Victor Faur, hackerul arădean care a spart serverele NASA, a fost arestat în Slovenia

Victor Faur, hackerul arădean care a spart serverele NASA, a fost arestat în Slovenia
Publicat: 03/10/2013, 12:48
Actualizat: 03/10/2013, 12:48

Arădeanul Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare și plata unor daune după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost arestat pentru 30 de zile, joi, în Slovenia, după ce miercuri fusese reținut în timpul unei razii, polițiștii anunțându-l că există mandat pe numele său prin Interpol.

Mircea Faur, tatăl lui Victor Faur, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că fiul său a fost prezentat judecătorilor în cursul dimineții, iar aceștia au decis arestarea preventivă a fiului său pentru 30 de zile.

„Am reușit să vorbim cu el, e foarte speriat. Între timp, și-a angajat un avocat, iar noi am luat legătura cu Ambasada României în Slovenia. Sperăm ca autoritățile să ne ajute să lămurim această situație, pentru că fiul meu a fost condamnat definitiv în România și și-a executat pedeapsa fără încălcarea condițiilor impuse de judecător”, a declarat Mircea Faur.
El a precizat că în cursul zilei de joi soția sa va pleca în Slovenia.

Arădeanul Victor Faur a transmis, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX, un mesaj prin e-mail în care solicită ajutor de la autoritățile din România, după ce a fost reținut în Slovenia, în timpul unei razii, polițiștii anunțându-l că autoritățile americane au emis pe numele său un mandat de arestare pentru faptele comise în 2006, când a accesat ilegal servere NASA.

În mesajul transmis, Victor Faur anunța că joi dimineață ar urma să fie prezentat în fața unui judecător în vederea extrădării.

Faur afirma că în România a obținut o hotărâre definitivă și irevocabilă, emisă de instanța din Arad și confirmată de Curtea de Apel Timișoara.

„Rog pe această cale media, Guvernul României și toate departamentele de stat să mă ajute să scap de această nedreptate”, scria el.

Într-un al doilea mesaj transmis corespondentului MEDIAFAX, Victor Faur preciza că se află în arest în orașul Lendava din Slovenia, iar în cursul serii de miercuri ar fi urmat să fie mutat în orașul Murska Sobota.

Faur afirma că a putut transmite mesajele datorită bunăvoinței polițiștilor, care i-au lăsat la dispoziție telefonul cu acces la Internet până în cursul serii, după care nu va mai putea lua legătura cu nimeni.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, tatăl lui Victor Faur, medicul arădean Mircea Faur, spunea că fiul său mergea în Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard și de aceea trecea prin Slovenia.

„Este inacceptabil să fie arestat având în vedere că nu a încălcat nicio condiție a condamnării cu suspendare. Sperăm să nu ne confruntăm cu un abuz al statului american în acest caz”, a declarat Mircea Faur.

Mircea Faur a afirmat că, până în prezent, daunele stabilite de instanță pentru a fi plătite de fiul său nu au fost achitate, dar nicio instituție americană nu a contactat familia în vederea plății.

În urmă cu câțiva ani, Victor Faur a fost acuzat că a accesat ilegal servere NASA și ale altor instituții americane, fiind judecat de Tribunalul Arad.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur pentru săvârșirea, în formă continuată și concurentă, a mai multor infracțiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informațional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006 tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice aparținând agențiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) – Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy și US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator și parolele aparținând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în rețea.

Computerele accesate neautorizat conțineau date științifice, inclusiv despre programe spațiale și despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate aparțin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spațiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului Național Sandia din Albuquerque (New Mexico) și Observatorului Forțelor Navale din Washington DC, susțineau anchetatorii.

Ca urmare a accesului neautorizat în rețeaua computerizată, inginerii și oamenii de știință americani au fost nevoiți să comunice manual cu navele din spațiu, iar sistemele electronice au necesitat reparații generale, potrivit anchetatorilor.
În luna iunie 2007, patru agenți speciali ai Administrației Naționale Spațiale și de Aeronautică (NASA) și, respectiv, ai Departamentului Energiei au fost audiați în dosar.

Cercetările în acest caz au fost declanșate de către autoritățile române ca urmare a plângerii depuse, inițial, de Administrația Națională Spațială și de Aeronautică, iar, ulterior, și de către reprezentanți ai Departamentului de Energie și Departamentul Marinei Statelor Unite, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procesul arădeanului a avut prima înfățișare în 6 septembrie 2007 și a fost amânat de mai multe ori, timp de un an, din diferite motive legate de faptul că mai multe documente de la dosar nu erau traduse din limba engleză în limba română și de neîndeplinirea unor proceduri.

La primul termen al procesului la Arad au fost prezenți reprezentanți ai NASA, ai Marinei Americane și ai Departamentului de Energie al SUA, care s-au constituit părți civile împotriva lui Faur, solicitând daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru pătrunderea ilegală în peste 150 de calculatoare.

La înfățișările care au urmat, reprezentanții NASA au declarat în fața instanței că intruziunile ilegale de care s-ar face vinovat arădeanul Victor Faur au compromis 150 de servere, în perioada noiembrie 2005 – aprilie 2006. Ei au susținut că atacurile au venit de la adrese IP diferite, dar că toate erau de la domiciliul inculpatului, conform informațiilor primite prin Interpol.

În urma unei întrebări venite de la avocatul apărării, reprezentantul NASA a recunoscut că, ipotetic, este posibil ca atacurile să fi fost direcționate de altcineva decât inculpatul, folosind adresele IP ale acestuia, cu ajutorul unor programe speciale.

La înfățișarea din 18 octombrie 2007, Victor Faur a recunoscut accesarea unor servere americane, dar a spus că a făcut-o fără să știe cui aparțin acestea și că nu a avut intenția de a provoca prejudicii. Tânărul, care avea atunci 24 de ani, a explicat instanței că a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut în spațiul virtual și care ar fi din Constanța. Bărbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere și a primit datele de acces ale acestora.
Victor Faur spunea că nu era de acord să plătească niciun fel de despăgubiri agențiilor americane, pe care consideră că nu le-a prejudiciat cu nimic.

La ultimul termen, avocații lui Victor Faur au cerut instanței doar amendarea și mustrarea tânărului, care „are un spirit de cercetăror și observator” și „deține resursele intelectuale pentru corectarea comportamentului social”.

Faur și-a recunoscut parțial vina de a pătrunde în sistemele informatice americane, dar a susținut că a făcut-o întâmplător, pe baza datelor primite de la un tânăr cunoscut pe internet și rămas neidentificat de către anchetatori.

Apărarea a considerat exagerate pretențiile financiare ale părților vătămate, care, între timp, au fost reduse la aproximativ un milion de dolari. Avocații lui Faur au considerat că nu există suficiente probe privind daunele pretinse de americani și că acestea se bazează doar pe declarațiile unor reprezentanți ai celor trei instituții care au depus mărturii la Arad.

De asemenea, avocații apărării au atras atenția că NASA nu și-a luat suficiente măsuri de protecție a sistemelor, dacă arădeanul a accesat sistemele din primele încercări. Ei au spus că nu ar trebui să se vorbească de distrugerea proprității private în spațiul virtual, pentru că internetul nu poate fi asociat cu domiciliul, iar distrugerile nu au avut loc în mod fizic.

Procurorul a cerut condamnarea lui Victor Faur pentru patru infracțiuni de criminalitate informatică. Acuzarea a cerut, totuși, suspendarea executării pedepsei, dar a insistat, printre altele, ca instanța să admită pretențiile financiare ale părților vătămate.

În noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul Arad, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare și la plata unor daune ce însumează aproape 250.000 de dolari.

Atunci, judecătorul a anunțat că a admis trei din cele patru acuzații care i-au fost aduse tânărului din Arad și că pedeapsa contopită va fi de un an și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru interceptare fără drept a transmisiilor de date informatice, pentru modificare, ștergere și deteriorare de informații și pentru perturbarea fără drept, în formă continuată, a unor sisteme informatice.

Instanța a admis, de asemenea, o parte din pretențiile financiare ale instituțiilor americane, care s-au constituit parte civilă în proces. Victor Faur va trebui să plătească despăgubiri de 214.200 de dolari către NASA, 16.032 de dolari către Departamentul Energiei și 8.856 de dolari către Departamentul Naval.

Instanța a respins celelalte pretenții financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur să plătească cheltuieli de judecată în sumă de 2.750 de lei.

Sentința instanței arădene a fost confirmată ulterior de Curtea de Apel Timișoara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...