Vize SUA 2015: tot ce trebuie să știi dacă ai nevoie de o viză

Vize SUA 2015: tot ce trebuie să știi dacă ai nevoie de o viză
Publicat: 15/04/2015, 19:17

Ambasada SUA la București a precizat că peste 90 la sută dintre solicitările de viză temporară din România sunt acceptate, procentul solicitărilor respinse scăzând semnificativ, având în vedere că până în 2012 era de peste 20 la sută.

Consulul general a arătat că numărul aplicanților a scăzut după intrarea României în UE, pentru ca în 2013 și 2014 să reînceapă să crească. Astfel, în anii fiscali 2006 și 2007 s-au înregistrat câte cel puțin 58.000 de aplicanți, în 2008 – peste 52.000, în 2009 și 2010 – câte 36.000, în 2011 – peste 35.000, iar în 2012 – peste 34.000, dintre care cel puțin 28.000 au primit vize.

În anul fiscal 2013 au fost procesate mai mult de 35.000 de cereri și au fost eliberate peste 31.000 de vize, iar în 2014 s-au înregistrat peste 42.000 de aplicații, cel puțin 37.000 fiind acceptate.

„Anul acesta am primit cu 10 la sută mai multe aplicații decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă tendința actuală continuă, ar trebui să procesăm mai mult de 45.000 de cereri până la sfârșitul anului fiscal curent”, a spus Henry Leighton.

El a mai precizat că, dintre vizele acordate în 2014, peste 5.500 au fost pentru marinari și personal aviatic, peste 5.400 – pentru programul Summer Work Travel și pentru programe de schimburi culturale, peste 1.000 au fost vize temporare de lucru și alte aproximativ 1.000 au fost vize de imigrare.

De asemenea, au mai fost acordate peste 400 de vize de studii, alte peste 400 pentru Loteria Vizelor, 200 de logodnă și trei pentru adopții internaționale.

Românii care doresc să obțină o viză temporară pentru SUA trebuie să achite o taxă, cunoscută și sub denumirea de taxa MRV, înainte de a solicita efectiv viza, valoarea acesteia fiind de 160 de dolari.

Fiecare solicitant – inclusiv copiii – trebuie să aibă completate și să trimită pe internet, înainte de susținerea interviului la ambasadă, Formularul DS-160, care poate fi găsit pe site-ul ambasadei.

Formularul DS-160 trebuie transmis on-line iar pagina de confirmare trebuie imprimată și adusă la interviu, fiind necesar codul de bare de pe această pagină.

Ambasada nu acceptă cereri completate de mână sau tipărite și, în absența confirmării primirii Formularului DS-160, nimeni nu va fi acceptat la interviu.

Persoanele interesate pot obține informații suplimentare privind completarea formularului DS-160 la adresa web: http://travel.state.gov/content/visas/english/forms/ds-160–online-nonimmigrant-visa-application/frequently-asked-questions.html.

După completarea și transmiterea formularului, solicitantul trebuie să își programeze interviul online pe site-ul www.ustraveldocs.com/ro sau prin intermediul call center-ului +40 31 7800 260 din România sau 703-988-7105 din SUA, trebuie să tipărească ordinul de plată solicitat de bancă pentru achitarea taxei MRV și să selecteze un centru al serviciului de curierat TNT care să preia pașaportul cu viza, după ce a fost aprobată și eliberată.

Programările pentru interviu se fac din jumătate în jumătate de oră. Reprezentanții Ambsadei SUA îi sfătuiesc pe solicitanți să vină cu cel mult 15 minute înainte de ora programată, precizând că întregul proces la ambasadă durează aproximativ o oră.

Practic, înainte de a intra în ambasadă, personalul va verifica dacă solicitanții au toate documentele necesare (pagina de confirmare a Formularului DS-160, ordinul de plată solicitat de bancă pentru achitarea taxei MRV, pașaportul și fotografia care poate fi încărcată direct în formular).

În cazul în care fotografia nu corespunde cerințelor, există o cabină foto în sala de așteptare a Secției consulare, unde solicitanții de viză își pot face fotografii standard contra sumei de 15 lei.

Odată intrați în Secția consulară, solicitanții obțin un tichet, pe care trebuie să îl păstreze până la plecare, și sunt invitați să aștepte să fie chemați la unul dintre ghișee.

Consulul general adjunct, Tyler Mason, a precizat că orice solicitant va fi chemat de trei ori: la primul ghișeu pentru verificarea documentelor, la al doilea ghișeu pentru luarea amprentelor și la cel de al treilea pentru interviul pe care trebuie să îl susțină, în limba română, cu un ofițer consular.

În cazul în care viza este aprobată, pașaportul va fi oprit de ofițerul consular, acesta urmând să fie recuperat în două zile de la biroul TNT selectat în momentul completării formularului pentru solicitarea vizei, sau poate fi livrat de TNT, contra sumei de 24 de lei, la adresa menționată de solicitant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului