Veste bună pentru românii care vor să devină părinți adoptivi

Veste bună pentru românii care vor să devină părinți adoptivi
Publicat: 25/09/2014, 14:51
Actualizat: 25/09/2014, 18:49

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a spus că această prevedere a fost introdusă în propunerile de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopției, în urma cererilor pe care ANPDCA le-a primit de la părinți care au adoptat, de la fundațiile care au experiență în acest domeniu, dar și de la specialiștii din direcții.

„Ne-am gândit să intervenim cu această modificare la lege, nu atât pentru nevoile adoptatorului, ci pentru nevoile copilului care a fost adoptat. Mulți dintre acești copii vin, în această etapă, cu oarecare tulburări emoționale, uneori cognitive, alții cu probleme de sănătate. În plus, ei au nevoie de statul mamei acasă lângă ei, pentru o anumită perioadă, până când se acomodează. Nevoile copiilor adoptabili și adoptați diferă mult și semnificativ față de nevoile unui copil biologic. La fel, și nevoia de intervenție a familiei care a adoptat copilul este alta. Din aceste considerente, și pentru a ne asigura că cel mic nu mai trece prin alte stări emoționale sau prin alte dificultăți în evoluția lui, ne-am gândit să cuprindem în proiectul de modificare a Legii 273 și acest concediu, pe care sperăm să ni-l aprobe cei care decid mai departe”, a declarat Gabriela Coman.

Ea a explicat că și-ar dori ca acest concediu să fie similar celui pentru îngrijirea copilului, însă acest lucru nu a fost încă stabilit.

„Trebuie să mai vorbesc cu specialiștii, pentru că, în funcție de vârsta copilului, s-ar putea să avem nevoie și de perioade de concediu diferite. Eu l-aș vrea similar cu perioada de concediu acordată pentru copilul care are 0 – 2 ani, dar s-ar putea ca pentru copiii mai mari să reducem puțin din perioadă. Nu ne-am gândit încă”, a mai spus președintele ANPDCA, amintind că, în prezent, acest concediu se acordă doar celor care adoptă copii mai mici de doi ani.

Simona Czudar, președintele organizației Ador Copiii și părinte adoptiv, a declarat că a solicitat acest concediu chiar și Avocatului Poporului, printr-un memoriu.

„Este în primul rând nevoia copilului venit din sistemul de protecție specială de a fi integrat într-o nouă familie și într-o nouă structură. Practic, când are loc o adopție, copilul trăiește un nou abadon. El se desparte de asistentul maternal sau de persoanele de referință alături de care a crescut până în momentul adopției. Și dacă tot ne preocupă copilul, trebuie să îi recunoaștem această nevoie de asistență și de servicii specializate și după integrarea în familia adoptivă. Perioada de acomodare a lui la noua structură și la noile repere din viață diferă în funcție de trauma prin care el a trecut, de vârsta pe care o are. După modelul statului francez, sper să reușim să determinăm autoritățile din România să adopte o astfel de preveedere și în țară”, a spus Czudar.

Ea a mai spus că, în cazul său, acomodarea cu copilul a durat peste șase luni din momentul adopției.

„Ca și multe alte familii, a trebuit să îmi dau demisia și să rămân acasă cu fetița, ca să o ajut să se integreze în familie și să depășească stresul acomodării la noul oraș, la noua casă, la noua structură. Șocul este foarte mare și trebuie să fim alături de ei și să îi ajutăm. A fost dificil”, a mai spus președintele Ador Copiii.

Și directorul executiv al Fundației SERA România, Bogdan Simion, consideră că un astfel de concediu este necesar. În opinia sa, perioada pentru care se acordă acest concediu ar trebui să fie stabilită în funcție de realitățile copilului și ale familiei.

„Adaptarea copilului și a familiei este un proces continuu. Familia naturală se adaptează în permanență la dezvoltarea copilului și copilul se adaptează în permanență la părinții săi. (…) Dacă privim adopția ca o naștere a unui copil într-o nouă familie, cred că ar trebui aplicate aceleași norme, așa cum se aplică părinților naturali. (…) În funcție de profilul copilului, cred că și acest concediu ar trebui adaptat la realitățile copilului și ale familiei. Dar, în orice caz, un astfel de concediu ar trebui aplicat și familiilor adoptive”, a spus Bogdan Simion.

Actuală formă a Legii adopției este în vigoare din 7 aprilie 2012, una dintre principalele modificări aduse de aceasta fiind deschiderea parțială a adopțiilor internaționale, în sensul în care și românilor care locuiesc în străinătate le este permis să înfieze un copil din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”