Varujan Vosganian: Legea defăimării aduce mai multe prejudicii pentru inițiatori, decât efecte reale

Varujan Vosganian: Legea defăimării aduce mai multe prejudicii pentru inițiatori, decât efecte reale
Publicat: 11/02/2016, 15:20
Actualizat: 11/02/2016, 15:41

Întrebat, joi, într-o conferință de presă susținută la Timișoara, dacă ALDE nu va suferi prejudicii de imagine în contextul scandalului legat de inițierea Legii defăimării și susținerea acesteia de către președintele PSD, Liviu Dragnea, senatorul Varujan Vosganian a răspuns că această lege „va produce mai multe prejudicii de imagine pentru inițiatori, decât efecte reale pentru societate”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În legătură cu această Lege a defăimării sociale, cred că este vorba mai ales de modul incalificabil în care se califică grupurile sociale, și nu persoanele. În privința asta eu am două opinii. Prima, că s-a mers deja prea departe în această privință și că dezbaterea publică a coborât foarte jos. În al doilea rând, nu sunt convins că acest lucru se poate rezolva printr-o lege, ci mai degrabă prin emanciparea mentalităților și prin educație. De aceea cred că legea aceasta a defăimării va produce mai multe prejudicii de imagine pentru inițiatori, decât efecte reale pentru societate”, a spus Vosganian.

El a afirmat că parlamentarii ALDE vor studia această lege și vor transmite, luni, dacă o vor susține sau nu.

„Noi avem o dezbatere luni pe această chestiune, ea a fost dezbătută în Comisia juridică a Camerei Deputaților și am înțeles că a avut o majoritate consistentă. Va trebui să vedem în ce măsură ea afectează libertățile individuale. Dacă ea își păstrează limitele numai la a sancționa jignirile colective ale grupurilor sociale, atunci cred că o astfel de măsură de igienizare ar putea să fie potrivită”, a spus Vosganian.

Senatorul ALDE a amintit episodul din 2007, când Traian Băsescu a ajuns la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Am să vă dau un exemplu ca să vedeți care ar fi fost utilitatea unei astfel de legi, dacă ea ar fi existat. În clipa în care Traian Băsescu i-a spus medicului care i-a salvat viața «sunteți primul armean bun pe care l-am cunoscut», în acea clipă dacă această lege exista nu trebuia să mergem să asistăm la bâlciul de la Comisia pentru Combaterea Discriminării, care a dat un răspuns halucinant, că e destul că a primit o pedeapsă, să nu îi mai dăm încă una. Și atunci președintele României ar fi trebuit să plătească civil pentru o astfel de lege”, a explicat Vosganian.

El a afirmat că „segmentele expuse” ale societății au nevoie de o astfel de lege, în condițiile în care ea nu poate fi interpretată ca o îngrădire a libertății de expresie.

„De aceea, vedeți, sunt situații și situații. Cel mai bine ar fi fost să nu se ajungă la o astfel de lege. Luni o să vă dăm și un răspuns la această întrebare. Dar eu cred că segmentele expuse, segmentele defavorizate, segmentele care prin natura lor au o anumită sensibilitate, trebuie să se bucure de o anumită protecție din parte societății. Și nu cred că o astfel de lege îngrădește libertatea de opinie și libertatea presei. Deci nu mi-aș dori ca o astfel de lege să fie interpretată ca o îngrădire a libertății jurnalismului din România”, a conchis Vosganian.

Deputații din Comisia Juridică și din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marțea trecută ”Legea defăimării”, inițiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea președintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunități.

Legea inițiată de Liviu Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Național pentru Combarerea Discriminării se va înființa Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale, definită ca ”fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social”.

Deputații juriști au decis ca sancțiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanța Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

Deputații PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariștilor din România”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Floarea din România ce nu trebuie ruptă. Riscurile sunt foarte mari
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar