea Giurcă, purtătorul de cuvânt al momondo în România.

Momondo.ro este un motor de căutare gratuit care compară cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri și închirieri auto la nivel global. Momondo are birourile în Copenhaga și este prezent în peste 30 de piețe internaționale. Aplicațiile pentru mobil gratuite sunt disponibile pentru iPhone si Android. Momondo este parte din KAYAK, companie independentă în cadrul Booking Holdings Inc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice