Vlad Stoica, șeful Cancelariei premierului Victor Ponta, audiat la DNA, în dosarul lui Adrian Duicu

Vlad Stoica, șeful Cancelariei premierului Victor Ponta, audiat la DNA, în dosarul lui Adrian Duicu
Publicat: 25/06/2014, 11:30
Actualizat: 03/02/2019, 18:00

Vlad Stoica a declarat, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că nu este o persoană publică și nu are declarații de făcut.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Vlad Stoica a fost citată să se prezinte la DNA pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul lui Adrian Duicu.

Președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, Ștefan Ponea, și omul de afaceri Constantin Popescu sunt cercetați în arest pentru fapte de corupție.

Adrian Duicu este acuzat de trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu și două infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Constantin Ștefan Ponea, șeful IPJ Mehedinți la data faptelor, este acuzat de trafic de influență și cumpărare de influență, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

După începerea urmăririi penale și reținerea lui Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea de la comanda Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți și punerea lui la dispoziție.

În același dosar sunt urmăriți penal secretarul Consiliului Județean Mehedinți, Ștefan Mednyasky, șefa Casei de Asigurări de Sănătate a județului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Județean de Urgență, Doina Borugă, și alte șase persoane, având calitatea de suspect.

Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuție cu șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, că are influență asupra unor membri ai Guvernului, unor funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, precum și asupra unor consilieri locali din Consiliul Local Orșova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcționarii publici din conducerea MAI și pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, să îl mențină temporar pe Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public.

„În ceea ce îi privește pe membrii Consiliului Local al municipiului Orșova, influența urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț «convenabil», a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi)”, au scris procurorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obținut cele două suprafețe de teren, în urma intervenției lui Duicu, care și-a folosit influența asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu.

Președintele CJ Mehedinți i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

Gândul a relatat, citând referatul procurorilor DNA, că șeful Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, arestat pentru corupție, făcea trafic de influență în antecamera cabinetului lui Victor Ponta din Palatul Victoria. Anchetatorii au susținut că în data de 13 iunie 2013 Duicu s-ar fi aflat în Palatul Victoria, unde și-ar fi traficat influența pentru șeful Poliției județene Mehedinți, Constantin Ponea, pentru ca acesta să fie numit într-o funcție de conducere la Ministerul de Interne. Procurorii anticorupție susțin că Duicu l-r fia informat pe Ponea chiar de la cabinetul premierului că la discuțiile de la Palatul Victoria se afla și ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, iar șeful Poliției a fost și el convocat.

Premierul Victor Ponta declara, în 14 aprilie, că nu s-a întâlnit cu șeful CJ Mehedinți Adrian Duicu și nici nu a discutat cu acesta despre schimbări în poliție, precizând că DNA nu a arătat că Duicu ar fi venit efectiv la el, ci că așa susținea acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii