„Valerică, băiatul performant” de la Transporturi al lui Mazăre, RIDICAT de procurori. El primea informații secrete despre dosare de corupție, din interiorul DNA

Valerică, băiatul performant de la Transporturi al lui Mazăre, RIDICAT de procurori. El primea informații secrete despre dosare de corupție, din interiorul DNA
Publicat: 19/02/2013, 23:38
Actualizat: 03/05/2015, 10:56

UPDATE 23.20 Procurorii DNA îl acuză pe Valentin Preda, secretarul de stat de la Transporturi și apropiat al lui Radu Mazăre, că primea și „valorifica” informații clasificate cu privire la anumite anchete de corupție desfășurate de DNA, chiar din interiorul instituției, de la un ofițer de poliție judiciară. Acesta, pe nume Dan Emil Manolachi, a fost și el pus sub urmărire penală și audiat astăzi la DNA. Cei doi sunt urmăriți penal și au primit interdicția de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Manolachi este acuzat de furnizarea sau folosirea de informații care nu sunt destinate publicului, de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului și de favorizarea infractorului în legătură cu fapte de corupție. Valentin Preda este acuzat de complicitate la aceste fapte și de deținerea unor documente care constituie secret de stat.

„Există indicii temeinice că în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, învinuitul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofițer de poliție judiciară angajat la Direcția Națională Anticorupție, a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la D.N.A. În același interval de timp, cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, învinuitul Preda Răducu-Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informații confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său„, arată procurorii DNA într-un comunicat de presă.


Secretarul de stat de la ministerul Transporturilor Valentin Preda a fost ridicat de către procurorii DNA, potrivit informațiilor obținute de gândul, fiind audiat în această dimineață la sediul Direcției. Valentin Preda a fost consilier al primarului Radu Mazăre care l-a propulsat, de altfel, și în funcția de secretar de stat în mai anul trecut. De altfel, filiala PSD Constanța a reacționat prompt după reținerea lui Preda, acuzând procurorii că amintesc de „practicile poliției politice din Germania nazistă sau din Rusia lui Stalin”.

Contactați de gândul, reprezentanții Ministerului Transporturilor au declarat că, deși a fost reinstalat din ianuarie în funcția de secretar de stat și în guvernul Ponta II, Preda „nu avea deocamdată atribuții în minister”. În mandatul trecut însă a gestionat transporturile navale.

La scurt timp după ridicarea lui Valentin Preda de către procurori, primul ministru i-a semnat eliberarea din funcție. Decizia a fost publicată imediat și în Monitorul Oficial.

Cine este „Valerică”, performantul lui Mazăre

Valentin Preda a fost numit secretar de stat în mai 2012, prin semnătura premierul Victor Ponta. La începutul anului, pe 6 ianuarie, el a fost demis, ca să fie apoi reinstalat în aceeași funcție două săptămâni mai târziu. La schimbarea de ștafetă a guvernelor, în decembrie, Radu Mazăre își anunța public intenția de a-și menține susținerea pentru Preda, „un băiat performat” cu care lucrase la primărie.

Întrebat ce posturi vizează în noul cabinet, Mazăre l-a pus pe Preda în capul listei: „Este vorba despre secretarul de stat de la Transporturi, Valerică (n.r. Valentin Preda), un băiat performant și care este apreciat de la prim-ministru și până la ultimul parlamentar pentru aceste șase luni de activitate în cadrul Ministerului”.

Filiala PSD Constanța își reafirmă, de altfel, sprijinul pentru Valentin Preda, reproșându-le procurorilor că l-au ridicat „abuziv, din fața ministerului dezvoltării, din stradă”. „Reținerea abuzivă a lui Valentin Preda, din fața Ministerului Dezvoltării, practic din stradă, amintește de practicile poliției politice din Germania nazistă sau din Rusia lui Stalin, rețineri abuzive perpetuate de miliția securistă a lui Traian Băsescu. PSD Constanța nu înțelege de ce acesta nu a fost chemat în mod civilizat la sediul DNA, având în vedere prezumția de nevinovăție de care trebuie să beneficieze orice cetățean european”, se arată revoltată conducerea filialei, cerând „un răspuns urgent din partea DNA, a Ministerului Justiției, Comisiei Juridice a Parlamentului României, Comisiei de abuzuri din Parlamentului României”.

Reinstalarea lui Valentin Preda la Ministerul Transporturilor a fost, de altfel, și la originea unor conflicte recente între PSD și PNL.

În scurtul mandat la minister, în care s-a ocupat de transporturile navale, Valentin Preda și-a trecut în declarația de avere conturi 35.500 euro și 23.000 lei, asumându-și și că a împrumutat o firmă cu peste 630.000 lei și o persoană fizică cu aproape 150.000 euro. Secretarul de stat spune că nu deține nici un teren și nici o casă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice