Vaslui: Consilii locale care au interzis explorarea gazelor de șist, date în judecată de Prefectură

Vaslui: Consilii locale care au interzis explorarea gazelor de șist, date în judecată de Prefectură
Publicat: 31/07/2013, 19:04
Actualizat: 07/02/2016, 03:15

Un număr de 11 consilii locale din județul Vaslui au fost date în judecată de Prefectură după ce au refuzat să revoce hotărâri de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul unor comune, considerate ilegale și anticonstituționale de prefect.

Prefectura Vaslui a acționat în instanță 11 consilii locale din județ care, în ultimele luni, au adoptat hotărâri privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunităților respective, transmite corespondentul Mediafax.

„Prefectura Vaslui a solicitat tuturor celor 14 consilii care au adoptat hotărâri privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist să comunice întreaga documentație care a stat la baza adoptării acestor acte normative. Ulterior, în funcție de documentația înaintată Prefecturii, s-a constatat că sunt încălcate prevederile legale în materie. În acest context, s-a solicitat autorității emitente să reanalizeze și să se revoce hotărârile respective. Întrucât 11 consilii locale nu au revocat acele acte normative, Prefectura a promovat acțiuni la instanța de contencios administrativ, solicitând instanței să se pronunțe asupra legalității hotărârilor adoptate. De la data introducerii acțiunii la Tribunalul Vaslui, hotărârile atacate sunt suspendate de drept și nu produc efecte până la soluționarea irevocabilă a cauzei”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

La începutul lunii iunie, 14 consilii locale din județul Vaslui au fost avertizate de Prefectură că nu au respectat legislația în vigoare atunci când au aprobat în plen interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist.

În actul transmis în teritoriu, Prefectura Vaslui le explică autorităților că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra bogățiilor subsolului.

„Potrivit Constituției României și prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, bogățiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, fac obiectul exclusiv al proprietății publice a statului, și nu al unităților administrativ-teritoriale. În aceste condiții, prin adoptarea hotărârilor respective, de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist, consiliile locale și-au depășit atribuțiile, având în vedere că acestea au putere de a hotărî exclusiv cu privire la bunurile ce aparțin domeniului public sau privat de interes local. În consecință, am solicitat ca în prima ședință a acestor consilii locale să se prezinte autorității deliberative aspectele de nelegalitate în vederea reanalizării și revocării respectivului act administrativ”, a declarat, miercuri, prefectul județului Vaslui, Radu Renga.

Cele 14 consilii locale din județul Vaslui, inclusiv două din cele trei pe teritoriul cărora compania Chevron are luate în concesiune suprafețe de teren, au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunelor respective.

Deciziile au fost luate după ce Consiliul Județean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie 2012 și ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de șist în trei perimetre din județul Vaslui, respectiv Păltiniș (Băcești), Popeni (Găgești) și Siliștea (Pungești).

Practic, prin hotărârile adoptate în plenul consiliilor locale, „se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism și autorizații de construire în vederea amplasării de construcții, sonde de extracție pe teritoriul comunei”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu