Virusul EBOLA pune în gardă autoritățile române. Dr. Streinu Cercel: „95% din persoanele diagnosticate cu acest virus mor”. UPDATE

Publicat: 10/08/2014, 16:07
Actualizat: 18/05/2015, 18:44

Virusul EbolaUPDATEUn bărbat de 51 de ani suspectat că este infectat cu virusul Ebola a fost transferat, duminică, de la Spitalul Județean din Ploiești la Institutul Național „Matei Balș” din București. Acesta prezintă simptome asociate infectării cu virusul Ebola.

Numărul persoanelor diagnosticate cu această boală crește vertiginos de la o săptămână la alta, după cum arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, comparativ cu datele prezentate în urmă cu aproximativ o săptămână, numărul bolnavilor diagnosticați cu virusul Ebola a este mai mare cu peste 300 de cazuri, iar cel al persoanelor decedate din cauza febrei hemoragice este cu 158 .

Foto: Numărul total al cazurilor și ale deceselor provocate de Ebola de la începutul anului și până în prezent

În prezent numărul persoanelor diagnosticate cu această boală a ajuns la 1603, dintre care 887 au murit. Cazurile au fost înregistrate în patru țări din Africa de Vest, după cum urmează: 485 în Guineea (340 confirmate și 12 suspecte), între care 358 mortale, 468 în Liberia (129 confirmate, 234 probabile și 105 suspecte), între care 255 mortale, 646 în Sierra Leone (540 confirmate, 46 probabile și 60 suspecte), între care 273 mortale, și patru în Nigeria (niciunul confirmat, 3 probabile și unul suspect), între care unul mortal.

Foto: Evidența cu epidemiile cu Ebola din 1976 până în prezent

Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, iar apoi în Sierra Leone. Potrivit datelor OMS, virusul care provoacă febra hemoragică a fost pentru prima dată identificat în anul 1976 în Republica Democratică Congo, atunci când 318 persoane s-au îmbolnăvit de această boală, iar dintre aceștia 280 au murit. De atunci și până în prezent s-au înregistrat mai multe astfel de epidemii, cea mai puternică înregistrându-se în anul 2000, atunci când în Unganda 425 de persoane s-au infestat cu virusul Ebola, dintre care 224 au murit.

Virusul Ebola.Doi americani diagnosticați cu Ebola, tratați cu un medicament exeprimental testat doar pe maimuțe

„La nivel mondial nu există un tratament pentru această boală. 95% din persoanele diagnosticate cu acest virus mor”, a declarat pentru gândul prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Tot ce pot face în prezent medicii la nivel mondial în astfel de situații este să izoleze cazul și să spere că persoana care s-a îmbolnăvit de febră hemoragică va supraviețui.

FOTO: Kent Brantly, medic american contaminat cu Ebola în Liberia

Situația este atât de disperată, încât, chiar dacă nu există un tratament omologat în cazul acestui virus, doi americani – Kent Brantly și Nancy Writebol, care au lucrat ca voluntari în Liberia și care s-au îmbolnăvit de Ebola au acceptat să fie tratați cu un medicament exeprimental, care a fost testat până în prezent doar pe maimuțe, notează The New York Daily News.

FOTO: Nancy Writebol, americanca care a contactat virusului Ebola în timp ce făcea voluntariat în Africa

Kent Brantly, medic american contaminat în Liberia, a fost transferat în Statele Unite sâmbătă, pentru a primi îngriji la Atlanta (sud-est). Misionara americană Nancy Writebol, infectată și ea cu Ebola în Africa, a fost repartizată marți cu un avion militar.

Medicamentul experimental cu care sunt tratați cei doi americani se numește ZMapp și a fost creat de compania San Diego Mapp Biopharmaceutical Inc. Această companie, împreună cu una afiliată, LeafBio, colaborează cu o companie din Canada, Defyrus Inc., pentru a crea un tratament împotriva Ebola.

Sursa citată mai scrie că Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), din SUA, lucrează la crearea unui vaccin împotriva febrei hemoragice, care până în prezent și-a dovedit eficiența în cazul cobailor, a anunțat Anthony Fauci, directorul NIAID. Acesta a precizat că cel mai devreme tratamentul de va fi testat pe subiecți umani cel mai devreme în luna septembrie, și cel mai probabil tratamentul va fi disponibil în farmacii la începutul anului 2015.

Virusul Ebola.OMS: Epidemia de Ebola avansează mai rapid decât eforturile de a o controla

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Rata mortalității bolii este cuprinsă între 25 și 95% în cazul oamenilor.

Persoanele diagnosticate cu febra hemoragică au temperatura ridicată, dureri de cap și un gât iritat. Acestea fiind primele simptome ale bolii. Apoi, virusul Ebola atacă celulele sistemului imunitar și se manifestă ca o banală răceală. Pe măsură ce boala avansează, ochii bolnavilor se înroșesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură și alte orificii.

Virusul distruge aceleași celule ca și cele țintite de HIV, dar infecția cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemului imunitar aflate în formare. Perioada de incubare a acestui virus variază între două și 21 de zile.

Deși nu există un tratament omologat pentru tratarea acestui virus, oficialii din domeniul sănătății recomandă persoanelor care acuză dimptomele menționate mai sus să se adreseze de urgență medicilor.

Directoarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan, a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că epidemia de Ebola din Africa de Vest „avansează mai rapid” decât mobilizarea pentru limitarea ei.

FOTO: AFP // Mediafax // Margaret Chan, directoarea Organizației Mondiale a Sănătății

Ea a avertizat asupra unor „consecințe catastrofale” și a unui risc de propagare în alte țări. „Efectivele actuale de ajutor național și internațional sunt trist de inadecvate”, a declarat Chan în cadrul unui summit regional privind epidemia, organizat la Conakry.

„Această epidemie avansează mai repede decât eforturile noastre de a o controla. Dacă situația continuă să se deterioreze, consecințele pot fi catastrofale în termeni de vieți pierdute dar și tulburări socio-economice și risc crescut de propagare în alte țări”, a avertizat ea.

„Țările afectate au făcut eforturi extraordinare și au luat măsuri extraordinare. Dar nevoile create de Ebola în Africa de Vest depășesc capacitățile voastre de luptă”, a declarat ea, adresându-se președinților din Guineea, Sierra Leone și Liberia prezenți la acest summit, precum și ministrului Sănătății din Coasta de Fildeș.

„În pofida absenței unui vaccin sau a unui tratament curativ, epidemiile de Ebola pot fi cu siguranță limitate”, a adăugat directoarea OMS. Ea a anunțat, de asemenea, convocarea pentru 6 august a unei reuniuni de urgență pentru „evaluarea implicațiilor internaționale ale epidemiei în Africa de Vest”.

OMS recomandă impunerea de restricții pentru călătorii și schimburile comerciale cu Guineea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria în baza informațiilor disponibile în prezent privind această epidemie, care începe să îngrijoreze restul lumii.

Virusul Ebola.Cât de pregătită este România pentru primul caz

În ceea ce privește posibilitatea apariției primului caz de Ebola pe teritoriul României, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru gândul că „suntem pregătiți”.

FOTO: Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase Materi Balș

„Am luam în calcul un astfel de scenariu. Astfel, am accesat 40 de milioane de euro pentru a construi o structură de bio-siguranță de nivel 3 și 4, care va fi gata până în noiembrie 2015. Nivelul 3 și 4 reprezintă nivel maxim de bio-siguranță. Iar în cazul în care mâine ar apărea primul caz de Ebola, atunci vom închide o secție din cadrul institutului, vom izola pacientul și vom restricționa accesul în acea clădire. Accesul se va face numai pe bază de cartelă și cu echipament special. Suntem pregătiți pentru o astfel de situație”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel.

Virusul Ebola.Banca Mondială, ajutor de 200 de milioane de dolari țărilor afectate de Ebola

Banca Mondială va mobiliza de urgență 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Guineea, Liberia și Sierra Leone să controleze epidemia de Ebola, informează un comunicat publicat luni la Washington, relatează AFP.

Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, medic specializat în boli infecțioase, și-a exprimat îngrijorarea, afirmând că „numeroase vieți sunt în pericol dacă nu vom reuși să stopăm elanul epidemiei de Ebola”.

„Urmăresc în permanență efectul mortal al bolii și sunt întristat să văd că afectează angajați medicali, familii și comunități”, a declarat președintele Băncii Mondiale (BM) într-un comunicat.

FOTO: AFP // Mediafax Foto // Prakash SINGH // Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim

În cadrul unei conferințe telefonice, Jim Yong Kim a precizat că va supune rapid acest program votului Consiliului de Administrație al Băncii Mondiale, care deja „susține ferm” proiectul. O decizie finală privind acordarea acestui ajutor ar trebui anunțată la sfârșitul săptămânii, a precizat Makhtar Diop, vicepreședintele BM pentru Africa.

Anunțul privind ajutorul financiar a fost făcut în prima zi a unui summit SUA/Africa desfășurat la Washington, la care participă delegații din 50 de țări africane, inclusiv 35 de președinți.

Finanțările vor merge spre acțiuni pe termen scurt pentru sprijinul medical, precum și spre acțiuni pe termen lung pentru sprijin economic, bugetar și social, a adăugat președintele BM.

Campania de ajutorare se va desfășura în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Finanțările pe termen scurt vor merge spre achiziția de material medical, plata personalului și înființarea unui sistem de supraveghere medicală și laboratoare în regiunile afectate, precizează comunicatul.

Ajutorul financiar va fi consacrat de asemenea comunităților afectate economic de impactul epidemiei, adaugă BM. În cele trei țări atinse de epidemie, se observă că agricultura este afectată, muncitorii fugind din regiunile respective, în timp ce comerțul transfrontalier a încetinit, mine au fost închise și zboruri anulate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice