Vânătoarea în Delta Dunării va fi interzisă. Ce animale fac excepție

Vânătoarea în Delta Dunării va fi interzisă. Ce animale fac excepție

Vânătoarea în Delta Dunării va fi interzisă, excepție făcând animalele dăunătoare, care prin înmulțire excesivă pot duce la dezechilibre ecologice majore, ordinul de ministru urmând să fie trimis luni la Monitorul Oficial, a anunțat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ordin care prevede interzicerea vânătorii în Delta Dunării a fost semnat vineri de ministrul Rovana Plumb.

„Dunărea și Delta sunt mai mult decât spații geografice sau preocupări de mediu, sunt spații ale tradiției, adevărate comori culturale. Pentru a proteja biodiversitatea extraordinară a Deltei am pregătit un Ordin de ministru, care va pleca luni la Monitorul Oficial pentru publicare, care prevede interzicerea vânătorii în Delta Dunării, cu excepția acelor animale dăunătoare, care prin înmulțire excesivă pot duce la dezechilibre ecologice majore. Și mă refer la speciile șacal, lup, vulpe etc., care vor putea fi vânate doar prin vânătoarea de extracție, în cantitățile stabilite prin ordin al ministrului Mediului și Pădurilor”, a declarat Rovana Plumb, la masa rotundă cu tema „Dunărea: Rinul Europei Centrale și de Est sau Coridorul Verde al Europei?”, organizată de Ministerul Mediului și Pădurilor și Asociația „Salvați Dunărea și Delta”.

Rovana Plumb a mai spus că Dunărea are o valoare deosebită pentru fiecare dintre statele riverane, atât pentru biodiversitate, cât și pentru rolul în dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni.

Ministrul a subliniat importanța implementării Directivei Cadru pentru Apă a Uniunii Europene la nivelul întregului bazin al Dunării. În acest context, Rovana Plumb a vorbit despre „Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniță a Dunării: Danube WATER”, care vizează calitatea apei.

„Încercăm să îmbunătățim mecanismele de monitorizare a calității apei pentru a avea date cât mai corecte și pentru a putea acționa cât mai prompt și cât mai bine acolo unde este cazul. În acest fel vom fi mai bine pregătiți pentru intervenții rapide în cazul unor poluări masive”, a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb și ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellvig, au semnat, vineri, contractul de finanțare pentru acest proiect, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 2 „Utilizarea durabilă și protecția resurselor naturale și a mediului și promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră”.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni, are o valoarea totală de 13.751.025 euro, din care 9.675.328 euro îi revin României, și este încadrat în categoria proiectelor strategice, atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât și a Programului de dezvoltare transfrontalieră România-Bulgaria.

La sărbătorirea Zilei Internaționale a Dunării au mai participat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, Mihaela Popovici, expert al Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea (ICPDR) și Dorin Palaghiciuc din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta i-a spus, miercuri, ministrului Mediului că vrea ca Guvernul să aibă o poziție foarte clară în privința proiectului de lege prin care vânătoarea pe teritoriul Rezervației Delta Dunării este din nou permisă, precizând că el nu va fi niciodată de acord cu o astfel de măsură.

„Eu personal nu voi fi niciodată de acord să reînceapă vânătoarea în Delta Dunării. Respect decizia Parlamentului, înțeleg că nu e o decizie formală în acest sens, și vreau să precizăm poziția Guvernului și mecanismele prin care vom proteja ceea ce este o bogăție a României care nu poate fi afectată nici de Parlament, nici de Guvern, nici de interese private”, a spus Ponta.

În dezbaterea Camerei Deputaților se află o lege care reintroduce, printr-un amendament inițiat de către deputatul PDL Vasile Gherasim, vânătoarea pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

În baza Legii 136/2011, vânătoarea în Rezervația Biosferei Delta Dunării este interzisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”