VOCILE PIEȚEI. Profilul noii generații de INDIGNAȚI: „Până acum toți credeau că oamenii sunt o masă pe care o poți manipula la alegeri cu o sticlă de ulei și o găleată”

Redactor:
Alexandra Pele
Redactor:
Marian Sultănoiu
VOCILE PIEȚEI. Profilul noii generații de INDIGNAȚI: „Până acum toți credeau că oamenii sunt o masă pe care o poți manipula la alegeri cu o sticlă de ulei și o găleată”
În jur de 20.000 de oameni au ieșit duminică în stradă pentru a se opune exploatării miniere cu cianuri de la Roșia Montană.

La început au fost trei mii. Pe 1 septembrie. Au blocat strada, au strigat sub geamul lui Victor Ponta și și-au instalat corturile în Piața Universității. Câteva afișe, câteva pancarte și un slogan „Uniți, salvăm Roșia Montană”. După trei săptămâni, își dau întâlnire tot în Piața Universității, duminica, și sunt câteva zeci de mii. Unii spun 10, alții 20, alții, pe Facebook, au ajuns la 100.

Ultima numărătoare, duminică, 22.000, un lanț uman în jurul Parlamentului, un protest al bicicliștilor și din nou în Piața Universității.  La început au cerut retragerea proiectului exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană, acum cer socoteală întregii clase politice și vor să fie ascultați. Nu mai sunt simpli tineri, oengiști, bicicliști sau corporatiști. Cu vorbele lor: sunt o voce.

Mesajul? „Știu sigur că este un semnal de alarmă pentru actuala clasă politică pentru că nu se așteptau”, spune Irina, activistă ONG. „Conștiința socială va fi retrezită. În cel mai rău caz o să rămânem doar cu conștiința”, spune, la rândul său Alin, fotograf. Eu cred că o să fie și o schimbare a modului în care se face politică pentru că până acum toți credeau că oamenii sunt doar o masă din asta pe care o poți manipula în timpul alegerilor cu o sticlă de ulei și o găleată de plastic „, este convinsă Andreea, asistent manager.

„Noi suntem factorii decidenți, adică tinerii. Eu acasă dau cu mătura, dau cu aspiratorul, dau cu mopul și după aia dau cu clorul”, este și mesajul inginerului Alin pentru politicieni. „Nu există o autoritate din partea actualei clase politice, iar oamenii de aici speculează acest vid”, completează Mihai.

gândul a stat de vorbă cu o parte dintre protestatarii care au ocupat Piața Universității, despre Roșia Montană și efectul manifestațiilor de stradă din ultimele trei săptămâni.

„Începe să se contureze o voce”

Andreea este de părere că ar trebui să existe o schimbare profundă în zona politică. Tânăra care lucrează ca asistent manager la o firmă de consultanță din Capitală este de părere că societatea civilă începe să se facă din ce în ce mai auzită.

Eu cred că o să fie și o schimbare a modului în care se face politică pentru că până acum toți credeau că oamenii sunt doar o masă din asta pe care o poți manipula în timpul alegerilor cu o sticlă de ulei și o găleată de plastic cu însemnele partidului și acum se vede că există totuși și o masă mare care începe să se contureze și care are o voce „, ne-a spus ea.

„Există un vid de putere”

Mihai ne-a vorbit despre lipsa de legitimitate a actualei guvernări. În opinia sa, oamenii ieșiți în stradă pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roșia Montană speculează un vid de putere.

Este evident aici și nu numai aici că ei nu au legitimitate. Am impresia că de mai multă vreme e foarte evident că există un vid de putere. Nu există o autoritate din partea actualei clase politice, iar oamenii de aici speculează acest vid. Cred că oamenii sunt destul de pașnici și nu-l speculează într-un mod evident, dar e nevoie de cineva care să manifeste o autoritate„, ne-a spus el.

În opinia sa, societatea trebuie să învețe să se implice mai mult, iar astfel de exerciții vor da roade pe viitor.

Cred că își vor manifesta mai concret opiniile sub forma asta sau sub alte forme. Cred că poate a devenit mai important pentru politicieni ce crede societatea civilă„, a spus el.

„În cel mai rău caz rămânem doar cu conștiința socială”

Cu privire la succesul manifestațiilor, participanții la marș s-au arătat rezervați. „În cel mai bun caz finalitatea va fi că proiectul de lege va fi eliminat, resursele de aur nu vor fi exploatate și conștiința socială va fi retrezită. În cel mai rău caz o să rămânem doar cu conștiința„, ne-a spus Alin, fotograf.

Finalitatea cea mai probabilă a acestui „exercițiu de democrație” este o implicare mai mare din partea unor cetățeni care înainte au fost dezinteresați, cred mulți dintre cei care au participat la proteste.

La nivel politic e important că oamenii ăștia nu mai sunt o masă electorală amorfă care poate uneori nici nu se exprima. Eu cred că ceea ce am câștigat este că oamenii ăștia vor deveni și votanți dacă între ei se găseau absenți, deși există riscul să-i dezamăgim, în absența unei alternative politic„, ne-a spus Irina, activistă în cadrul unui ONG.

În opinia sa, oamenii încep să se intereseze de subiecte care înainte „păreau tehnice sau păreau aride, fără miză sau cu o miză atât de mare încât sigur noi nu mai contăm”.

„Politicienilor nu le este foarte clar cum să interpreteze acest fenomen”

Irina crede totodată că protestele împotriva exploatării cu cianuri i-a luat prin surprindere pe politicieni.

„Știu sigur că este un semnal de alarmă pentru actuala clasă politică pentru că nu se așteptau. Tema Roșia Montană nu e pe tapet de ieri de azi. Au mai existat proteste (…) E  un semnal care i-a destabilizat. De aceea și bâlbâiala. Cred că nu le este foarte clar cum să interpreteze acest fenomen”, ne-a spus ea, adăugând că oamenii au ieșit în stradă, în număr mare, deoarece au perceput o amenințare la adresa statului de drept și a principiului proprietății, dincolo de motivele ecologiste.

„Noi suntem factorii decidenți. Toată lumea afară”

Mulți dintre cei care au mărșăluit duminică prin Capitală au participat la mai multe astfel de manifestații. Nemulțumirile la adresa guvernanților și a parlamentarilor sunt numeroase, iar soluția pe care o văd manifestanții este schimbarea clasei politice în întregime.

„Noi suntem factorii decidenți, adică tinerii. Eu acasă dau cu mătura, dau cu aspiratorul, dau cu mopul și după aia dau cu clorul. Deci tot. Toată lumea afară (clasa politică n.r.). Nu știu în cât timp se va întâmpla asta, dar sper să se întâmple cât mai repede și eu cred că suntem câțiva oameni în țara asta cu capul pe umeri și cărora nu le plouă în gât să zicem așa”, este de părere Tibi, din Odorheiul Secuiesc.

„Toată clasa politică are vechile probleme”, crede și Adrian, inginer.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodia care câștigă bani în aceste zile
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×