VIDEO Dan Voiculescu cere audierea lui Traian Băsescu în dosarul privatizării ICA. Instanța a respins cererea UPDATE

VIDEO Dan Voiculescu cere audierea lui Traian Băsescu în dosarul privatizării ICA. Instanța a respins cererea UPDATE
Publicat: 30/04/2013, 16:45
Actualizat: 30/04/2015, 18:03

Tribunalul București a judecat marți 30 aprilie un nou termen în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu, fondatorului Partidului Conservator. Voiculescu a cerut audierea președintelui Traian Băsescu în calitate de martor dar instanța a respins solicitarea. În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de fraudarea privatizării Institutului de Cercetări Aliumentare, o fraudă evealuată de procurori la 60 milioane euro. Voiculescu a mai cerut prin avocați refacerea dosarului de către procurori și administrarea unei noi expertize. Instanța a respins această cerere care presupunea practic anularea dosarului.

Liderul PC a venit astăzi la Tribunal, fără a face însă comentarii îniantea ședinței. „Vorbim la final”, a spus el. În timpul ședinței, avocații lui Voiculescu au cerut audierea fostului ministru al agriculturii Ilie Sârbu, a comisarului european Dacian Cioloș și chiar a președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 16:38Judecătoarea Grațiela Constantin a respins cererile lui Dan Voiculescu de audiere a lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu și Dacian Cioloș. Judecătoarea a aprobat însă cererea lui Voiculescu de a fi audiat.

UPDATE 12:51 Procesul a fost amânat pentru 28 mai pentru ca instanța să se pronunțe pe cererile lui Voiculescu.

UPDATE 12:44 Procurorul de ședință, Elena Matiesescu, susține că audierea lui Traian Băsescu nu este utilă.”În raport cu probele din dosar audierea nu este concludentă. Toate documentele din dosar sunt relevante”, a spus procurorul, care a cerut respingerea solicitărilor lui Voiculescu. Instanța a rămas în pronunțare.

UPDATE 12:32 Avocatul Gheorghe Mateuț a susținut că Traian Băsescu a semnat o autorizație de de construcție la ICA după ce institutul ajunsese în posesia lui Voiculescu. „Audierea lui Traian Băsescu este utilă pentru ca acesta să precizeze dacă Dan Voiculescu a exercitat presiuni asupra sa pe când era primar general”, a spus Mateuț.

UPDATE 12:27 Dan Voiculescu vrea ca președintele Traian Băsescu să fie audiat.

UPDATE 12:20. Dan Voiculescu a cerut judecătorilor să-l audieze pe Ilie Sârbu. Avocații liderului PC susțin că Sârbu a semnat nota de fundamentare a unei hotărâri de guvern care privea privatizarea ICA. „Este important ca domnul Sârbu să ne lămurească dacă asupra sa domnul Dan Voiculescu a făcut presiuni”, a spus avocatul Gheorghe Mateuț. Voiculescu a cerut, totodată, audierea lui Dacian Cioloș.


Avocații lui Dan Voiculescu au cerut la termenul de marți, 9 februarie, ca dosarul de corupție în care este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare să fie restituit procurorilor DNA. Dacă instanța ar fi aprobat această cerere, dosarul lui Voiculescu ar fi trebuit să fie refăcut și trimis din nou în judecată. Dosarul este pe rolul instanțelor din 2008, iar anul trecut Curtea Supremă era la un pas să îl finalizeze, dar Voiculescu a demisionat din Parlament, astfel că dosarul s-a mutat la Tribunalul București.

Judecătoarea Grațiela Constantin a decis că cererea de restituire este inadmisibilă. De asemenea, instanța a mai respins și cererea de realizare a unui supliment de expertiză în acest dosar. În această cauză a fost deja administrată o expertiză pe care Voiculescu o contestă.

Având în vedere decizia instanței există premisele ca în dosarul lui Voiculescu să fie emisă anul acesta o sentință pe fond.

Ce conține dosarul de corupție

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Poziția oficială a inculpatului Voiculescu

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reține că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă nici un fel declarații în fața procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat și că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.

De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupție și că imaginea sa a avut de suferit.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcția de senator.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă și începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu iși dă demisia din Senat și dosarul este trimis la Tribunalul București.

20 decembrie 2012. Tribunalul București a judecat șase termene în care nu a soluționat dosarul și decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.

11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.

28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu își dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul București.

MESAJE DE PAȘTE. Câteva exemple de urări de Paște care pot fi folosite pentru SMS-uri

Ciorbă de miel, drob de miel, friptură de miel – câți miei se vor vinde în România în această săptămână. HARTA PREȚURILOR pentru masa de Paște

REȚETE DE PAȘTE. Trei modalități simple de a găti DROBUL DE MIEL și de pui

REȚETĂ DE PAȘTE: Trei modalități simple de a găti ciorba de miel

REȚETE DE PAȘTE. Trei metode simple de a prepara FRIPTURA de MIEL

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU