Valoarea lui Dan Șova versus valoarea juriștilor de la Turceni: de 3 ori mai scump, de 10 ori mai puțină muncă. RECHIZITORIU DNA.

 Valoarea lui Dan Șova versus valoarea juriștilor de la Turceni: de 3 ori mai scump, de 10 ori mai puțină muncă. RECHIZITORIU DNA.
Publicat: 18/09/2015, 15:38

Procurorul DNA arată în rechizitoriul de trimitere în judecată că la Complexul Energetic Rovinari funcționa un Birou Juridic care se ocupa de reprezentarea intereselor în instanțe ale companiei de stat. Acest Birou a funcționat în 2007 și 2008 cu 8 posturi de consilier juridic, iar în 2009 cu 13 posturi. Departamentul juridic de la Rovinari a reprezentat compania în 409 cauze, în perioada 2007-2009, iar cheltuielile salariale cu juriștii de la Rovinari au fost, în această perioadă, de 1.544.000 lei, conform DNA.

Spre comparație, contractele de asistență încheiate de directorul de la Rovinari, Laurențiu Dan Ciurel, cu casa de avocatură a lui Dan Șova, au costat compania peste 2 milioane de lei. CE Rovinari a fost asistată de avocații lui Șova în doar 13 cauze în perioada 2007-2009.

„Din analiza comparativă a datelor prezentate, fără o analiză a costului pe dosar și ținând cont totodată de natura, obiectul și complexitatea cauzelor în care fost implicat CER, în principiu fără deosebiri esențiale și fără vreo complexitate anume (în funcție de cine a susținut interesele CER), se poate desprinde ușor concluzia că entitatea publică a angajat cheltuieli total nejustificate prin plățile efectuate către SCA „Șova și Asociații”„, consideră procurorul DNA.

De altfel, în ianuarie 2009, când Ciurel a fost înlocuit de la conducerea CE Rovinari, noul director a reziliat contractul de asistență juridică cu Dan Șova.

„Motivul pentru care a făcut acest lucru a fost clar exprimat în sensul că a considerat că nu sunt necesare serviciile juridice întrucât la nivelul CER exista un serviciu juridic cu circa 10 juriști. De asemenea a afirmat că avea cunoștință pe perioada derulării contractului încheiat între CER și casa de avocatură că la nivelul mai multor direcții de specialitate existau nemulțumiri în legătură cu încheierea contractului respectiv, motivat de faptul că juriștii CER ar fi putut să reprezinte mult mai bine interesele societății„, arată DNA, citându-l ca martor pe directorul de la Rovinari care i-a succedat lui Ciurel.

Acesta a mai afirmat că după rezilierea contractului cu Șova, juriștii de la Rovinari au asigurat cu succes reprezentarea instituției de stat.

În mod similar, la Complexul Energetic Turceni, contractul de asistență juridică cu casa de avocatură a lui Dan Șova a costat 1.622.987 lei. La Turceni exista de asemenea un Birou Juridic care se ocupa cu reprezentarea intereselor companiei în instanțe sau în dosare penale. În 2007, acest Birou a avut 10 consilieri juridici, iar în 2008 12 posturi. Cheltuielile cu juriștii angajați la Turceni au fost de 1.520.000 lei.

Pentru o perioadă mai scurtă de timp, septembrie 2007-decembrie 2008, CE Turceni i-a plătit casei de avocatură a lui Dan Șovaîn total3.367.568 lei fără TVA, „adică de peste trei ori mai mult pentru un volum al activității juridice de peste 10 ori mai mic având în vedere numărul de cauze, în condițiile în care complexitatea poate fi apreciată ca fiind echivalentă„, arată DNA.

Dan Șova este judecat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat mai multe contracte de asistență juridică și acte adiționale cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora a câștigat aproximativ 3,5 milioane de lei, adică aproximativ 1 milion de euro la cursul de schimb de atunci, conform DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?