VIDEO | Lucian Bode: ”Când Rusia atacă nediscriminatoriu populaţia şi infrastructura din Ucraina, atacă indirect ţările noastre”

Publicat: 16/11/2022, 15:41
Actualizat: 16/11/2022, 15:45

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri la finalul conferinței ministeriale a Forumului Sazburg, care se desfășoară la București, că atunci când Rusia atacă ”nediscriminatoriu” populaţia civilă şi infrastructura civilă critică din Ucraina, atacă indirect ţările vecine.

„Când Rusia atacă nediscriminatoriu populaţia civilă şi infrastructura civilă critică din Ucraina, atacă indirect ţările noastre, întrucât ucrainenii care nu mai au acces la căldură, la apă, la hrană pe teritoriul propriei ţări nu vor avea altă soluţie decât să caute protecţie în statele vecine. Astfel, trebuie să ne asigurăm că sistemul de protecţie internaţională funcţionează şi este în permanent îmbunătăţit. Când vedem în spaţiul public numeroase ameninţări venite din partea Federaţiei Ruse, fie că vorbim de potenţiale atacuri cu armament din această categorie sau cu bombe murdare sau cu incidente la centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei trebuie să ne asigurăm că sunt întreprinse toate demersurile pentru prevenirea unor astfel de scenarii, dar şi că avem capacitatea de a reacţiona la incidente de acest gen”, a declarat Lucian Bode.

De asemenea, el a mai spus că niciun stat membru ONU nu trebuie să ignore „acţiunile armate ilegale” ale Rusiei împotriva Ucrainei.

„Având în vedere proximitatea geografică, statele membre al Forumului Salzburg, Republica Moldova şi statele din Balcanii de Vest resimt cel mai acut consecinţele agresiunii ruse din Ucraina. Tocmai de aceea este important să ne coordonăm, să învăţăm din experienţele partenerilor şi să ne pregătim pentru viitoarele provocări în domeniul securităţii, evident în strânsă legătură cu autorităţile de la Kiev. Din păcate, fie că alegem să ne implicăm activ sau nu, acţiunile incompatibile cu dreptul internaţional ale Rusiei sunt o realitate a fiecărui minut şi se manifestă direct pe teritoriul Ucrainei, dar şi indirect în statele noastre. Dincolo de efectele economice ale războiului pe care le observăm, le observă întreaga lume în facturile la energie, în ratele la bănci, în creşterea preţurilor alimentelor de bază, ministerele de interne fac eforturi pentru gestionarea eficientă a provocărilor de securitate existente şi potenţiale”, a mai spus ministrul Bode, la finalul Conferinţei ministeriale a Forumului Salzburg desfăşurată la Palatul Parlamentului.

România asigură în prezent preşedinţia Forumului Salzburg

În semestrul II al acestui an, România, prin Ministerul Afacerilor Interne, asigură preşedinţia Forumului Salzburg, mecanism regional de consultări politice şi cooperare multilaterală.

Forumul Salzburg a fost creat în luna iulie 2000 şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

În luna septembrie 2007 a fost înfiinţat Grupul Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, precum şi Republica Moldova, având în vedere atenţia aparte pe care Uniunea Europeană o acordă acestei zone din perspectiva unei potenţiale noi extinderi.

Preşedinţia Forumului este preluată prin rotaţie de către statele membre pentru perioade de câte şase luni, potrivit Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb